Flytta bredband – allt kring bredband och flytt

När du flyttar och vill ta med ditt bredband, kontrollera tillgänglighet på den nya adressen, bestäm uppsägningstid, kontakta bredbandsleverantören 3-4 veckor i förväg, installera och flytta utrustning samt testa anslutningen. Jämför bredbandsavtal och priser innan flytt för möjliga besparingar.

Flytta bredband och bredbandsavtal: Steg för steg

När du flyttar och vill ta med ditt bredband och bredbandsavtal, följ dessa steg:

  1. Kontrollera tillgänglighet: Undersök om ditt nuvarande bredbandsavtal finns tillgängligt på din nya adress genom att besöka din bredbandsleverantörs webbplats eller kontakta deras kundtjänst, eller göra en sökning här på Moveria.se.
  2. Bestäm uppsägningstid: Ta reda på din nuvarande avtals uppsägningstid, så att du kan säga upp avtalet i tid om det behövs.
  3. Kontakta leverantören: Informera din bredbandsleverantör om din flytt minst 3-4 veckor i förväg. De kan hjälpa dig att flytta ditt avtal och planera för eventuell installation på den nya adressen.
  4. Installera ny utrustning: Om det krävs, planera för installation av ny utrustning såsom modem eller fiberanslutning på den nya adressen.
  5. Flytta din utrustning: Packa och flytta ditt nuvarande modem, router och annan utrustning till din nya bostad.
  6. Anslut och testa: Anslut din utrustning på den nya adressen och testa bredbandsanslutningen för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Kom ihåg att jämföra bredbandsavtal och priser innan du flyttar, eftersom det kan vara en bra tid att byta leverantör om du hittar ett bättre erbjudande.

Ska du flytta bredbandet permanent eller tillfälligt?

Du som ska flytta permanent eller tillfälligt och funderar på hur du ska göra med bredband hittar här samlad information. Hur gör du för att flytta med ditt bredbandsabonnemang? Hur gör du om du vill säga upp bredbandsavtalet och byta leverantör? Hur fungerar det med bindningstid och flytt? Går det att flytta bredbandet tillfälligt, och hur gör du när du vill flytta själva bredbandsuttaget eller fiberkonvertern i ditt hem? Det har du snart koll på!

Flytta bredband till annan adress

Ska du flytta och vill ta med det bredband du har till den andra adressen? De flesta bredbandsleverantörer har färdiga processer för om du ska flytta och vill ta med ditt bredbandsavtal. De kommer göra allt för att det ska kännas smidigt för dig att bara flytta ditt befintliga avtal, snarare än att säga upp det. Observera dock att en del leverantörer tar ut en administrativ flyttavgift, som kan se olika ut beroende på om du har fler tjänster hos dem. Många tror att när man adressändrar på Skatteverket så får bredbandsleverantörerna den informationen, men så är sällan fallet.

Hur lång tid tar det att flytta internet (bredbandet)?

Om du ska flytta ditt fasta bredband till en ny adress så kan det om du har tur ta några dagar, oftast tar det dock snarare veckor eller till och med någon månad. Snabbast går det förstås om du flyttar in i ett hus med stadsnät där din nuvarande leverantör finns med i utbudet. Har du otur så flyttar du in i ett hus där en annan leverantör äger nätet i huset, då kan det vara nästintill omöjligt att flytta ditt nuvarande avtal dit Kom ihåg att beställa bredband i god tid innan flytt – oavsett om du tecknar ett nytt abonnemang eller flyttar ett befintligt, detta är ju inget man vill leva utan. Ett tips, om det blir en övergångsperiod utan fast bredband, är att teckna ett obundet 5g-abonnemang. Det brukar oftast finnas fördelaktiga introduktionspris och flera operatörer har idag bara 1 månads uppsägning.

Home is where the wifi connects automatically.

