Inredningstips 2024 för varje rum i ny lägenhet eller nytt hus!

När det är dags att flytta till ett större boende, hur gör man då för att det nya boendet inte ska eka tomt och istället kännas hemtrevligt? Här kommer tre enkla tips!

Använd dina saker 
Har du mycket böcker och gamla tidningar som ligger och skräpar? Använd dem som inredningsdetaljer istället! Fyll upp bokhyllor, lägg en trave tidningar på en stol eller luta böcker som tavlor. Utnyttja också gamla stolar och pallar. Ett trendigt tips är att använda en stol som nattduksbord eller bara som detalj i vardagsrummet med en snygg pläd på.

1. Snyggt sliten stol som nattduksbord av Stellan Herner, Skarp Agentur. 2. Fint inrett med böcker och tidningar, Room by Sofie

Dämpa ekande med tyg
Mattor, gardiner, plädar, kuddar, kläder, allt tyg du har hemma går att använda till inredningen! Lägg gärna flera mattor i ett och samma rum, det höjer mysfaktorn rejält. Ett stort, tomt rum kan dessutom kännas behagligare med stora gardiner. Har du dessutom vita väggar? Välj lite färg på gardinerna! Plädar och kuddar kan ligga utspridda både i soffan och i sängen. En härlig trend inom just sängkläder är lager-på-lager av många olika slag, med mycket mönster. Låt även lite snygga kläder ligga framme eller häng dem över en stol!

Inspirerande sovrum från IKEA. Lägg märke till att sovrummet är inrett med flera mindre mattor, fylliga gardiner och sängen är fylld av olika kuddar, filtar och påslakan. Snyggt!

Varde ljus!
Det sista alla som bor i Sverige behöver är att leva i ännu mer mörker, speciellt under vinterhalvåret. Se till att fylla på ditt förråd av lampor innan eller i samband med att du flyttar till något större. Du får ett behagligt upplyst rum med hjälp av ett allmänljus (till exempel en taklampa) som kompletteras med mindre utspridda ljuskällor. Passa på att införskaffa lågenergilampor till ditt nya boende, så sparar du på energin.

Den här bilden kommer från Hemnets inspirationssida och visar ett riktigt snyggt sätt att kombinera olika ljuskällor! 
 

Inredningstips när du flyttar till ny lägenhet eller nytt hus

När du inreder din nya bostad har du möjlighet att få allt rätt. Tänk igenom innan, så kommer inredningen gå lätt. Tänk på att inreda måste få ta tid, inred gärna lite för lite till en början för att sen vartefter som du bor in dig fylla de behov du upptäcker med ny inredning.

Inreda Vardagsrum tips och inspiration

Inspiration inredning vardagsrum och sovrumVardagsrummet, inspiration och tips är viktigt då vardagsrummet efter köket där vi umgås mest. Tänk på detta när du inreder:

 • Soffan är oftast vardagsrummets viktigaste möbel, den är oftast den möbel som tar störst plats. Placera den då helst med öppning mot dörren där man kommer in. Det blir mest välkomnande och spar plats, framförallt om ryggen är mot en vägg.
 • ”Elden i rummet”, när du inreder vardagsrummet fundera på vad som ska fånga blicken, förutom TV:n…För länge sedan samlades vi runt elden, bra att ha ett vackert bord, tavla, eller eldstad. Någonting som fångar ögat är bra.
 • Vardagsrumsmattan är viktig för att skapa ett mysigt vardagsrum. Den dämpar också ljud så att vardagsrummet känns mjukare. Välj en stor och mjuk som passar övriga möbler, tänk bara på att den ska vara dammsugbar om du inte är jättepigg på att piska matta lite då och då.
 • Vardagsrumsbelysningen är det som kan få vardagsrummet att kännas riktigt mysigt. Generellt är det bättre med många små punktbelysningar än en stor ”strålkastare”. Köp gärna fjärrstyrda eluttag, så att du kan sätta på alla punktbelysningar med en fjärrkontroll. Köper du lite dyrare styrning kan du även ställa in ”stämningslägen” så att olika lampor tänds.
 • Vardagsrumsbord, kan vara ett eller flera, oftast är det något som finns intill soffan. Men beroende på hur stort vardagsrum du har, så kan du fundera på att ha flera små bord som hör ihop, istället för ett stort. Höjden avgörs främst av om du ska äta från bordet eller ej. Generellt har borden blivit lägre.
 • Bokhylla i vardagsrummet var närmast obligatoriskt förr, ofta ger en bokhyllas alla saker och böcker ett rörigt intryck, men görs det bra är det verkligen något som tillför rummet något.
 • Hellre för få möbler än för många, då blir det lättare att röra sig och även att möblera om.
 • Om du ska ha TV i vardagsrummet, så ska den placeras så lågt som möjligt för att det ska vara behagligt för ögonen att titta på en längre tid. Sen får du balansera det mot hur snyggt det är med en TV som sitter lågt.
 • Stolar i vardagsrummet är bra, gärna en lässtol som kan stå i en avskild del om du har ett så stort vardagsrum. Tänk dock på att inte övermöblera för de tillfällen du har vänner där, ta då hellre fram sittmöbler från förrådet än att ha ett övermöblerat rum i vardagen.
 • Färgerna i vardagsrummet är enklast om det inte är för många. Välj några huvudfärger; till exempel grå, blå, röd och vit. Håll dig sedan i huvudsak till dessa färger, då blir det enklast att få det snyggt.
 • Vardagsrumstapeten bör vara dämpad och hänga ihop med övriga färger, alternativt är det den som är blickfånget i rummet, tänk till exempel en fototapet på en vägg. Men oftast är det enklast att inreda med målade och tapetserade väggar i färger som inte väcker uppmärksamhet, sen låter du filtar, kuddar och gardiner och andra lättbytta ting vara det som ger färginjektionen.
 • Tavlor kan du sätta upp i alla rum, klassiskt brukar man sätta antingen underkant eller överkant i en jämn linje. Gärna i linje med något annat i rummet. Men du behöver inte göra så, sätt tavlor huller om buller, det kan bli jättesnyggt. Tänk också på att tavlorna kan stå lutade på en byrå, sitta högt upp eller rent av ställ dem på golvet. Att låta de stå på golvet ett tag kan vara bra för att känna in var den passar i rummet.
 • När du inreder ett litet vardagsrum är det bra att möblera längs med väggarna, i större vardagsrum kan det vara en fördel att använda hela golvet genom att skapa små öar med möblemang.
 • Inspiration till vardagsrummet kan du få genom att titta på mäklarnas stylade bilder, det som ofta går att se där är att de har mycket filtar och kuddar för att göra rummet mjukare. Vackra gardiner kan också göra underverk, tänk på att gardiner kan hänga vid sidan av fönster så att de inte hindrar ljusinsläppet men ändå ger ett behagligt intryck. I mindre vardagsrum finns ofta speglar som får det att kännas större.

Inredningstips Sovrum

Börja med att bestäm vad som ska vara centralt i sovrummet, oftast är det sängen, men har du lyckan att till exempel ha sjöutsikt så är det kanske den som du ska möblera efter.

 • Sängen i sovrummet bestäm först var den ska stå. Ofta vill man kunna se dörren från där man ligger, likaså helst inte ha huvudet mot fönster eller yttervägg (kan bli kallt på vintern). När sängen är på plats så är det dags att se över vilka andra möbler du har behov av i sovrummet och plats för.
 • Sovrumsspegel är ofta bra att ha, speciellt om du klär på dig i sovrummet.
 • Sovrumsgarderober och byråer för kläder är bra att ha längs med väggarna. Tänk på att utnyttja utrymmet ändå upp till tak om du har ett litet sovrum. Likaså att kanske bara ha årstidens kläder i sovrummet och de andra i förrådet så att inte sovrummet blir ett trångt förvaringsrum. Tänk också på att det ofta är en fördel om det är stängbart kring kläderna, både för att dammskydda men också för att ge rummet ett lugnare intryck.
 • Någonstans att lägga kläder som använts, fundera på hur du brukar göra, kanske är det en stol som du kan lägga dessa kläder på eller avdela en del i garderoben. Det viktiga är att du tänkt på det så att det inte blir stökigt för att det inte finns ytor att lägga ifrån sig kläder och andra saker.
 • Ljus i sovrum är viktigt, läslampor är bra, är ni flera som delar sovrum så är det bra att ha varsin läslampa som är dämpad åt den andres håll. Även belysning för att göra det trivsamt är viktigt, en lampa i fönstret är alltid fint.
 • Sovrumsfönstret är viktigt att det går att öppna lätt så att du kan vädra när du vill det, så ställ inte för mycket grejer framför fönstret eller på fönsterbänken.
 • Nattduksbord fanns i alla sovrum förr, behovet finns kvar, att kunna lägga ifrån sig sin bok och numera kanske sin telefon. Fundera på hur du kan lösa detta snyggt vid sidan av sängen.
 • Sovrumsgardiner är viktiga av två skäl, det ena ger de stor mysighetsfaktor om du har tyg i färg och material som du tycker är fint. Sen är det viktigt ur mörkläggningsperspektiv. Fundera redan från börja hur du ska kunna få riktigt mörkt i sovrummet, vi sover nämligen bäst om det är mörkt. Oftast kan det lösas med en mörkläggningsgardin.
 • Överkast, kuddar, filtar, här sätter du din personliga touch. Enligt en del kan det inte bli för mycket, men tänk på var du ska förvara alla kuddarna när du ska använda sängen. Här kan du också våga ta ut svängarna gällande färger, generellt brukar man eftersträva lite lugnare färger i sovrum, men du behöver ju inte vara som alla andra.
 • Sovrumstapeter ger generellt ett lugnt intryck. Tänk på att hellre ta ut svängarna i kuddfärger än färger på väggarna. Dock är det ju så i mörkret spelar inte färgerna så stor roll, så länge du inte satt upp självlysande stjärnhimmel eller liknande.
 • Sovrumsmatta, för några år sedan skulle man inte ha matta i sovrummet då den samlade damm och pollen. Numera är det inte lika farligt och t.o.m. heltäckningsmattan har kommit tillbaka. En eller flera mattor kan vara bra för att de dämpar ljud och ger ett lugn till sovrummet. Färgerna ska gärna hänga ihop med övriga färger i rummet.

