Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
18-01-19 - Av Admin

Adressändring gratis – såhär gör du när du flyttar 2018

När du flyttar måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket inom en vecka efter det att du har flyttat. Du kan göra adressändring gratis direkt på Skatteverket.se. Det gäller lite speciella regler för adressändring av barn, läs längre ned i denna artikel.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

Det kan även vara bra att beställa eftersändning av posten till den nya adressen, det tar adressändring.se betalt för.

mailbox

© Canstock

Viktiga punkter gällande adressändring gratis

 • Anmäl din nya adress gratis direkt till Skatteverket.
 • Du måste själv höra av dig till de som skickar post till dig. Flyttanmälan ändrar bara hos myndigheter och de bolag som prenumererar på ändringarna, vanligtvis banker och försäkringsbolag.
 • En flyttanmälan ska ske senast en vecka efter du har flyttat.
 • På adressandring.se kan du begära eftersändning av post, vilket de tar betalt för. De kan även skriva ut en blankett gällande adressändring åt dig att skicka till Skatteverket, dock blir inte fler företag informerade än om du gör en gratis flyttanmälan hos Skatteverket. Dessutom är det mycket enklare att adressändra själv på Skatteverket med hjälp av mobilt bankid.
 • Förutom den nya adressen måste du som flyttar till en lägenhet ange lägenhetsnumret vid flytt. Detta kan du få av fastighetsägaren.

Få flyttoffert från kontrollerad flyttfirma

Adressändring till myndigheter m.fl.

Skatteverket ser till att din nya adress förmedlas till myndigheter och liknande, samt att SPAR (Statens personadressregister) uppdateras. Du kan välja att antingen  registrera direkt på Skatteverket.se med mobilt BankId eller beställa en blankett. Eftersändning av din post kan endast beställas via Adressändring.se som samarbetar med postleverantörerna och distribuerar din nya adress till dem. Däremot måste du själv informera privatpersoner, företag och andra organisationer om din nya adress. Det finns fler saker du bör tänka på när du gör adressändring på Skatteverket. Om du får posten eftersänd från din gamla adress kan du enkelt se vilka som inte har din nya adress och meddela dem så fort som möjligt. Att skicka flyttkort eller flytt-sms med din nya adress är en smidig lösning. Båda tjänsterna kan beställas på Adressändring.se. 

Det kostar ingenting att anmäla flyttning till Skatteverket.Barn i flyttkartong-Adressändring barn

© Canstock

Adressändring barn

När du gör adressändring för barn finns det lite speciella regler att tänka på. Det finns regler för barn 0-16 år och för barn som är 16-18 år. Adressändring barn måste skrivas under av båda föräldrarna eller mer korrekt ”alla vårdnadshavare”. Om bara den ena föräldern skriver under och det finns två vårdnadshavare så skickar Skatteverket automatiskt ut ett brev till den andra föräldern med frågan om den samtycker.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

Om bara en förälder vill flytta och göra adressändring

Om den ena föräldern gör adressändringen för barnet och den andra vårdnadshavaren vägrar skriva under adressändringen så kommer Skatteverket (Folkbokföringsmyndigheten) fatta beslut i ärendet. Principen är att barnet ska vara folkbokfört där det mestadels bor. Innan beslut får respektive vårdnadshavare ge sin syn på saken. Om du inte har goda skäl till att flytta så kan du dömas för ”Egenmäktighet med barn” och därmed riskerar du att förlora vårdnad och att barnet bor hos dig. Om föräldrar som vill flytta isär med barn har vi skrivit i en annan artikel. Om barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna så kan den med kortaste avståndet till skolan få barnet folkbokfört hos sig, genom beslut av Skatteverket.

Adressändring av barn 16-18 år

Adressändring av barn som fyllt 16 år kan antingen göras av vårdnadshavarna eller av barnet självt. Barn som fyllt 16 år har nämligen rätt att göra sin adressändring själv. När barnet fyllt 18 år har det inga vårdnadshavare längre och bestämmer själv över sin adressändring.

Kolla din boränta – kostnadsfritt, klicka här!*

Adressändring barn med mobilt BankId

Enklast att adressändra barn är att göra det på Skatteverket.se med hjälp av mobilt BankId, då kan båda vårdnadshavarna signera adressändringen för barnet direkt och allt är klart på några minuter. Om inte både föräldrarna så skickas förfrågan ut till den andra vårdnadshavaren enligt ovan.

Bra länk kring flyttanmälan och adressändring gratis: Flyttanmälan gratis direkt till Skatteverket

Kommentarer (7)

Kommentarer

 • Emma

  Hej!
  Det står att man ska skicka adressändringens blankett till Skattemyndigheten, tror att man skickar den till adressändring.se sen fixar de resten. Tack för bra artiklar. /Emma

  • moveria

   Hej Emma!
   Tack för det, du har helt rätt, jag har rättat det nu.

   Mvh
   Lars
   Moveriateamet

   • Mattias

    Sen 1/1-2016 så har detta med blanketten ändrats. Adressändring görs nu alltid via Skattemyndigheten, enklast att göra det på deras hemsida med mobilt bankid.

    Med vänlig hälsning
    Mattias
    Moveria kundservice

 • Kundservice

  Flyttar man till egen fastighet måste man även anmäla ägarbyte till den som sköter sophanteringen. Som fastighetsägare är man betalningsansvarig för avfallsabonnemanget på fastigheten. Med vänlig hälsning Kundservice, VafabMiljö

 • Alex

  Hej,
  När du flyttar måste du göra en flyttanmälan till adressändrin.se eller räcker det till bara Skatteverket.

  mvh
  Alex Alpek

Kommentera