Pris flyttstädning – vad kostar flyttstädningen 2024 med RUT

Pris för att flyttstäda, detta räcker att läsa.

Vi undersökte pris flyttstädning och fann att efter RUT-avdrag så är de lägsta priserna från 50 kr/m2 och upp till ca 80 kr/m2 är inom det normala prisspannet. Nedan kan du läsa om vad som påverkar priset för en flyttstädning.

Pris flyttstädning för en lägenhet

En flyttstädning kostar den tid det tar att utföra den, restid och en liten kostnad för förbrukningsmaterial.

TypStorlekPris efter RUT-avdrag
1 RoK30 m21 300 kr
2 RoK50 m21 600 kr
3 RoK75 m22 500 kr
Pris för att flyttstäda efter RUT-avdrag, grov uppskattning.

Priserna för att flyttstäda ovan är grova uppskattningar i det nedre prisområdet för skattebetalande städfirmor. En tumregel är att flyttstädningen kostar mindre än hälften av flyttfirmans kostnad och därefter får du dra av RUT.

Flyttstädning kostnad per timme

Priset som städfirman behöver ta ut av dig är till stor del beroende på hur mycket tid det tar att städa. Men också restid till bostaden påverkar givetvis också priset. En städare kostar 180-240 kr/h efter RUT-avdraget är avdraget om du skulle köpa per timme.

Fast städpris eller per timme?

När det gäller flyttstädning är det nästan alltid fast pris som gäller. Ett fast pris med ett skriftligt avtal är mycket tryggare än en städfirma som du betalar per timme. Vi på Moveria rekommenderar att alltid ta flyttstädning med fast pris.

Vad ingår i flyttstädning?

Det är mycket som ingår i en flyttstädning, golv, tak, väggar ska vara rengjorda. Det som många, som gör detta själva missar, är att även vattenlås i badrum och kök ska vara rengjorda. En annan sak som ofta glöms är att ingår tomt, så ska den också vara städad, exempel på vad om inte är okej är att lövhögar ligger kvar på gräsmattan. Läs vår checklista om vad som ska ingå i en flyttstädning.

Flyttstäda själv eller använda städfirma?

Det blir billigare att flyttstäda själv, men en flyttstädning kostar inte så mycket idag efter RUT-avdrag. Framförallt inte om man sätter det i förhållande till vad bostäder ofta kostar att köpa eller vad det kostar om fastighetsägaren inte tycker en hyreslägenhet är tillräckligt städad vid avsyning. Du bör tänka på att flyttstädning ofta innehåller mer än man tror, till exempel att alla vattenlås ska vara rengjorda.

Flyttstäda spis

Garantier och löften

Du ska se till att städfirman lovar dig att de tar hand om eventuella klagomål från de som flyttar in. Detta besparar dig tid och problem. Det är ändå du som är ansvarig men i de flesta fall så slipper du bli inblandad om det finns några klagomål. Denna garanti är också ett starkt skäl att välja att leja bort flyttstädningen. Se till att ha ett skriftligt avtal där detta står, åtminstone något i mejlform, annars blir det svårt att få rätt i efterhand.

Hur lång tid tar flyttstädningen?

Flyttstädningen påbörjas när alla möbler och allt annat är utrensat från bostaden. Om du gör flyttstädningen själv så är antalet timmar det tar starkt beroende av hur van du är att städa och vilka städartiklar du har tillgång till. En ångtvätt kan bespara dig mycket städtid både  när det gäller rengöring av kök och badrum. En städfirma klarar av ca 5 m2/h och person. En ovan privatperson tar det ca dubbla tiden. Det vill säga för en 40 m2 lägenhet tar det städfirman 6-8 h för en professionell städare och en privatperson skulle det då ta ca 16 timmar. Ofta är man ju flera som hjälps åt, men det är ändå en bra tumregel. Många vet att detta tar mer tid än man tror.

Vad påverkar vad en flyttstädning kostar?

Det som påverkar mest är ytan på din bostad, det vill säga hur mycket ska städas. Antalet toaletter/badrum är också intressant för en städfirma att få reda på. Restiden till och från bostaden brukar inte kosta så mycket såvida det inte är mycket stora avstånd. I storstäderna brukar restiden alltid ingå. Vardagar 8-18 är det billigast, vill du ha städat udda tider t.ex. på kvällen eller under en helg så får du räkna med 30-60% högre pris.

Få flyttstädningsoffert – inom 2 dagar – med klagomålsgaranti!

Flyttstädning berättigar också till RUT-avdrag, vilket påverkar priset. Tänk också på att denna kostnad är avdragsgill som kostnad i samband med försäljning av bostad. Glöm inte att spara kvittot om skatteverket frågar.

Pris på flyttstädning i Malmö, Göteborg och Stockholm

Konkurrensen om flyttstädningarna är störst i storstäderna. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns flest städfirmor, där finns också många oseriösa firmor. Det är mycket lättare i en storstad att kunna ha ett lågt pris för flyttstädningen och leverera dåligt, men ändå kunna få nya kunder. I en mindre stad så är ryktet så mycket viktigare. Var därför extra försiktig om du bokar flyttstädning i en storstad. Det är större spridning på priserna för flyttstädning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det finns riktigt dyra och bra, men tyvärr också riktigt dyra och dåliga.

Kostnad för flyttstädning

Kostnaden för flyttstädningen är inte bara priset, det är den tid du behöver lägga ned och det strulet som det eventuellt kan bli om inte städningen är rätt utförd. Tänk på att priset inte är allt, utan att kostnaden för flyttstädningen kan bli hög om det inte blir rätt utfört. Med det sagt så rekommenderar vi att använda en flyttstädningsfirma som verkar proffsiga i bemötandet och där du tror att du kommer få snabb hjälp om det blir något klagomål på städningen.

Ytterligare faktorer som påverkar priset för flyttstädning

  1. Extra tjänster: Vissa städföretag erbjuder ytterligare tjänster så som trädgårdsstädning, balkong- eller uteplatsrengöring som inte alltid ingår i standardpaketet för flyttstädning.
  2. Eventuella tilläggsavgifter: Vissa företag kan ta ut extra avgifter för särskilda omständigheter, såsom svårigheter att nå bostaden, parkering eller arbete under helger och kvällstid. Det är viktigt att vara medveten om dessa potentiella avgifter och att diskutera dem med städföretaget i förväg.
  3. Offertförfrågan: För att få en mer exakt uppskattning av flyttstädningens pris rekommenderas det att be om en offert från flera städföretag. Detta ger dig möjlighet att jämföra priser och tjänster, och hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Läs om vad flyttfirman kostar här.

Uppdaterad 2024-05-02 (Första publicering 2015-02-12)
Av  Mattias | 24-05-02 |
Kommentarer (0)

Kommentera