Flytt till hus – vad behövs?
Checklista med vilka förberedelser som krävs inför flytt till hus, tips på vad du som nybliven husägare bör tänka på och vilka saker du kan behöva skaffa när du flyttar till hus.
Att göra inför flytt till hus
En checklista på saker att göra inför flytt till hus innehåller förstås flera punkter som även gäller vid flytt till lägenhet.
Du behöver i god tid:
- Boka flytthjälp eller hyra flyttbil/släpvagn
- Vill du att allt ska rymmas i en vända? Välj en tillräckligt stor flyttbil.
- Boka flyttstädning (om du inte ska sköta det själv)
- När du tömt ditt gamla hem för att flytta in i ett hus har du mycket jobb framför dig, det kan vara skönt att slippa flyttstädningen och få lite andrum.
- Göra flyttanmälan till Skatteverket och ordna eftersändning av post
- Gör flyttanmälan på Skatteverkets webb. Utöver det kan du också använda Svensk Adressändring för eftersändning av post, det kostar dock.
- Teckna eller flytta elavtal
- Säg upp och teckna nytt eller flytta elavtal.
- Teckna eller flytta bredbandsavtal & tv-abonnemang
- Ta reda på vilken typ av bredbandsanslutning som finns i huset och jämför möjliga bredbandsleverantörer. Flytt och bredbandsavtal
- Teckna hemförsäkring
Obs: se också villaförsäkring nedan.
- Rensa bland dina saker
- Checklista för att flyttrensa
- Packa
- Börja i god tid så du kan packa genomtänkt. Märk upp flyttkartongerna väl så underlättar du både för flytthjälpen och dig själv.
När du ska flytta in i ett hus behöver du också:
- Teckna abonnemang för vatten och avlopp
- Anmäl ägarbyte av VA-abonnemang till kommunen. Mer info vatten/avlopp vid flytt
- Teckna abonnemang för sophämtning
- Anmäl ägarbyte av abonnemang för sophämtning till kommunen. Mer info sophämtning vid flytt
- Teckna villaförsäkring
- En hemförsäkring täcker personer och ägodelar i hemmet. För att ditt hus och det som finns på tomten också ska täckas behöver du teckna en villaförsäkring. Det finns ofta erbjudanden i form av kombinerade hem- och villaförsäkring. Kolla upp vad ditt befintliga försäkringsbolag erbjuder och jämför med andra. Mer om försäkring vid flytt
- Installera larm
- Vill du ha hemlarm i huset? Om det redan finns installerat kan du anmäla ägarbyte och ta över abonnemanget. Annars är det bra att jämföra olika larmleverantörer. Mer om hemlarm
Se också vår stora checklista inför flytt
Att tänka på inför flytt till hus
Här kommer några tips till dig som nybliven husägare på vad som är klokt att tänka på inför flytt till hus.
Lär känna ditt nya hus – ha inte för bråttom
Det är lätt att bli ivrig och visualisera en rad lösningar och projekt både ute och inne. Men försök att skynda långsamt och lära känna ditt hus först. Dels är det lätt att ta sig vatten över huvudet både när det gäller ork och ekonomi, och glömma att koppla av i nya hemmet. Dels kan det ta ett tag att komma underfund med vilka lösningar som är bäst och alla olika beslut kring hur du eller ni vill inreda.
✔️ Utgå från besiktningsprotokollet, se till att få koll på vilket underhåll som behövs och vad som bör åtgärdas framöver.
✔️ Titta på energideklarationen, fundera på hur du kan hålla driftskostnaderna nere.
✔️ Lista förbättringsområden och önskeprojekt – tillsammans med din partner om du inte ska bo själv. Se över budget och andra faktorer och bestäm prioritering och tidsplan.
Möblering av nya huset
Visst är det roligt att innan flytten börja visualisera hur huset ska inredas och trädgården bäst ska utnyttjas. Så länge du har i bakhuvudet att allt inte kan hända på en gång och att planerna kan komma att ändras efterhand är det inte fel att ge sig hän en smula. För dig som har barn är det också ett bra sätt att mentalt förbereda sig inför förändringen och göra processen spännande och positiv.
Tips kring ekonomin när du flyttar till hus
Du behöver räkna med en rad utgifter i samband med att du flyttar till hus. Med uppsikt över ekonomin och strategiskt tänk kan du hålla utgifterna nere, få en trygg start och ta långsiktigt smarta beslut.
När det gäller renovering är ett tips att börja med investeringar som lönar sig för ekonomin och förebygger problem. Det kan handla om att se över uppvärmningen, byta fönster och ansluta huset till fibernätet. Eller åtgärda fel och brister i yttertak och dränering vid husgrunden. Drömköket och nykaklade badrummet kan vänta ett tag.
Se också till att ha en buffert för underhåll och oförutsedda utgifter kopplat till huset.
Flytta till hus kit – det här behövs
Nedan listar vi vad som ofta behövs i hus och trädgård, och som den som bott i lägenhet innan kan tänkas sakna. Du måste förstås inte skaffa allt detta på en gång, och inte heller köpa allt nytt. Fundera på vilket av detta du behöver, vad som är viktigast, och om det är något du kan vänta med. Tänk också på om det är något du kan låna den första tiden i huset, eller köpa begagnat.
- Verktyg – bra skruvdragare, såg etc.
- Skruv, spik, brickor, fästanordningar
- Förlängningssladdar, även för utomhusbruk
- Trädgårdsredskap: kratta, spade, sekatör
- Häcksax
- Gräsklippare
- Grästrimmer
- Skottkärra
- Presenning
- Vattenslang
- Vattentunna
- Högtryckstvätt
- Torkvinda
- Stege
- Utemöbler
- Snöskovel
- Piasavakvast
- Dörrmattor
- Utomhusbelysning
- Dragkrok på bilen – en fördel när du behöver åka till återvinningscentralen med bråte och trädgårdsavfall, eller forsla hem nya möbler.