Vad kostar en flyttfirma 2024 och hur hitta en seriös flyttfirma? Pris för flyttfirma?

Flyttfirmors priser påverkas av flyttavstånd, tidpunkt, mängd bohag, extra tjänster, laglydnad och betalningsvillkor. För bästa pris, jämför offerter från flera företag och ju mer flexibel du är desto lägre pris. Tänk också på att det kan bli väldigt dyrt att välja en billig flyttfirma som inte har försäkringar och tillstånd.

Vad kostar en flyttfirma? För dig som inte orkar läsa.

En grov uppskattning vad det kostar att anlita en flyttfirma är 100 kr/m2 inkl lastbil efter RUT-avdrag, om du flyttar inom samma ort och inte har för mycket grejer. 130 kr/m2 utan RUT-avdrag. Om du inte flyttar inom samma ort så kan du räkna med cirka 260 kr/mil (med RUT-avdrag) mellan din gamla och nya bostad. Så ska du flytta 20 mil så kan du räkna med 5 200 kr utöver kvadratmeterpriset. Givetvis är det många fler faktorer som påverkar ditt pris, men för att få en uppskattning av priset för flyttfirman så kan du använda ovanstående siffror. Nedan beskriver vi mer exakt vad som påverkar ditt pris för att anlita en flyttfirma.

Exempel på pris på en flyttfirma som genomför en flytt

En flyttfirma kostar den tid det tar att utföra flytten gånger hur många personer som hjälper till och kostnad för lastbil samt eventuella extra tillägg såsom packning.

LägenhetStorlekTransportPrisPris med Rut
1 RoK30 m230 min5 500 kr3 500 kr
2 RoK50 m21 h8 500 kr5 000 kr
3 RoK75 m21 h11 500 kr7 000 kr
Grovt uppskattat pris för flyttfirma, ungefär så mycket kostar en flyttfirma år 2024 exkl. packning.

Priserna är ju mycket grova uppskattningar, det går att både få det billigare och dyrare än ovanstående. Men står du i valet mellan att hyra en liten lastbil och göra flytten själv så kan dessa uppskattningar ge dig en bra indikation.

Som exempel så gjorde vi en jämförelse i Göteborg för en lägenhet på 40 m2, vi fick priser på mellan 1 900 kr och 5 800 kr. Timpriserna för 2 man och en lastbil var mellan 480 kr och 995 kr, de med det billigaste priset hade inte trafiktillstånd. Alla priser innan RUT-avdrag. Så det är mycket stor skillnad på vilka priser du får från flyttfirmorna. Se mer om om vår Göteborgjämförelse längre ned i denna artikel.

Video med faktorerna som påverkar priset för flyttfirman

Om du inte vill läsa så har vi samlat det viktigaste från denna artikel i nedanstående video.

Svaret på frågan ”Vad kostar en flyttfirma? och hur hitta ”Bra billig flyttfirma?” beror på många faktorer. Nedan skriver vi vad som påverkar flyttfirmans pris och hur man hittar en seriös flyttfirma.

Hur mycket tid behöver flyttfirman?

Det flyttfirma-pris som flyttfirman behöver ta avgörs av hur mycket tid som går åt för flytten. Därför är flyttfirmorna intresserade av att få all fakta som påverkar det. Grovt räknat så tar det ungefär 1 timme per 5 m2 för två flyttarbetare, så en lägenhet på 50 m2 tar alltså ca 10 timmar att lyfta ut, transportera och lasta in. Tiden och därmed priset för flyttfirman beror också väldigt mycket på hur lätt det är att lasta och lasta av ditt bohag. Det är stor skillnad i tid om det är en markplanslägenhet som man kan parkera flyttbilen precis utanför än om det är en lägenhet på femte våningen utan hiss med en smal trappa och långt mellan porten och där flyttfirman kan parkera sin bil.

