Studentlägenhet, sju tips inför flytt till studentboende!
Nyttiga tips för studentboende: folkbokför dig på din nya adress, undersök rätten till bostadsbidrag, skaffa skriftligt hyreskontrakt, kontrollera andrahandshyra, inventera möblerade bostäder, kräv välstädat boende vid inflyttning, skaffa hemförsäkring och undvik slitage för att undgå extra kostnader vid utflyttning.
Som student är det vanligt att bo i ett studentboende som ligger i ett studentområde och där hyran ofta är anpassad till studielånet. Om du är ny i en stad och ny i studentkretsarna är det ett bra och roligt sätt att snabbt lära känna nya människor och anpassa sig till livet som student!
Här kommer bra-att-veta-tips till dig som har blivit med korridorsrum eller annat studentboende:
Folkbokföring Se till att folkbokför dig på din nya adress! Var du är folkbokförd har stor betydelse för bland annat i vilken kommun du ska betala din skatt, rätten till bidrag, förmåner och var du får rösta. Även privata företag brukar vara generösa mot nya studenter i en kommun med mycket rabatter och förmåner, till exempel billigare mat i din närmaste matbutik. Perfekt för studentbudgeten!
Bostadsbidrag Studenter som inte har så stor inkomst och är mellan 18-28 år har ibland rätt till bostadsbidrag. Det förutsätter att du inte tjänar för mycket pengar utanför studierna på till exempel ett extrajobb. Räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag på Försäkringskassans hemsida.
Hyreskontrakt Se till att få ett skriftligt hyreskontrakt/hyresavtal där det står hyrestid, hyresvärd och hyresgäst. Läs noga igenom kontraktet innan du skriver på så att du vet om alla regler och tillägg som gäller i samband med din hyrestid.
Hyra i andra hand Var noga med att den som har kontrakt på lägenheten får hyra ut i andra hand. Det bör finnas en skriftlig överenskommelse.
Möblerad bostad Vissa studentlägenheter och studentkorridorer hyrs ut möblerade med en säng, ett skrivbord med en stol och eventuellt någon hylla och/eller fåtölj. Se till att det finns en inventarielista på allt som ingår i hyran så att du inte blir ersättningsskyldig i efterhand. En bostad som hyrs ut möblerad i andra hand innehåller ofta många fler möbler och inredningsanordningar. Då är det extra viktigt att gemensamt göra upp en inventarielista på allt som finns i bostaden.
Inflyttning Boendet och förråden ska vara välstädade när du flyttar in och acceptera inte några fel eller brister. Dessa går ofta att åtgärda. Be att få en kopia på besiktningsprotokollet när du flyttar in, så att du inte blir ersättningsskyldig för något du inte orsakat.
Hemförsäkring För att skydda ditt hem och dina ägodelar bör du skaffa en hemförsäkring. Ofta samarbetar universitetet med ett visst försäkringsbolag som erbjuder student- eller ungdomsrabatt.
Undvik slitage Ofta bor du en längre period i ditt studentboende. För att undvika att betala dyra räkningar för slitage och skador vid utflytt finns det några saker du bör tänka på. Börja med att köpa en sänggavel till din säng för att inte orsaka fettfläckar på tapeten. Det kostar normalt några tusen kronor att ersätta. Sätt inte upp vägghyllor och tavlor som bildar stora märken. Hitta hellre hyllor som står stabilt på golvet och kolla om du kan fästa genomskinliga linor i dörr-, fönster- eller vägglister som du kan hänga tavlor i. Det blir både snyggt och du slipper hål i väggen!
Lycka till med ditt studentboende!