Inred Kök

När du flyttar in i Sverige så är köksskåp och fasta köksmaskiner på plats. Utomlands är det vanligt att detta är utplockat. Det gör att det du kan påverka köket billigt genom de fristående möblerna.

 • Köksbordet eller matbordet är viktigt i inredningen i köket. Det sätter mycket av attityden i köket. Ett tungt massivt köksbord säger något jämfört med ett med tunn skiva och metallben. Tänk på att det ska vara lätt avtorkbart och väl anpassat till storleken i köket.
 • Köksstolarna är viktiga att de är sköna att sitta på. Provsitt, om du inte har stoppade köksstolar så kan du alltid köpa stolskuddar så att det blir lite bättre att sitta länge.
 • Köksgardiner kan ge lite färg till köket, de är också bra att dämpa alla de ljud som det blir i ett kök. Tänk på att de ska vara lätta att tvätta och byta.
 • Köksmaskiner tar ofta stor plats på bänkytor, om möjligt försök att få in dem i skåp. Vissa kök har man varit smart nog att ha eluttag i skåpen så att du direkt kan använda köksmaskinen.
 • Inred litet kök med få möbler, använd gärna utfällbart bord så att du har mer yta när du lagar mat. Var väldigt noggrann med vad som du verkligen behöver ha köket. Den 20 år gamla WOK-pannan kanske borde hitta ett nytt hem…
 • Öppen förvaring har blivit populärt i trendiga tidningar, innan du skruvar ned köksluckorna så fundera på hur praktiskt det är. Fint är det, men köket är en miljö där mycket os och fett åker omkring.
 • Köksmatta är att det bra att ha, den dämpar ljud från de många hårda ytorna som normalt finns i ett kök. Ju mjukare matta desto mer dämpar den, mattan kan också ge lite färg till köket. Tänk på att mattan ska vara lätt att tvätta och byta.

Inspiration Hall

Inreda hallen snyggt är viktigt, det är det första rummet som du och dina gäster möts av.

 • Inredning av liten hall är svårt, då gäller att tänka på att få plats med allt, det finns många smarta lösningar på nätet. Men det viktigaste är att bara ha det absolut viktigaste i hallen. Allt som kan förvaras någon annanstans, t.ex. säsongskläder, ska förvaras på annat ställe än hallen.
 • Inreda en stor hall är utmanande genom att det är lätt att man har för mycket saker där. Då blir det svårt att hitta det man ska ha.
 • Tänk på att ha en hylla eller plats i hallen där du kan lägga ifrån dig väska, plånbok etc, när du kommer innanför dörren.
 • Ha många korgar och hyllor där du kan lägga handskar och mössor.
 • Använd hela höjden i hallen, säsongsförvara högst upp i lådor och ha klädhängare längst ned för barnen.
 • Skoställ, skoskåp och skohängare är praktiskt för att hålla reda på alla skor som annars har en tendens att ta över golvet i hallen. Finns även bänkar med skoförvaring i.
 • Inred hallen med hallmatta och entrématta, genom hallmattan markerar du upp var i hallen det går att gå med skor. Både hallmatta och entrématta samlar upp mycket smuts som annars hade spritt sig i din bostad.
 • Du kan inte få för många krokar i hallen, sätt upp dem överallt. Bra till kläder, nycklar och mycket annat du snabbt vill bli av med när du kommer hem.