Om du packar dina flyttkartonger själv så tänk på att använda flyttkartonger till allt du kan. Det kommer gå snabbare för flyttfirman om så mycket som möjligt ligger i flyttkartonger, då kan de få med sig mycket på en gång på pirran eller transportkärran.

När det gäller tid för transport så räkna med att flyttfirman kan göra en flytt på en dag om det är inom 20 mil, är det längre än så, så är det mycket möjligt att de vill leverera dagen efter.

Flyttfirma pris per timme?

En flyttperson kostar 350-450 kr/h, en packmästare som har lite mer utbildning i packning kostar 500-600 kr/h. En liten lastbil ca 20 m3 kostar 600-800 kr/h (inkl 1 person), en stor lastbil 35-40 m3 kostar 800-1 100 kr/h (inkl en person). Kollektivavtalet för flyttpersonal är på >300 kr/h, så går det mycket under det priset så bör du vara uppmärksam. RUT-avdraget halverar ovanstående arbetskostnad, till exempel flyttkartonger och lastbil får man inte avdrag för.

Vad kostar en flyttfirma man under kartonger, billig flyttfirma?

Hur stor yta har din nuvarande bostad som du flyttar ifrån?

Hur mycket bohag du har påverkar priset mest. Flyttfirmorna brukar uppskatta hur mycket som behöver flyttas utifrån bostadsytan du har. Vet du att du har mindre mängd saker än andra, var då noga med att påpeka det för flyttfirman, detta för att få ned priset. Tänk också på att garage, vinds- och källarförråd kan rymma mycket grejer. Du kan räkna med att det tar ca 2 timmar per 10 m2 för två duktiga flyttarbetare.

När vill du flytta?

Om du flyttar på vardagar mellan klockan 8 och 18 så är det billigast. På kvällar, helger och udda tider så är det ca 20-50 % dyrare. Undvik att flytta kring månadsskiften då det också ofta är dyrare att flytta.

Vart ska du flytta?

Eftersom det är tiden som kostar så beror flyttfirmepriset på hur länge de behöver transportera dina saker. I storstäder är flyttfirmorna oftast lite dyrare. Du får dessutom räkna med längre tider för transporten av godset, då även korta avstånd i en storstad kan ta lång tid. Kontrollera också hur flyttfirman tar betalt för framkörning och hemkörning av lastbil och flyttpersonalen. Ofta lägger de på en extra timme för att hantera detta.

Hiss eller trappor avgör priset för flytten

Det som också avgör flyttfirmans pris är om det finns hiss och om hissen är stor. De brukar också fråga efter hur många trappor det är och hur nära det går att parkera flyttbilen. Glöm inte att räkna in om du har vindsförråd dit det inte finns hiss, det kan ta mer tid än man tror och därmed kosta mer pengar. Vanligt är att man glömt vinds- eller källarförråd när man gjort upp om priset på flytten med flyttfirman. Detta kan bli ett dyrt tillägg.

Fast eller per timme flyttfirma pris?

Fast pris är generellt tryggare om det går att få, kontrollera då också noga om det fasta priset är villkorat. Exempel på vad som kan stå i det finstilta är att priset förutsätter att det finns stor hiss, att lastbilen går att parkera i direkt anslutning till bostäderna och att volymen av dina grejer ej motsvarar mer än en full lastbil.

Om du väljer att betala per timme så hänger mycket på vilka som utför flytten. Hur duktiga de är och hur motiverade är de att flytta snabbt och säkert. Vi får många historier skickade till oss där priset för flyttfirman nästan dubblas jämfört med det man gjorde upp om. Om ni gör upp om pris per timme med flyttfirman så sätt i så fall också ett maxpris/takpris.

Klicka här för att få pris från seriös flyttfirma?

Specialgods, tunga och ömtåliga föremål

Om du har specialgods som är tungt och/eller ömtåligt såsom ett piano eller ett kassaskåp, så är det viktigt att du i god tid uppger det för flyttfirman. Detta brukar kosta extra och kan kräva speciella förberedelser och utrustning för flyttpersonalen. Ibland vill de flytta dessa separat, framförallt så vill ni inte att detta ska upptäckas på flyttdagen.