Byta bredband när man flyttar

Funderar du på att byta till en annan leverantör av bredband när du flyttar? När du meddelar din befintliga bredbandsleverantör att du vill säga upp ditt abonnemang på grund av flytt kommer de troligtvis föreslå en förlängning av avtalet med bättre villkor. Ofta förlorar de kunder i samband med flytt; därför gör de vad de kan för att behålla dig. Jämför de bredbandsleverantörer som är tillgängliga på din nya adress innan du flyttar ditt nuvarande bredband. I vår guide för att jämföra bredband kan du också med ett klick ta reda på vilket bredband som finns på adressen du flyttar till.

Bindningstid för bredband vid flytt – hur kan jag säga upp mitt bredbandsavtal?

Har du bindningstid kvar på ditt avtal för bredband och ska flytta till ny adress? Ofta kan du flytta med det till nya adressen, men det kan förstås hända att bredbandsleverantören inte kan erbjuda tjänsten i det området. Avtalets bindningstid gäller ändå – du är då alltså skyldig att betala bindningstiden ut.

Ta alltid kontakt med leverantören och begär ändå att få säga upp avtalet, och om inte annat få byta till det billigaste abonnemanget under den återstående tiden. Du kan också prova om den som flyttar in efter dig kan ta över abonnemanget, då slipper den personen startavgift och du slipper betala under den resterande bindningstiden.

Uppsägningstid för bredbandavtal vid flytt

Oavsett bindningstid har så gott som alla bredbandsavtal uppsägningstid. När du ska flytta och inte kan eller vill behålla det abonnemang du har behöver du säga upp ditt bredband i god tid, för att slippa betala dubbelt.

Är ditt nuvarande avtal tecknat efter maj 2014 så har du 1 månad eller mindre uppsägningstid. Men är ditt avtal äldre kan du ha längre uppsägningstid, vanligtvis 3 månader.

Flytta ditt bredband – fördjupat om uppsägningstider och bindningstider vid flytt

Förstå uppsägningstid och bindningstid

När du flyttar ditt bredband är det viktigt att känna till uppsägningstid och bindningstid för ditt nuvarande avtal. Uppsägningstiden är den tid du måste vänta efter att du sagt upp ditt avtal innan det avslutas. Bindningstiden är den period du förbinder dig att betala för ditt bredband, oavsett om du flyttar eller inte.

Planera i god tid för att undvika extra kostnader

För att undvika onödiga kostnader och problem vid flytten, bör du planera i god tid. Kontrollera uppsägningstiden och bindningstiden för ditt nuvarande bredbandsavtal, så att du kan säga upp det eller överlåta det på rätt sätt. Det är också bra att jämföra olika bredbandsleverantörer i din nya bostad för att hitta det bästa erbjudandet.

Överlåta bredbandsavtalet till en ny person

Om du inte kan eller vill ta med dig ditt nuvarande bredbandsavtal till din nya bostad, kan du överväga att överlåta avtalet till någon annan, t.ex. en inneboende eller nästa hyresgäst. För att göra detta måste du kontakta din bredbandsleverantör och förmedla information om den nya personen som ska ta över avtalet.

Förhandling om uppsägningstider och bindningstider

Om din bindningstid inte har löpt ut, men du ändå vill säga upp ditt bredbandsavtal på grund av en flytt, kan du försöka förhandla med din bredbandsleverantör. Det är inte alltid garanterat, men i vissa fall kan leverantörer vara flexibla och erbjuda lösningar som passar både dig och dem.

Säkerställ en smidig övergång av ditt bredband

För att säkerställa en smidig övergång av ditt bredband vid flytt, se till att kontakta din bredbandsleverantör i god tid före flyttdagen. Detta ger dem tid att utföra eventuella installationer, överlåtelser eller andra åtgärder som krävs för att ditt bredband ska fungera utan problem i din nya bostad.

Hur lång uppsägningstid gäller Telia Bredband?