Inredningstips barnrum

Inspiration inredning barnrumInredningen i barnrummet är mycket beroende på barnets ålder, tänk också på att barn växer snabbt så det kan vara bra med att redan från början tänka på hur rummet kan förändras när barnet blir äldre.

 • Köp inte för mycket barnmöbler, köp hellre möbler för vuxna om det går. Barn växer snabbt.
 • Mattan är viktig, köp gärna en matta som det går att leka på. Den dämpar också ljud bra.
 • Köp inte en barnsäng, köp hellre en vuxensäng, kanske till och med 120 cm bred. Då kan en vuxen lätt vila där vid insomning, likaså så gör en bredare säng att båda kan sova bra.
 • Jobba med höjden i rummet, placera hyllor som inte är nåbara för barnen där ni kan förvara leksaker som inte är roliga för tillfället.
 • Tänk på säkerheten, barn klättrar, se till att bokhyllor, byråer och allt annat är infäst i väggarna. Ha barnlås på fönster och gärna klämskydd på dörren.
 • Se till att ha mycket ledig golvyta att leka på. Om rummet är litet så köp eller bygg gärna så att sängen är lite högre upp så att det går att leka under.
 • Ha gärna ett tema på rummet och måla väggar efter det. Men det viktigaste av allt låt barnen vara delaktiga i hur de vill ha sitt rum.
 • Det finns mycket tapeter för barnrum, men ett alternativ kan vara att måla. Då är det också lätt att måla om när någon råkat rita på väggarna…
 • Det finns många fina ”plastfilmer” med motiv som går bra att fästa på målade väggar. Detta är mycket billigare än tapeter men kan ge rummet ett tema och lite färg.
 • Belysningen i barnrummet är viktig. Bra allmänbelysning är given, tänk också på att det kan vara bra att ha genomtänkt gällande en dämpad nattlampa.
 • Genomskinliga plastlådor med lock är mycket bra att ha i barnrummet. Fäst gärna utskrivna bilder på lådorna som visar vad som ska vara i. Tänk på att aldrig placera lådor på sådan höjd att ett barn kan få det att falla ned på sig. Vill du läsa mer om ämnet, kolla in vår artikel om att flytta med barn.

Badrumsinredning – tips när du inreder badrummet

Den som flyttar första gången har ofta problem med utrymmet. Det saknas plats för förvaring och det är svårt att hålla ordning och reda när man inte har möjlighet att placera ut byråer och hyllor i bostaden. Förvaring badrum brukar vara extra svårt. Badrum tenderar vara små och då blir problemen med förvaring stora. Handdukar, skönhetsprodukter och hygienartiklar skall alla samsas om det lilla utrymmet badrummet erbjuder. Här kommer därför 10 tips på hur du kan förbättra förvaring i badrum och även få badrummet att kännas rymligare.

 • Använd små hyllor, som exempelvis kryddhyllor för att förvara hårflaskor och lotions. Denna typ av hyllor är enkla att hänga upp, tar inte massa onödig plats och gör det enkelt att organisera dina produkter.
 • Häng upp jättesmå förvaringslösningar på insidan av ditt badrumsskåp. Ofta kan man inte ha särskilt stora badrumsskåp i små badrum. Det gör att det ofta är svårt att hitta de minsta sakerna. Nagellack, läppstift och så vidare har en tendens att försvinna i röran. Med den här typen av förvaring i badrum blir det enklare att hitta sina saker. Går jättebra att limma små hållare på insidan av badrumsskåpdörren.
 • Med en enkel magnetremsa kan du hålla ordning på dina hårnålar. Limma fast den sen är det bara att släppa hårspännen etc.
 • Sätt upp en bokhylla ovanför din dörr. Ovanför dörren finns ofta ett outnyttjat utrymme. Det blir ett perfekt ställe att placera handdukar och andra större föremål.
 • Mer magneter. Det är ofta väldigt fiffigt att använda sig utav magneter när man skall förvara där utrymmet är snålt. Det krävs oftast bara en platta, att fästa eller luta mot en vägg. Sedan kan man hänga upp saker på den. I köket är det exempelvis knivar, i badrummet kan förvaringen förbättras genom att fästa sina sminkförpackningar på en magnetplatta. Många förpackningar är i metall. De som inte är det kan man enkelt limma på en liten magnet på baksidan.
 • Använd stora speglar. Ett gammalt knep men det funkar ju utmärkt ändå. För att få badrummet att inte kännas så trångt så är det enkelt och smidigt att hänga upp en spegel. Ju mer av en vägg du kan fylla, desto större kommer badrummet kännas.
 • Rulla handdukar, vik dem inte. Istället för att vika och placera handdukar på hyllor skapas det mycket mer utrymme i badrummet. Ett perfekt tips för den som vill förbättra sin förvaring i badrummet.
 • Handdukshållare eller krokar på baksidan av dörren. Att sätta upp krokar, handdukshållare eller andra former av hängbara förvaringslösningar är ofta ett smidigt sätt att öka förvaring i badrummet.
 • Badrumsmatta tar upp fukt, minskar halkrisk och dämpar ljud. Se till att det är en badrumsmatta så att det är halkskydd på baksidan.
 • Smala skåp, många badrum är små, använd då gärna höga skåp som inte är så djupa.