Packning av flyttfirman kostar

Om flyttfirman ska packa alla flyttlådorna så kan ni räkna med 20-30% mer för flytten. Räkna de med ca 130 kr per m2. Vill du dessutom att flyttfirman packar upp får du räkna med lika mycket till, detta får du halvera om du har rätt till RUT-avdrag. Detta eftersom RUT-avdraget ger rätt till avdrag för arbetskostnaden.

Flyttstädning och magasinering

Flyttfirmorna erbjuder ibland att även magasinera dina möbler om du har behov av det. Även flyttstädning erbjuder en del flyttfirmor. Tumregeln gällande flyttstädning är att den kostar mindre än hälften av vad flytten kostar. Flyttstädningen får man också RUT-avdrag för, så efter RUT-avdraget är gjort kan du räkna med ett pris på ca 40 kr/m2. Tänk på att flyttfirmans pris för magasinering bör jämföras med vad det skulle kosta att låta flyttfirman köra dina grejer till något av de större förrådsföretagens magasin.

Flyttkartonger och emballage

Det är viktigt att vara överens om vad som ingår i priset för flyttfirman. Ofta ingår flyttkartonger och ibland emballage. Om det ingår, så kontrollera då om de tar en avgift för att köra ut och hämta detta. Dessutom så finns det ofta en tidsgräns hur länge man får låna flyttkartongerna sen får man betala fullpris för dem. Här gäller det att vara uppmärksam efter som det är ofta som man kanske inte packar upp alla kartonger innan den tiden som de ska vara tillbaka som kan vara 1-4 veckor.

När ska man boka flyttfirman för att få bra pris?

Oftast får du bäst pris ju tidigare du bokar en flyttfirma, speciellt om du ska flytta under en tid med många flyttar. Vi rekommenderar att du kontaktar flyttfirmorna antingen via oss eller annan tjänst minst två månader innan din flytt. Ju större och längre flytt desto viktigare är det att du hör av dig i tid.

Ska du däremot flytta under period när du vet att inte så många brukar flytta, då kan det löna sig att höra av sig väldigt sent för att kunna få bra pris, detta för att flyttfirman ska få in arbete istället för att stå utan. Framförallt om du kan vara flexibel med dag och tid så kan du spara mycket pengar, om du kan erbjuda flyttfirman att de ska flytta åt dig men att de får bestämma datum till exempel en vecka innan, då kan du få ett bättre pris. Det viktigaste för flyttfirmorna är nämligen att vara jämnt belagda, det som kostar mest är flyttarbetare som inte har något uppdrag…

Hur hitta bra billig flyttfirma?

För att hitta en bra och billig flyttfirma i Stockholm eller annan storstad, så måste man veta vad som är billigt.

Det vanliga är att en flyttfirma tillämpar pris per timme, ett pris som i sin tur baseras på personer (flyttgubbar) och storlek på flyttbilen. Priset påverkas också av dagen man flyttar (det är dyrare på helgen och såklart på röda dagar). Ett vanligt påslag är 50 %. Skall man flytta från en stad till en annan så kan det, utöver att det antagligen tar lång tid, också påverka priset till det dyrare.

Grundpris (vardag på kontorstid) för en bra billig flyttfirma Stockholm kan i bästa fall ligga runt 270 kr vilket är ett billigt pris för en flyttperson i en timme. Kollektivavtalet för flyttpersonal är ca 300 kr/timme, halverat med RUT-avdrag.

 • För en flyttbil på runt 20 kvm är ett billigt pris 400 kr/timme
 • För en flyttbil på runt 40 kvm är ett billigt pris 600 kr/timme

Notera att det från flyttfirmor oftast inte går att hyra en flyttbil utan att också anlita minst en flyttgubbe.

