Hyra flyttbil – billigt, jämför noga och kanske hyr envägs

När du flyttar och vill hyra en flyttbil så kan det vara billigare att hyra ett stort flyttsläp. Flyttbilar har olika krav gällande körkort, tänk på att välja en flyttbil som är lättlastad, det är också oftast billigare att hyra på en vardag än på helgen om du vill hyra en billig flyttbil. Envägs flyttbilar är oftast dyrare men det kan ju ändå löna sig i den tid och milkostnad som du spar.

Tips när du ska hyra flyttbil

Flyttbilar varierar i storlek och pris och låt ditt behov avgöra några punkter som påverkar ditt val är:

 • Krävs lastbilskörkort eller räcker det med b-körkort (lätt lastbil).
 • Lastvolymen, du behöver större än du tror.
 • Om bilen är lättlastad, t.ex. låg så att det är lätt att gå in i den eller att den har lyft.
 • Hur lång tid du behöver den och vilken tid såsom vardag eller helg. 
 • Priset för flyttbilen.

Hur stor flyttbil behöver du?

Du behöver en större flyttbil än du tror, grovt räknat så behöver ungefär 10 kubikmeter (kbm) per rum du flyttar ifrån, så med det här sättet att räkna så skulle du för 3 RoK behöva 30 kbm, dock i en etta så får du räkna med 15 kbm.

Ett annat sätt att räkna är att det går åt 0,4 kbm per m2 du flyttar ifrån, så flyttar du från 3 rok på 60 m2 så skulle det gå åt 24 kbm.

Det får plats 7-9 st flyttkartonger per kbm beroende på flyttkartongernas storlek och hur bra du packar.

En stor lastbil från en flyttfirma rymmer ca 65-80 kbm, medans en flyttbil som du kan köra med b-körkort rymmer ca 15-20 kbm.

Mer tips när du ska hyra flyttbil

 • Kontrollera vilken körkortsbehörighet som gäller för den bilen som du vill hyra.
 • Se till att flyttbilen du hyr är försäkrad.
 • Priset varierar kraftigt beroende på om du vill hyra en vardag eller en helg. Det vanligaste är att det är mycket billigare att hyra under vardagar.
 • Vissa företag erbjuder envägsbilar för dig som ska flytta en längre sträcka det vill säga att hyra flyttbilen på en plats och lämna tillbaka den på ett annat.
 • Flyttsläp vara ett billigare alternativ för dig som har dragkrok på bilen.
 • Tänk på att boka minst 3 veckor innan, framförallt om du flyttar vid månadsskifte.

Pris flyttbil, ju större desto dyrare

Flyttbilar från flyttfirmor är anpassade efter att kunna köra tunga laster men kräver oftast tungt lastbilskort (C-Kort). Priset avgörs på hur stor bil du behöver, antalet timmar bilen kommer att utnyttjas samt vilken firma du väljer.
Ett rimligt pris för att hyra en flyttbil i 8 timmar ligger på mellan 1 500-3 000 (för b-körkort) och 4 000-8 000 kr (För C-körkort).
För att göra antalet hyrtimmar så få som möjligt, se till att du är klar med all packning från och med när du hyr bilen. 

Hyra flyttbil billigt

Att hyra en billig flyttbil är faktiskt att inte hyra en alls. Det brukar vara mycket billigare att låna någons bil med dragkrok och sen hyra ett riktigt stort släp. Om du ändå vill vill hyra en flyttbil så försök då göra det på en vardag som inte är kring månadsskiftet. Tänk också på att det kan löna sig att hyra en lätt lastbil som du får köra med b-körkort som lastar mer volym vilket gör att du får en kortare körsträcka och också mindre tid som du behöver hyra flyttbilen. Är det en mindre flytt i större stad så kan du kolla om det finns något hyrföretag som hyr ut begagnade bilar, och i bästa fall har de någon skåpbil. För att hyra flyttbil billigt så krävs det lite rundringning och planering. 

Hyra flyttbil envägs

Att hyra flyttbil envägs är ett alternativ när du flyttar. Det innebär att du bara behöver köra bilen en väg. Vanliga bilar med släp går ofta att hyra envägs, men även skåpbilar och lätta lastbilar brukar gå att hyra envägs. De stora uthyrarna brukar ha denna service som innebär att du kan lämna flyttbilen på den orten dit du flyttar. Det är ju speciellt bra när du gör en längre flytt. De flesta hyrbilsföretagen har bara denna tjänst inom Sverige. Prismässigt så brukar det gå att spara ca 20 % jämfört med att hyra en flyttbil som inte är envägs där du behöver köra tillbaka flyttbilen.

Hyra släp one-way

När man ska hyra ett flyttsläp hyrs det ofta ut per timme eller per dag och de ska vara tillbaka en viss tid eller och på en viss plats. Helt perfekt om du flyttar till andra sidan stan! Men visst låter det knepigt om du ska flytta till andra sidan landet eller till en plats långt borta? Men det finns flera uthyrare som erbjuder dig som kund att hyra ”one way”. Det betyder att du hyr bilen/släpet på en plats och lämnar tillbaka den på en annan. Smidigt!

Tips som du kan tänka på när du hyr ett flyttsläp

 1. På bilens registreringsbevis kan du kontrollera vikten på släpet som din bil max får dra.
 2. För att blinkers och bromsljus ska fungera som de ska, är det viktigt att du kontrollerar att kontakten från släpet sitter i ordentligt.
 3. Vid backning svänger släpet alltid åt motsatt håll som bakänden på bilen så se till att göra små och kontrollerade rattrörelser.
 4. Se till att lasta släpet med en jämnt fördelad vikt. Tänk också på att den ökade tyngden förlänger bromssträckan så kör lugnt och försiktigt!
Uppdaterad 2024-05-08 (första publicering 2012-11-25)
Av  Mattias | 24-05-08 |
Kommentarer (0)