Flytta med katt – 3 saker du inte får missa

När katter flyttar till ett nytt hem kan det ta upp till 2 veckor för dem att känna sig trygga. Umgås med katten på dess villkor och var observant på stressymptom. Glöm inte att uppdatera kattens ID-registrering om den har en. Följ transportregler för katter, som att erbjuda vatten var sjätte timme och inte lämna katten i fordonet vid extrema temperaturer. Vänj gradvis utekatter vid nya utemiljöer genom att promenera med dem i sele. Följ Sveriges djurlagstiftning och djurskyddsbestämmelser för att säkerställa katters välbefinnande.

Så här säger Anna Lindgren, veterinär hos Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur om att flytta med katt

– De flesta katter är anpassningsbara, men att komma till ett nytt hem kan också vara en stor omställning. Katten kan i början vara osäker och det kan ta någon vecka innan den känner sig trygg i sitt nya hem. Det viktigaste är att du är observant på eventuella stressymptom. Till exempel kan katter då de är stressade börja doftmarkera på olika ställen. Ge katten den tid den behöver och tänk på att umgänget med katten bör ske på kattens villkor. Invänjningen är individuell men katten blir ofta hemtam inom 2 veckor.

Katt som flyttat till nytt område tittar på blomma

Viktigt att tänka på när du ska flytta med katt

Om din katt är ID-registrerad får du inte glömma bort att anmäla den nya adressen för katten.
Detta görs hos Svenska Kennelklubben eller hos Kattförbundet SVERAK.
Det är dock inte obligatoriskt att ha sin katt ID-registrerad, till skillnad från hundar, men genom att ha det kan du som kattägare vara trygg med att återfinna din katt om den skulle komma bort. Därför är det också viktigt att katten har den rätta adressen registrerad och aktuella kontaktuppgifter likaså. När det kommer till hundar är det lite andra regler som gäller, för mer info om detta kan du läsa vår artikel om att flytta med hund.

Transport av katt

Liksom för hundar, finns det vissa transportregler för katter.
Nedan följer ett utdrag, men se till att kolla Jordbruksverkets alla regler, krav och eventuella undantag innan du flyttar med din katt.

  • Ditt fordon ska vara lämpligt för att transportera katten. Om du transporterar katten i en bur eller liknande ska den vara utformad och placerad på ett sådant sätt att katten får skugga och god ventilation.
  • Under transporten ska katten få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
  • Du får inte lämna katten utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att det blir över 25 grader varmt eller under 5 grader kallt.
  • En katthona som löper ska transporteras åtskild från hankatter.
  • En dräktig katthona får inte transporteras de 2 närmaste veckorna före beräknad födsel av ungarna. Katthonan får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter att hon fött ungar.
  • En kattunge måste vara minst 1 vecka för att du ska få transportera den och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.

Viktigt om att vänja katter efter flytten

Om du har en utekatt är det viktigt att inte lämna katten ”vind för våg” ute i nya omgivningen, den kan bli förvirrad och söka sig till sin gamla hemmamiljö. Men det är INTE tillåtet att binda upp och lämna katten i sele och löplina utomhus för att den ska vänja sig. Istället kan du vänja katten gradvis vid sin nya utemiljö genom att promenera med den i sele.

Djurlagstiftning och djurskyddsbestämmelser gäller för katten

I Sverige finns en djurlagstiftning och djurskyddsbestämmelser som är lika i hela landet.
Målet med lagarna och bestämmelserna är bland annat att djur ska skyddas mot mentalt och fysiskt lidande och sjukdom likaväl som mot smärta och stress. Alla djur ska respekteras som levande och kännande individer.
Det är därför alltid viktigt att tänka på vad som är bra ur djurets perspektiv.

Flytta med katt men låt den slippa flytten

En katt kan bli stressad av att se alla möbler lyftas iväg och hemmet rensas, det bästa är om ni kan ordna så katten slipper vara med under flyttdagarna när det är som mest kaotiskt. Vill du att detta ska gå smidigare bör du läsa vår checklista för flytt.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

Uppdaterad 2023-03-25 (första publicering 2014-03-28)
Av  Admin | 24-03-25 |
Kommentarer (0)