Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
17-10-17 - Av Admin

Elabonnemang vid flytt – såhär gör du

Att byta elabonnemang vid flytt är något som de allra flesta tvingas göra och alla vill vi ha ett bra elavtal, men det är inte det enklaste att hitta. Därför har vi sammanställt de viktigaste punkterna för dig som skall byta elabonnemang vid flytt. Med ett aktivt sökande när du skall teckna elavtal kan du få ett mycket billigare elpris.

Jämför el-abonnemang hos Compricer*

Teckna elabonnemang vid flytt-tänk på det här:

 • När du flyttar så är det vanligaste att säga upp båda sina elavtal. Dina avtal är tecknade med en elleverantör och en elnätsägare. En elnätsägaren har monopol på elnätet inom ett visst område. Detta innebär innebär att du oftast behöver byta elnätsägare när du flyttar, du gör då en så kallad elnätsanmälan. Du betalar ingenting till elnätsägaren utan din räkning kommer från elleverantören.
 • Elleverantören är den aktör som leverar el, via nätägarens elnät, till dig. Du skall teckna elavtal hos en valfri elleverantör. Det är vid valet av elleverantör som  du kan spara pengar genom att jämföra elpriser.
 • De flesta elleverantörer kräver en flyttanmälan eller uppsägning runt 10 dagar innan flyttdagen.
 • Du är betalningsskyldig för anläggningen tills dess att flytten registrerats hos elleverantören.
 • Det finns ofta en möjlighet att ta över det befintliga avtalet som finns i bostaden dit du ska flytta, men du bör ändå jämföra priset med andra leverantörer innan du bestämmer dig.
 • Se till att både din egen elmätare och mätaren i den nya bostaden blir slutavläst av elleverantören i samband med flytten så att du bara betalar för din egen förbrukning.
 • Om du inte valt elleverantör till den nya bostaden får du automatiskt en tilldelad av nätägaren i området.

Saker att välja när du skall teckna elabonnemang

 • Gör alltid ett val när du skall teckna elavtal! Detta spar du pengar på, oavsett vilket elavtal du väljer. Om du inte väljer får du automatiskt ett elavtal anvisat av nätägaren. Detta elavtal, kallat anvisningspris, ger alltid ett dyrare elpris än om du gjort ett aktivt val.
 • Det första du skall bestämma när du väl skall teckna elabonnemang vid flytt är om du vill ha samma pris under en längre tid t.ex. 1 år, 2 år etc. Över tid är det generellt dyrare, men det kan vara tryggt att veta sitt elpris. Bor du i lägenhet så välj rörligt.
 • Om du väljer rörligt så kolla att uppsägningstiden är max 1 månad, det har under 2017 börjat dyka upp oseriösa avtal med mycket längre uppsägningstid.
 • Orkar du ändra 1-2 gånger per år? Välj i så fall att teckna elavtal efter aktuella erbjudanden, de brukar vara bra men faller ofta över i sämre avtal om man inte aktivt byter elavtal igen.
 • Vill du ha miljövänlig el och vad är det värt för dig? I en lägenhet kan det röra sig om ca 10 kr extra per månad.
 • Stor eller liten leverantör? De stora är generellt något dyrare och uppfattas som något tryggare, de vill inte gärna hamna i pressen med en missnöjd kund.
 • Gå in på en prisjämförelsesajt och hitta vad som passar dig. Vi samarbetar med Compricer de har alla jämförelser du behöver. Vi är helt transparanta så klickar du på länken och tecknar elavtal så får vi betalt.
 • Om du vill ha en speciell elleverantör så kan du oftast få dem att matcha ett pris du hittat på en jämförelsesajt. Ring till dem och tala om hur du sökt fram priset. 
 • Be dessutom leverantören att sköta din anmälan till nätägaren, så spar du ytterligare tid.

Jämför el-abonnemang hos Compricer*

Lite mer info om elabonnemang vid flytt

Trots att du endast kan välja elleverantör kan du ändå påverka ditt elpris en hel del. Om du inte väljer elleverantör så tilldelas du en av nätägaren, det anvisningspris som du då får är så gott som alltid dyrare än ett valt avtal.
Många hemsidor på internet jämför elpriser för att hjälpa dig teckna elavtal som är billigt och bra. Hos många leverantörer kan du även välja om du vill ha din el från en speciell källa; till exempel om du föredrar förnyelsebar energi som vindkraft och vattenkraft.
Ditt elpris kan vara rörligt eller bundet under en viss tid. Den kortaste bindningstiden på elavtal är oftast 6 månader. När ett avtal går ut bör du jämföra elpriser och kanske teckna ett nytt val.
Bindningstiden gäller dock inte om du flyttar, du har då rätt att bryta elavtalet utan avgift.
Det är viktigt att komma ihåg att anmäla till nätägaren att du flyttar in i en bostad så att inte de stänger av elen när den gamla ägaren eller hyresgästen flyttar ut.
Om du tecknar ett avtal med en leverantör eller flyttar ditt befintliga avtal sköter elleverantören all kontakt med nätägaren.

GodEl

Gör en god gärning med ditt elavtal

Vi på Moveria stöttar gärna GodEl vars vinster går till välgörande ändamål, priset är ungefär detsamma som andra leverantörer. Så om du samtidigt vill göra lite gott när du betalar elräkningen så välj GodEl

 Om du vill läsa mer om att teckna elavtal:

Information om energi och elhandel i Sverige
Information om energianvändning och energiförsörjning i Sverige

energibesparing elabonnemang vid flytt

Kommentarer (0)

Kommentera