Flytta tillfälligt – det här behöver du tänka på

Ska du flytta tillfälligt till ett annat boende? Det kan finnas många anledningar bakom en tillfällig flytt. Kanske inväntar du tillträde till din nya bostad, har inte hittat permanentboende i din nya hemstad ännu, renoverar ditt hus eller lägenhet, är på väg att separera, eller vill undvika att betala hyra för din studentlägenhet under sommaren. Oavsett omständigheter finns det ett och annat att tänka på för dig som ska flytta till en annan adress en kort period. Här har vi listat sådant du behöver tänka på, ta till dig det som är aktuellt för dig. Vi börjar med tips för dig som ska hitta ett tillfälligt boende. Har du redan hittat ett kan du scrolla förbi det.

Pil på bilden, mot tillfälligt boende
Foto av Nik på unsplash.com

Hur hitta tillfälligt boende?

När du behöver hitta ett tillfälligt boende är det bra att söka brett och vara öppen för olika alternativ. Eftersom det är tillfälligt behöver det inte vara optimalt, men du ska givetvis se upp för oseriösa aktörer och inte gå med på oskäligt hög hyresavgift. 

Börja med att höra dig för med släkt, vänner och bekanta om de har någon form av boende att hyra ut, och be dem att i sin tur höra sig för med sina bekanta. Bevaka och annonsera på sajter som Blocket, kolla AirBnB och se om det finns någon relevant grupp på Facebook där du kan lägga ut en efterlysning på tillfälligt boende. Underskatta inte värdet av att sätta upp en lapp på lokala anslagstavlor!

Folkbokföring vid tillfällig flytt 

Om du bor kortare tid än ett år på en adress behöver du inte folkbokföra dig där enligt Skatteverket. 

Vidarebefordra posten under en tillfällig flytt

Vill du få posten vidarebefordrad till din tillfälliga adress, eller åtminstone kunna hämta ut din post någonstans? Det finns flera alternativ för detta:

Tillfällig eftersändning

Ska du inte bo mer än 6 månader på adressen kan du utnyttja Adressändrings tjänst tillfällig eftersändning. Den gäller från 14 dagar upp till 6 månader, därefter delas posten ut till din permanenta adress.

Särskild postadress: c/o

Ska du bo minst 6 månader på adressen? Hos Skatteverket kan du ha en annan adress registrerad för post än den adress som du är folkbokförd på. Så kallad särskild postadress kan du anmäla om du vill ha den i mer än 6 månader, då får du all myndighetspost dit istället för till din folkbokföringsadress. Som särskild postadress kan du ange den adress där du tillfälligt bor, eller en bekants adress. Du anger då:

Ditt namn

c/o Namnet på den som är folkbokförd där

Postadressen

Du kan även ange en Poste Restante-adress som särskild postadress, se nedan.

Poste Restante 

Ytterligare ett alternativ är att få din post skickad till speciella uppsamlingsställen hos PostNord. Det kallas att man skickar Poste Restante. Din adress blir då:

  • Ditt namn
  • Poste Restante (ska skrivas i fältet adress)
  • Postnummer
  • Postort

Du hämtar ut posten med legitimation inom 30 dagar efter att den ankommit, annars skickas den tillbaka till avsändaren. Läs mer och se var i Sverige du kan utnyttja Poste restante på PostNord.se.

Tillfällig förvaring av ditt bohag

Frågan är förstås vilka prylar du ska ta med sig till det tillfälliga hemmet. Är det helt tomt, finns det bara ’basutrustning’ eller är det ett komplett utrustat hus? Utifrån detta kan du bestämma vad du vill ta med dig och vad som ska stå kvar i din fasta bostad om du behåller den, eller stuvas undan i ett förrådsutrymme.

Fundera också på hur länge du ska stanna i den tillfälliga bostaden, och vad du behöver under den tiden. Om du till exempel bara stannar under sommarmånaderna kan dina vinterkläder och julpynt hamna i förvaring. Ett alternativ är också att välja ett förvaringsutrymme där du kan komma åt dina tillhörigheter under tiden. Ska du hyra ett förråd bör du kolla upp vad som gäller kring åtkomst. 

Elavtal och internetabonnemang vid tillfällig flytt

Om du befinner dig i en tillfällig bostad är chansen stor att el och internet redan finns där. Du betalar därför helst inte för dina egna abonnemang, som du inte behöver under denna period. Kontrollera vad som gäller kring uppsägning eller paus av abonnemanget med respektive leverantör.

Vill du flytta ditt bredbandsabonnemang tillfälligt gäller vanlig flyttanmälan, observera att det kan innebära två flyttavgifter. 

Läs mer i vår utförliga guider om bredband och flytt och elavtal och flytt.

Försäkringar vid tillfällig flytt

Om du inte ska behålla din fasta bostad behöver du komma ihåg att säga upp försäkringar som är knutna dit i tid, eller överföra dem till din tillfälliga adress.

Även för ett tillfälligt boende behöver du ha egen hemförsäkring. Det gäller också när du hyr i andra hand, eller är inneboende. Dels för att dina ägodelar ska vara skyddade, dels för att du ska skyddas av ansvarsförsäkring om du skulle råka orsaka skada i bostaden. 

Mer om hemförsäkring och flytt 

Husdjur under tillfällig flytt

Har du husdjur? Det kan begränsa dina valmöjligheter när det gäller att hitta ett tillfälligt boende. Börja leta efter ett boende där husdjur är välkomna i god tid.

Om du ska flytta med en utekatt, tänk på i vilken utsträckning du vill att din katt ska vänja sig vid det tillfälliga hemmet. Om du bara vistas på den tillfälliga adressen i några veckor är det bra att hålla katten inomhus. Du kan läsa mer om detta i vår artikel om att flytta med katt. Vi har också en artikel på temat flytta med hund


TIPS Se också 6 tips till studenter som flyttar hem över sommaren

Uppdaterad 2024-04-25 (Första publicering 2023-07-05)
Av  Nina | 24-04-25 |
Kommentarer (0)