Att hitta en bra flyttfirma kan kräva lite mer än att bara jämföra priser och utgå från våra ovan nämnda riktmärken. För det första kan vi säga att om priset understiger ovan nämnda utan någon speciell anledning så är det en varningsklocka om att flyttfirman inte är bra. En flyttfirma som följer de lagar och regler som finns kring flytt har mycket svårt att pressa priset ytterligare.

En bra flyttfirma skall ha ordentliga avtal, det skall vara tydligt hur och när man ingår ett avtal och vilka villkor som gäller. Det är såklart svårt att veta hur bra en flyttfirma kommer att utföra sina arbetsuppgifter men kontrollera din flyttfirma innan de utför arbetet. Längre ned i denna artikel kan du läsa om hur du kollar om flytthjälpen är seriös.

Med ordentliga avtal (även tydlig mejlkorrespondens är ett avtal) gör att du undviker många fällor du annars kan gå i om du väljer att anlita en svart flyttfirma. Fällor såsom exempelvis, mer betalt på grund av orimlig tidsåtgång och ett hotfullt beteende när de väl är på plats, stölder under flytten och att de överhuvudtaget inte dyker upp.

De saker som du kan känna av innan själva flytten är hur dialogen med flyttfirman fungerar. Erbjuder de olika sätt att betala, kan du förhandla om ett helt fast pris och så vidare. Gör en ordentlig kontroll av flyttfirman och använd magkänslan. Då hittar du med största sannolikhet en bra och billig flyttfirma Stockholm.

Seriös flyttfirma – så här kollar du

För att hitta en seriös flyttfirma krävs det inte så mycket tid. Nedan finns de steg du behöver göra, orkar du inte göra alla så gör i alla fall de fem första. Det kan bespara dig framtida problem. Sen är det ju alltid upp till dig om du vill chansa, nedanstående aktiviteter tar 10 minuter att göra, det kan vara en billig investering.

Organisationsnummer måste alla företag ha

En seriös flyttfirma har ett namn på företaget och ett tillhörande organisationsnummer (företagets ”personnummer”), det bör framgå på hemsidan. Annars fråga, har du bara namnet så kan du kolla vilket organisationsnummer flyttfirman har på Statliga Bolagsverkets sida med företagsfakta, skriv bara in namnet så får du organisationsnumret. Var noga när ni skriver avtalet att det är detta organisationsnumret som är angivet på avtalet.

Yrkestrafiktillstånd måste en seriös flyttfirma ha för att ha försäkring

Alla som har en flyttfirma måste ha yrkestrafiktillstånd, utan tillståndet kan inte flyttfirman inte ha en transportförsäkring. Händer det en olycka blir det i praktiken kunden som drabbas om försäkring inte finns då det inte kan förväntas att dessa oseriösa företag kommer betala för skadorna ur egen kassa. När du har organisationsnumret så är det dock lätt att kolla att de har tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik på transportstyrelsens sida. Om de inte har det så fråga varför. En del städfirmor har också flytthjälp, när SVT-PLUS (2015-02-26), kollade 21 städfirmor med flytthjälp så hade endast tre av flyttstädfirmorna trafiktillstånd.

Seriös flyttfirma begär inte kontant betalning

Om din flyttfirma vill ha kontant betalning så är de inte seriösa, detta gör de för att kunna undvika redovisning och skatt. Fundera på om det är värt risken, om något går fel.

bra billig flyttfirma med bra pris
© Moveria

Priset som flyttfirman vill ha för flytten är för lågt

Tyvärr är det så att den billigaste flyttfirman kanske inte alltid är seriös. En firma som betalar skatter och gör rätt för sig har mycket svårt att klara sig under 1000 kr/timme för 2 man och en mindre lastbil (600 kr/timme efter RUT-avdrag). Mer troligt är att priset bör vara över 1200 kr/timme (700 kr/timme efter RUT-avdrag). För 3 man och en mindre lastbil ligger priset från ca 1 300 kr (750 kr/timme efter RUT-avdrag) . Ligger priserna under detta är det en varningsklocka. Likaså hur mycket tid flyttfirman uppskattar för flytten, en mycket grov uppskattning är att det tar ungefär 1-2 timme per 10 m2. Så om du har en 70 m2 lägenhet och flyttfirman uppskattar 3 timmar, så är det också ett varningstecken.

