Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
19-02-12 - Av Mattias

Vilka bredband kan jag få på min adress?

Vi får ofta frågan till Moveria om ”Vilka bredbandsleverantörer kan jag få till min nya adress när jag flyttar?” Det har inte funnits någon sådan bra tjänst, utan man har varit tvungen att gå in på respektive bredbandsleverantörs hemsida för att kontrollera om de kan leverera bredband till din adress. Nu finns Post och Telestyrelsens Bredbandskartan, där kan du se vilka som kan leverera bredband till din adress.

Vilket fast bredband kan jag ha på min adress?

Nu finns det en tjänst som heter Bredbandskartan.se, där i princip alla leverantörer är med. Där kan du enkelt kolla om vilka som kan leverera bredband till din nya adress när du flyttar. Även om du inte ska flytta det bredband så kan det ju vara bra att ibland kolla upp vilka andra som kan leverera bredband. Vi tycker tjänsten verkar bra även fast du inte kan få pris presenterat. 

Vilket bredband är bäst där jag bor?

Du kan alltid gå in på bredbandskollen och kolla deras rapporter för olika leverantörer i olika områden. Där kan du också lätt kolla hur bra det mobila bredbandet är för de olika bredbandsleverantörerna dit du ska flytta eller där du bor. Ibland räcker det med mobilt bredband om du inte ska streama film eller kolla för mycket på Youtube, vilket de flesta gör idag 🙂

Flytta bredband

De flesta bredbandsleverantörer såsom ComHem, Bredbandsbolaget och Telia har färdiga arbetssätt om du ska flytta och vill ta med ditt bredbandsavtal. De kommer göra allt för att det ska kännas smidigt för dig att bara flytta ditt befintliga avtal. De kommer säkert också föreslå en förlängning med bättre villkor…Ofta förlorar de kunder i samband med flytt, därav att de försöker göra allt för att behålla dig. Vi tycker du ska jämföra vilka bredbandsleverantörer det finns på din nya adress innan du flyttar ditt nuvarande bredband.

Viktiga punkter när du jämför bredband

Bredband via fiber erbjuder generellt högre hastigheter än ADSL och mobilt bredband vid liknande priser.

  • Flerbostadshus är ofta anslutna till ett fiberkabelnät och det är allt vanligare i bostadsområden.
  • Kabelnätet kan antingen ägas och skötas av en leverantör eller vara gemensamt för flera olika leverantörer.
  • Att koppla in en bredbandsanslutning via kabel tar oftast inte mer än en vecka från beställningsdatum. En inkoppling av ADSL kan ta 5 veckor.
  • I ett antal kommuner såsom Västerås och Sollentuna så finns det ett så kallat stadsnät med fiber. Då ansluter man sig till stadsnätet och sen väljer man en av många leverantörer.

Bor du i flerbostadshus kolla upp om du kan välja leverantör fritt eller om huset är bundet till en viss leverantör.

Jämför bredband – tänk på detta

Jämför bredband genom att gå igenom vad dina möjliga bredbandsleverantörer erbjuder, såsom olika hastigheter för när du laddar upp och när du laddar ner information från Internet. Var uppmärksam på hastigheterna ofta anges i ”upp till” vilket gör att du ofta får något lägre hastighet än vad du tycker du har beställt. De flesta leverantörer har 3 månaders uppsägningstid om du inte har ett avtal bundet på längre tid. Tänk på att din befintliga leverantör kanske inte kan leverera till din nya adress så säg upp ditt befintliga avtal och beställ ett nytt i god tid. Många leverantörer erbjuder övertagande av abonnemang. Du kan med andra ord flytta över det befintliga abonnemanget till den nya bostaden och på så vis slippa flyttider och eventuella startavgifter. I många fall kan du göra detsamma med ditt befintliga bredbandsabonnemang om du inte vill eller kan avsluta det och den som ska flytta in efter dig är intresserad att ta över abonnemanget.  

Val av bredband

Hur jämför du bredband?

Tyvärr orkar många inte jämföra bredband, men priser och leverans varierar stort. Så när du flyttar så passa på att jämföra dina bredbandspriser. Det finns flera tjänster för det, bland annat finns bredbandsval.se som vi tycker är bra. Sen är det ju alltid kul när det finns lite humor. Vi uppskattar verkligen att tjänsten där du kan se vilka bredbandsval du har på din nya adress har en val som sin logga. Goa, goa Göteborg.

 

Kommentarer (0)

Kommentera