Flytta ihop inredning

Inredning när ni flyttar ihop kan vara tufft, två stilar som ska gå ihop. Ett tips kan vara att låta den med bäst smak inreda…
Tänk på att båda måste få känna att det är deras hem, det betyder, att även en del i ditt tycke, kan behöva komma in i inredningen.
Inredningstips när ni flyttar ihop är att rensa innan ni flyttar ihop, ju färre saker ni tar med in i ert gemensamma hem desto enklare blir det.
Ge varandra några veton, det vill säga rätten att säga nej till något, men det innebär då också att något annat som du inte tycker om kommer komma med in i er gemensamma bostad.
Köp nytt eller begagnat men köp saker gemensamt, det är alltid roligt att ha saker som inte är mitt eller ditt.

Inredningsinspiration på nätet och i verkligheten

Det finns så mycket inspiration till inredning på nätet att det nästan är svårt att hitta det man vill bli inspirerad av. Men när du flyttar in i en ny bostad tänk på att det ska ta lite tid att skapa sitt egna hem med den stilen som du tycker om. Så inred hellre lite för lite till en början och bygg sedan på vartefter som du inspireras av inredning från andra. Tänk också på att köp hellre från flera ställen än ett, då kan du få din stil på ditt hem. Det finns inga regler för hur något ska vara, bara lite tips kring vad många uppskattar just nu. Det personliga hemmet är det man oftast tycker är finast. Vi rekommenderar givetvis att titta på mäklarnas annonsbilder, inredningsbloggar och dylikt. Men en lite bortglömd sak är bomässorna och inredningsmässor t.ex. Formex, där kan du ofta få se det senaste tillsammans med det klassiska. Framförallt så kan du på liten yta få se och känna på mycket inredningsdetaljer på ett ställe.

Compact living

Ovan gav vi några förslag på hur man med enkla medel kan göra det hemtrevligt hemma när man har flyttat till ett större boende och inte har så mycket att inreda med. Här kommer idéer när du flyttar till ett mindre boende. Tre enkla tips på hur du istället kan utnyttja alla ytor och få hemmet att kännas större!

Utnyttja rummets höjd
Det är riktigt snyggt med högt i tak! Genom att inreda på höjden får du ett rum att se mycket högre ut. Bygg på dina bokhyllor med smarta tilläggslösningar eller sätt upp vägghyllor från golv till tak. Snyggt och praktiskt!

Inspiration från Trendenser.se Måla vägghyllorna i samma färg som väggen så smälter dem in fint!

Smart förvaring
Se till att fylla upp utrymmen som inte syns, till exempel under sängen. Där får man plats med smarta förvaringslådor på hjul som du kan förvara handdukar, lakan och kläder i. Ett trendigt tips är också att hitta en gammal kista på loppis och använda det som soffbord och förvaring på samma gång. Glöm inte att fylla upp hyllor med lådor eller korgar! Småsaker får då en naturlig plats istället för att ligga framme och skapa ett rörigt intryck. Viktigt är ju såklart också att få med allt inför flytten. Vill du göra denna process smidigare bör du läsa vår checklista inför flytt.

Inspirationsbild från Hemmafixbloggen. Fyll bokhyllan med snygga korgar!

Ljusa väggar
Tänk också på att inreda ett litet rum i ljusa färger, eller om det finns möjlighet, måla om eller tapetsera väggarna ljust utan mönster. Då känns rummet större och luftigare! Om du gärna vill ha ett färgglatt hem, se då till att välja en ljus nyans av den färg du vill ha.

En riktigt snygg vägg i en ljus nyans av beige! Inspiration från Happy Homes
Uppdaterad 2024-04-03 (Första publicering 2012-11-14)
Av  Mattias | 24-04-03 |
Kommentarer (0)