Bohag 2010 – Bra flyttfirmeavtal framtaget med konsumentverket

Konsumentverket och flyttbranschen har gemensamt tagit fram ett bra avtal för privatpersoners flytt. Det heter Bohag 2010 – Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning. Den flyttfirma som är seriös använder detta i sitt avtal. Tänk på att få avtalet skriftligt innan flytten påbörjas. Detta minskar risken för tvist och skulle det ändå uppstå så är det bra med ett skriftligt avtal som reglerar det som är viktigast att tänka på.

Exempel på vad som regleras i Bohag 2010

Skriftligt avtal och fast pris – Det rekommenderas att du får avtalet skriftligt där pris och omfattning framgår och detta innan flytten påbörjas. Ett ungefärligt pris får inte överskridas med mer än 15%

Tydliga upplysningar – Om flyttfirman behöver göra något som inte ingår i avtalet måste de upplysa dig som kund om det innan de utför arbetet.

Avbeställningsmöjlighet – Flyttjänsten kan avbeställas kostnadsfritt fram till 15 dagar innan flytten, därefter finns fastställda nivåer för hur mycket du får betala. Det är alltid kostnadsfritt om du avbeställer på grund av sjukdom. Tänk på att ha läkarintyg.

Skadeståndsskyldighet – Flyttfirman ersätter de skador och förluster som de gjort, dock bara till sakernas värde på den öppna marknaden. Affektionsvärde ersätts ej, det vill säga att om en klenod varit i släkten i hundratals år och den går sönder, så ersätts bara för vad det kostar att ropa in motsvarande på auktion, ingen hänsyn tas till att det var en släktklenod.

Är flyttfirman med i en branschförening så är det bra.

Det finns två större branschföreningar för flyttföretag nämligen Almega Flyttjänstföretagen (även kallade S3F) ) du kan kolla vilka som är medlemmar på deras webbsida. Den andra branschföreningen heter Sveriges Möbeltransportörers Förbund (SMF). De har också publicerat sin medlemslista så du kan kolla.

Du kan också kolla med facket (Transport 010-480 30 00) om flyttfirman du är intresserad av har kollektivavtal.

Det bör sägas att det finns seriösa flyttfirmor som inte är med i någon av dessa branschföreningar eller har kollektivavtal, men det är en positiv indikation.

Erbjuder de RUT-avdrag för flytten?

RUT-avdrag får göras för flytt från 1 augusti 2016. En seriös flyttfirma erbjuder att administrera RUT-avdraget för flytten. Det innebär att du bara behöver betala hälften av arbetskostnaden, om de administrerar RUT-avdraget så behöver du inte göra något med Skatteverket utan betalar en faktura med RUT-avdraget avdraget. Detta innebär också att det är betydligt svårare för flyttfirman att arbeta med svarta pengar.

Webbsidans information om flyttfirman

Framgår det på företagets webbsida vad företaget heter, vilket organisationsnummer de har och övriga saker vi nämner i denna artikel? Seriösa flyttfirmor har dessa uppgifter och oftast har de publicerat dem. Om de inte har uppgifterna publicerade så behöver de inte vara oseriösa men det är en indikation på att du ska fråga.

Kolla flyttfirmans ekonomi

I Sverige är alla företags grunduppgifter gällande ekonomi offentliga. Det går att ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567 och fråga efter om företaget har skatteskulder eller andra problem. Du kan också gå in på några av de webbsidor som finns till exempel alla bolag som publicerar många av dessa uppgifter gratis.

