Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
19-02-26 - Av Mattias

Flytta hemförsäkring – tips och råd när du jämför hemförsäkringen vid flytt

När du jämför hemförsäkring inför en flytt finns det ett antal saker du ska tänka på innan. Speciellt hemförsäkring under flytten kan vara lite klurigt. Vissa söker efter den bästa hemförsäkringen, den där allt ingår, vissa söker efter en billig hemförsäkring och vissa vill ha något mitt emellan. För att hitta en bra hemförsäkring oavsett vad man är ute efter är det viktigt att ha koll på vad som är viktigt när det kommer till hemförsäkring och veta hur man jämför hemförsäkring.

Få flera offerter på min nya hemförsäkring nu!

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är en försäkring som täcker skador som inträffar gällande de som bor i bostaden försäkringen gäller för och då gäller det oftast att de är registrerade på försäkringen, ibland räcker det med att de är skrivna i bostaden. En grundläggande hemförsäkring innehåller i de allra flesta fall följande delar: 

  • Egendomsskydd – Ett skydd för dina saker mot stöld, inbrott, brand och vattenläckage.
  • Ansvarsskydd – Ett skydd om du av misstag skulle vålla skada mot någon annans egendom.
  • Rättsskydd – Skydd om du skulle hamna i en rättslig tvist.
  • Reseskydd – Skydd för sjukdom eller överfall på en resa.

Saker du bör känna till när du skall teckna hemförsäkring vid flytten

  • Din hemförsäkring ska anpassas efter din boendeform, olika försäkringsvillkor gäller för villor, bostadsrätter och hyresrätter. 
  • För en bostad behövs endast en hemförsäkring, oavsett hur många som bor i bostaden. Det viktiga är att alla som bor i bostaden är anmälda till försäkringsbolaget.

Bra hemförsäkring bostadsrätt, hyresrätt, villa och ungdom

Bästa hemförsäkringen oberoende om du ska bo i bostadsrätt, hyresrätt eller villa är nästan jämt att teckna den via ditt fackförbund eller om du är med i annan organisation. De försäkringarna är så gott som alltid billigare än alla andra och har bra villkor. Dessa försäkringar syns ju oftast inte heller via jämförelsesajterna, så är du med i facket eller annan organisations så börja med att kolla vilket försäkringsskydd de kan hjälpa till med. Är du ungdom kan detta vara än mer fördelaktigt. 

”Hemförsäkring flytt” – säga upp och flytta hemförsäkring vid flytt

När du flyttar till din nya bostad ska du se till att den är försäkrad från den första dagen du har tillträde till bostaden, detta kan ju vara tidigare än inflyttningsdagen. En del hemförsäkringar täcker även skador som uppkommer under flytt. Försäkringsbolagen kan ibland erbjuda att samma försäkring gäller i både utflytts- och inflyttsbostaden under en period. Detta bör du kolla upp, annars brukar det gå att ta en tilläggsförsäkring. Det kan ju hända mycket just vid en flytt. Kontakta försäkringsbolag 14-30 dagar innan flytt för att ändra eller säga upp aktuella försäkringar från flyttdatum, alternativt beställa nytt inför flyttdatum.

Jämför hemförsäkring – vilken hemförsäkring är bäst?

När man jämför hemförsäkring är det lite olika grejer att tänka på. Eftersom priset på en hemförsäkring hos de flesta bolag är individuellt och baseras på ålder och bostadsort så är det svårt att använda sig utav jämförelsesajternas funktioner. Att hemförsäkringar dessutom, även om namnen hos olika bolag är lika inte innehåller samma saker gör saken ännu svårare. Exempelvis behöver ”stor hemförsäkring” hos Trygg Hansa inte vara samma produkt som ”stor hemförsäkring” hos Dina försäkringar. När man jämför hemförsäkring är det därför viktigt att man jämför samma sak och värderar priset utifrån vad man får. Ett tips kan dock vara att göra en jämförelse på någon av jämförelsesajterna för att få en bild av ungefär vad du kommer att få betala. Det kostar inget att jämföra.

Jämför min nya hemförsäkring nu! 

Hemförsäkring för ungdom – jämför!

För ungdomar finns speciella hemförsäkringar, det är viktigt att jämföra villkoren för dessa. Är du student är det ofta fördelaktigt att teckna en studentförsäkring. Generellt är hemförsäkringarna som är inriktade på ungdomar billigare och bättre än de vanliga hemförsäkringarna. Försäkringsbolagen vill knyta till sig kunder som sen blir kvar i framtiden. När du flyttar hemifrån så finns det ibland erbjudanden från det försäkringsbolag som ditt hem har. Du ska också tänka på att varje bostad bara behöver en hemförsäkring, så är ni flera som delar på en lägenhet så räcker det med att en tecknar hemförsäkringen. Men tänk på att alla ska vara inskrivna på hemförsäkringen för att den ska gälla. 

Frågor att ställa dig när du jämför hemförsäkring

Tre första frågor som du kan ställa dig när du jämför hemförsäkring är dessa:

Reser jag mycket?
Köper jag ofta mycket nya saker i elektronikväg?
Har jag en tendens att vara lite klumpig?

Är svaret ja på alla tre så letar du troligtvis efter bästa hemförsäkringen, den mest omfattande hos respektive bolag. Är svaret nej på de två första men ja på den sista bör du i alla fall se till så att du har en otursförsäkring (ibland kallad ”drulle”) i din hemförsäkring.

Sedan bör du också alltid jämföra priser med olika självrisker. Är du beredd att ta lite mer risk när det kommer till självrisken så kan det vara ett sätt att komma ner i pris.

Det bästa sättet att jämföra hemförsäkringar är ofta att besöka respektive försäkringsbolags webbplats, ta fram priser för olika omfattning på försäkringar och på så sätt få en bild av vart man bör ha sin försäkring.

Hemförsäkring för bostadsrätt respektive hyresrätt

Hemförsäkringens omfattning kan vara olika beroende på försäkringsbehovet och boendesituationen. Det är stora skillnader på till exempel en hemförsäkring för en hyresrätt och för en villa. Många bostadsrättsföreningar tecknar även tilläggsförsäkringar åt sina medlemmar. Det är viktigt att undersöka det befintliga försäkringsbehovet innan man tecknar nya försäkringar.
En försäkring tecknas oftast på en 12-månaders period och förlängs varje år med samma period.
Försäkringar kan dock ändå sägas upp när som helst om försäkringsbehovet försvinner, till exempel om du flyttar ut från den bostad som är försäkrad.
Det är också viktigt att se till att försäkringsuppgifter är aktuella gällande lösöre, antal boende i bostaden, om man har säkerhetsdörr eller larm, etc. Om du samlar alla dina försäkringar i ett bolag eller om du har möjlighet att teckna via facket eller andra organisationer så går det oftast att få en bra rabatt.

Hemförsäkring vid andrahandsuthyrning

När du hyr en bostadsrätt i andra hand eller en hyresrätt så behöver du oftast en hemförsäkring. I vilket fall så måste du kolla om den som har kontraktet för för lägenheten har någon försäkring och i så fall om det är möjligt att du kan registrera dig på den.

Offerter på hemförsäkring snabbt och enkelt!

Tips om försäkring av bostad vid flytt

Så sammanfattningsvis, kolla om du kan teckna via facket, fundera på vilken självrisk du är beredd att ha och jämför noga försäkringarna utifrån hur du lever. Vid flytten så ring ditt nuvarande försäkringsbolag och se till att båda bostäderna är försäkrade under flyttiden. Lycka till.

försäkring

Kommentarer (0)

Kommentera