Vill du flytta med ditt abonnemang kan du göra en flyttanmälan online på Telias webbplats, och därefter bli uppringd. Vill du säga upp ditt bredbandsavtal behöver du kontakta deras kundtjänst via telefon, chatt eller e-post. För att se eventuell bindningstid kan du logga in på Mitt Telia, men för många löpande avtal är det 1 månad, men avtalstiden gäller, därför kan det ibland vara fördelaktigt att istället flytta med dig avtalet till den nya bostaden.

Bredband2 – Flytt eller uppsägning av bredbandsavtal

Bredband2 ber dig att först och främst ta reda på om fiber är installerat på nya adressen, och vilket stadsnät den tillhör. Sedan ska du fylla i ett formulär online, senast två veckor innan flyttdatum. Därefter återkommer de till dig. Vill du säga upp ditt bredbandsavtal behöver du kontakta deras kundtjänst via telefon. För att se eventuell bindningstid kan du logga in på Mina Sidor.

Telenor – Flytt eller uppsägning av bredbandsavtal

Om du flyttar kan du i de flesta fall ta med dig ditt bredbandsabonnemang till din nya adress. Anmäl din flytt genom att ringa kundservice. Vill du säga upp ditt bredbandsavtal behöver du också kontakta dem via telefon. För att se eventuell bindningstid kan du logga in på Mitt Telenor.

Tele2 (Comhem) – Flytt och hur lång uppsägningstid av bredbandsavtal?

Adressändringen anmäler du kostnadsfritt via Mina sidor, om du gör en adressändring via deras kundservice tar de ut en administrativ avgift. Vill du säga upp ditt bredbandsavtal behöver du kontakta deras kundservice via telefon. För att se eventuell bindningstid kan du logga in på Mina Sidor. Men ofta är den 1 till 3 månader, tänk också på att om du bundit dig i ett långt avtal kan du få en slutfaktura på den återstående avtalstidens kostnader. Därför kan det vara värt att istället flytta den kvarvarande tiden på avtalet till den nya adressen, där det är möjligt.

A3 – Flytt eller uppsägning av bredbandsavtal

Beställ flytt av din fasta tjänst på Mina Sidor. Vill du säga upp ditt bredbandsavtal behöver du kontakta dem via telefon eller e-post. För att se eventuell bindningstid kan du logga in på Mina Sidor.

Bredbandsbolaget – Flytt eller uppsägning av bredband

Bredbandsbolaget är numera en del av Telenor. Om du flyttar kan du i de flesta fall ta med dig ditt bredbandsabonnemang till din nya adress. Anmäl din flytt genom att ringa kundservice. Vill du säga upp ditt bredbandsavtal behöver du också kontakta dem via telefon. För att se eventuell bindningstid kan du logga in på Mitt Telenor.

Flytta bredband tillfälligt – t.ex. till sommarstugan

Vill du flytta ditt bredband tillfälligt för att få smidig uppkoppling i exempelvis sommarstugan? Har du ett fiberabbonemang i sommarstugan kan du bara ta med din router hemifrån och koppla in den tillsammans med ström- och nätverkskabeln. Du får då samma trådlösa nätverk som du har hemma och din dator, telefon eller surfplatta kommer att ansluta som vanligt.

Vill du flytta ditt bredbandsabbonnemang tillfälligt gäller vanlig flyttanmälan, observera att det kan innebära två flyttavgifter.

Flytta bredbandsuttag

Vill du flytta ditt bredbandsuttag till ett annat rum? Kontakta leverantören eller en elektriker. Det är en tjänst som du kan få rutavdrag på, 50 % av arbetskostnaden. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt? Kolla först med din hyresvärd eller BRF vad som gäller.

Flytta fiberkonverter

Vill du flytta din fiberkonverter? Kontakta leverantören. Det är en tjänst som du kan få rutavdrag på, 50 % av arbetskostnaden. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt? Kolla först med din hyresvärd eller BRF vad som gäller.

Uppdaterad 2023-03-17 (Första publicering 2014-05-16)
Av  Nina | 23-05-01 |
Kommentarer (0)