Har de referenser eller omdömen

Känner du dig osäker så fråga efter aktuella referenser, någon som bor i närheten som du kan ringa till. Det går ju också att leta omdömen på nätet, men risken är att de inte är helt tillförlitliga.

Seriösa flyttfirmor har korrekt telefonnummer

Vi på Moveria har vid ett antal tillfällen hittat oseriösa flyttfirmor vars telefonnummer är registrerade på helt andra bolag än det man tror man vänder sig till. Googla gärna deras telefonnummer och kolla vilken flyttfirma som står för telefonnumret.

En indikation på om en flyttfirma är seriös och betalar skatt kan du också få om du går in på någon av företagstjänsterna till exempel allabolag.se och Ratsit.se. Genom att skriva in flyttföretagsnamnet eller organisationsnumret kan du lätt få bland annat få reda på hur många anställda de har, hur mycket pengar de tjänat de senaste åren och hur mycket skatt de betalat.

Slutligen, känn efter med magen

Som vi skrev överst, gör åtminstone de fem första punkterna, det tar mindre än 10 minuter och kan spara mycket problem för dig. Du har säkert fått en magkänsla för om flyttfirman känns ok, känns det inte bra ta kontakt med en annan.

En jämförelse av offerter för flyttfirmor i Göteborg

En undersökning som vi gjorde av flyttfirmor i Göteborg visar på stora skillnader i pris. Det var några år sedan (oktober 2014) som vi skickade ut en förfrågan via fem olika jämförelsesajter för att få offerter på flytthjälp. Men svaren är relevanta även idag. Flyttlasset skulle gå från en tvåa på 40 kvadratmeter på andra våningen till en lika stor lägenhet på tredje våningen i en annan del av staden. Ingen av lägenheterna låg i hus med hiss, vilket skulle innebära en hel del bärande. Resan var kort – de två lägenheterna låg bara tio kilometer ifrån varandra.

Offert från flyttfirma i Göteborg utan tillstånd

Trots att vi lämnade samma offertunderlag på alla jämförelsesajter, var prisskillnaderna stora. Av de tolv flyttfirmor som hörde av sig med offerter erbjöd drygt hälften paketpris, som mest skiljde det nästan 4 000 kronor. Alla priser innan RUT-avdraget var infört.

Den billigaste flyttfirman bedömde att flytten bara skulle ta totalt två timmar från dörr till dörr med två man och en bil och erbjöd ett totalpris på 1 900 kronor. Den dyraste firman gjorde bedömningen att samma flytt skulle kosta 5 800 kronor och kräva tre man och en bil. Hur lång tid flytten skulle ta framgick inte av offerten.

De flesta offerter för paketpris var på mellan 4 500 och 5 000 kronor. Ett par av flyttfirmorna erbjöd ett kostnadsfritt hembesök för att bedöma storleken på bohaget och utifrån det ge ett exakt pris. I en av offerterna ingick gratis lån av flyttkartonger.

De allra flesta flyttfirmor erbjöd, förutom ett fast pris, offerter per timme. Även där var prisskillnaderna stora. Medan den billigaste firman tog 480 kronor/timme för två man och en lastbil, tog den dyraste 995 kronor/timme. När vi kollade upp den firma som erbjöd det lägsta priset visade det sig att firman saknade trafiktillstånd, något som krävs för att få bedriva flyttfirma.

Priser från flyttfirmorna (innan RUT-avdrag)

Flyttfirma A: 840 kronor/timme med 2 man och bil. 1 140 kronor/timme med 3 man och bil. Ingen uppskattning av hur lång tid flytten kunde tänkas ta.
Flyttfirma B: Erbjuder ett paketpris på 4 800 kronor för fyra timmar med 3 man och bil. Alternativt 1 200 kronor/timme om man vill ha det löpande. I priset ingår lån av flyttkartonger.
Flyttfirma C: 900 kronor/timme för 2 man och bil.
Flyttfirma D: Erbjuder ett fast pris på 4 500 kronor, men också andra lösningar om man vill komma billigare undan. Till exempel kan man välja att låta dem jobba på timtaxa och hjälpa till själv för att göra flytten billigare.
Flyttfirma E: Erbjuder ett paketpris på 1 900 kronor. Uppskattar att det ska gå att göra hela flytten på två timmar med två man och en lastbil. Ytterligare timmar kostar 950 kronor.
Flyttfirma F: Uppskattar att flytten kommer att ta fyra timmar. Tar ett timpris på 850 kronor för två man och en bil.
Flyttfirma G: Totalpris på 2 900 kronor.
Flyttfirma H: Totalpris 5 800 kronor. Tre man och en bil.
Flyttfirma I: 750 kronor/timme för två man och en lastbil.
Flyttfirma J: Ger ett cirkapris på 4 690 kronor med två man och bil, men vill göra en besiktning av lägenheten innan de ger ett definitivt pris. Alternativt kan man hyra två man och bil för 925 kronor/timme och själv hjälpa till för att komma billigare undan.
Flyttfirma K: 995 kronor/timme för två man och bil.

Stor skillnad på antal flyttofferter

Sajter som erbjuder offerter från flera flyttföretag blir allt vanligare inom flyttbranschen. Vi valde att testa fem av de största. När det gäller användarvänlighet och de uppgifter som kunden ska fylla i var det inga större skillnader mellan de olika sajterna. Det tog bara några minuter att fylla i formulären och de krävde ungefär samma typ av information. Och svaren kom snabbt. Redan efter en timme landade de första offerterna i inboxen.

Ingen garanti för seriösa svar

Fördelen med att använda jämförelsesajterna är att man snabbt kan få offerter från flera flyttfirmor. Samtidigt är det inte alltid en garanti för att man får seriösa svar. Det menar Gunnar Gudmundsson, förbundssekreterare på Sveriges Möbeltransportörers förbund (SMF), en av de branschorganisationer som finns för flyttfirmor.

”De här sajterna tar inget ansvar för att de flyttfirmor som är anslutna är seriösa. Det är bara ett enkelt sätt att försöka tjäna pengar. Vem som helst kan starta en hemsida och skriva vad man vill. Det jag hör från våra medlemmar är att det sällan ger några uppdrag och att många därför inte längre bryr sig om att svara på offertförfrågningar.”

För att en flyttfirma ska få vara medlem hos SMF krävs att man är certifierad enligt förbundets branschstandard. Det innebär bland annat att man ska följande gällande lagstiftning, ha ansvarsförsäkring, vara medlem i Sveriges Åkeriföretag och ha F-skatt och trafiktillstånd.

”Att en flyttfirma är ansluten hos oss är en kvalitetsgaranti. Vi ställer hårda krav på våra medlemmar och de följs upp i en revision vartannat år”, säger Gunnar Gudmundsson.

För den flyttfirma som vill ansluta sig till en jämförelsesajt är kraven inte alltid lika hårda. Medan en del kollar både F-skatt, momsregistrering och skulder hos kronofogden, nöjer sig andra med att företaget har trafiktillstånd.

Kolla upp flyttföretaget innan du bestämmer dig

Gunnar Gudmundsson tycker att den som vill anlita en flyttfirma istället ska höra av sig direkt till företaget. Och gärna kolla med några olika innan man bestämmer sig.

Priserna för en flytt kan variera mycket.

”Om du får en offert som är för bra för att vara sann så är den ofta det. Det finns mycket fiffel och båg i den här branschen och många firmor som inte är seriösa. Det enda som behövs för att starta är ju en bil.”

Gunnar Gudmundsson tycker också att den personliga kontakten är viktigt.

”Bemötandet säger ofta mycket om hur seriöst ett företag är. Sen är det ju aldrig fel att kolla med sin egen bekantskapskrets om någon där anlitat någon flyttfirma de kan rekommendera.”

Nätet bidrar till ojämn konkurrens

En annan som har lång erfarenhet av flyttbranschen är Joakim Håkansson på flyttföretaget A-J Express, som har verksamhet i Uppsala och Sollentuna. Han tycker att konkurrensen de senaste åren blivit väldigt ojämn, inte minst på grund av att det är så enkelt att marknadsföra sig på nätet. – På Blocket kan vem som helst lägga ut en annons och en bild på en lastbil trots att de varken har bil eller företag.

Joakim Håkansson är, precis som Gunnar Gudmundsson, också skeptisk till jämförelsesajterna.

”En del kollar bara att man har F-skattsedel och inga skulder. Men egentligen krävs det mer än så för att få köra flyttar. Som flyttfirma måste du ha både försäkringar och trafiktillstånd.”

Joakim Håkansson håller med om att man som kund alltid själv ska kolla upp det företag man funderar på att anlita, oavsett om man hittat det på egen hand eller via någon av jämförelsesajterna.

En del flyttfirmetvister slutar i Allmänna reklamationsnämnden

Att flyttfirman och den som flyttar inte kommer överens är vanligt. På sin webbsida rekommenderar Konsumentverket att man alltid anlitar en firma som tillämpar Bohag 2010. Trots det slutar en del flyttar i Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Under perioden 1 januari till 15 oktober 2014 fick ARN in 48 ärenden som gällde flytt eller magasinering. Under samma period i 2015 kom det in 53 ärenden som rörde tvister med flyttfirmor.

Anmälningarna till ARN handlar bland annat om ersättning för flyttskadade möbler, att flytten inte utförts på rätt sätt, att man inte överens om vad som avtalats och att möbler eller saker saknas efter flytten. I de flesta fallen hade inte Bohag 2010 använts.

Få flyttoffert från seriös flyttfirma

Flytthjälp eller flyttfirma i Stockholm

I Stockholm sker de flesta flyttarna i hela landet. Det sker också flest flyttar till och från Stockholm. Det gör att det finns flest flyttfirmor i Stockholm i hela Sverige. Tyvärr gör det att det finns många oseriösa flyttfirmor i Stockholm likväl som seriösa. Det finns förstås seriösa firmor som är nystartade men det är ändå en varningssignal. I en storstad som Stockholm kan oseriösa flyttfirmor överleva länge genom olika sajter som erbjuder flytthjälp med låga priser som kan visa sig högre senare…Vi rekommenderar starkt att man går på rekommendation alternativt väljer en firma som är kontrollerad att de har trafiktillstånd etc. som är nämnt ovan.

Flyttfirmans pris visar ofta vad du får

Vi hoppas du fått en god bild av flyttfirma pris, svar på frågan vad kostar en flyttfirma och hur man hittar en bra pris på flyttfirman? Och hur du kollar att flyttfirman är seriös. Som så ofta så får du oftast vad du betalar för, betalar du lite är sannolikheten större att du anlitar en oseriös flyttfirma. Vi önskar dig stort lycka till med flytten och anlitandet av en flyttfirma.

Senaste uppdateringen av artikeln 2024-04-25 ursprunglig artikel 2013-10-15
Av  Mattias | 24-02-07 |
Kommentarer (2)

Kommentarer

 • Ann-Kristin Lydig

  Är det några speciella tillägg för flytt till utland t ex Spanien, blir det mest tid och transportsträckan som kostar extra då
  +

  • Mattias

   Hej!
   Priset kan variera rätt mycket beroende på om du kan vänta och var i Spanien du vill flytta. Om du kan planera så kan du få plats i en lastbil som också har fullt på hemvägen. Det finns flyttfirmor som har lastbilar som går fram och tillbaka till Spanien varje vecka. Jag skulle rekommendera att du begär en offert och skriver att du bara vill ha en uppskattning av pris. Då kommer du veta bättre.

Kommentera