Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
20-07-30 - Av Admin

Hyra billigt förråd -Jämför pris Self Storage – Shurgard vs. Pelican vs 24Storage, magasinera vid flytt

Flytt, renovering, separation, utlandsvistelse är exempel på vad som kan skapa behov av utrymme för förvaring och magasinering av hela, halva, eller delar av bohaget under en begränsad period eller tills vidare.

Jämförelse priser för att hyra (billiga) förråd i Stockholm

AnläggningMånadshyra
1,5 m2
Månadshyra
6 m2
Månadshyra
12 m2
Shurgard Sollentuna372 kr892 kr2 073 kr
Pelican Sollentuna409 kr1 199 kr>2 000 kr
Storage24 Kalhäll359 kr1 099 kr
Shurgard Kungliga tennishallen (city)680 kr1 554 kr3 625 kr
Pelican Kungsholmen (city)459 kr1 619 kr>3 000 kr
City Selfstorage (Norrtull)691 kr1 560 kr>3 000 kr
Priserna är från 30 juli 2020

Self storage = Förråd = magasinering

Self storage innebär att du hyr förrådsyta från en månad och framåt. Flyttning och packning står du själv för, därav namnet. Du har oftast tillträde till ditt förrådsrum från 5.30 till 22.00 årets alla dagar. På så sätt skiljer det sig från traditionell magasinering, där andra står för hämtning och packning av dina prylar, som i regel blir åtkomliga först när du avslutar magasineringen.

De flesta anläggningar för self storage är bemannade kontorstid, och bevakade nattetid. På det hela taget är förhållanden och villkor kring temperatur, säkerhet, bevakning och öppettider likvärdigt. Ofta kan du köpa kartonger, wellpapp och dylikt på plats, och hos en del är det dessutom möjligt att låna pirra, eller hyra släpkärra.

Self storage i Stockholm, Göteborg & Malmö

Anläggningar som erbjuder self storage är framför allt centrerade till Stockholm, Göteborg och Malmö. Men self storage förekommer också i mellanstora städer och längre norrut i landet, och är en växande företeelse. Hur centralt förråden ligger påverkar priserna, vill du komma billigare undan bör du titta på de förråd som ligger en bit ifrån centrum.

Jämför pris förråd Shurgard, Pelican och 24Storage

Vi har jämfört några av de ordinarie månadsavgifter som Shurgard, Pelican Self Storage respektive 24Storage tar ut centralt i Stockholm och i utkanten. Här kan vi se att priserna skiljer sig åt betydligt mer utifrån läge än aktör. Motsvarande ser vi gällande förvaring/Self storage i Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå och Örebro. 

Hyra stort eller litet förråd

Föreställer du dig ekande förrådsrum så kan du tänka om, det finns nämligen också förrådsskåp och förrådsutrymmen från endast en kvadratmeter. Kom ihåg att du ska fylla utrymmet också på höjden, och fråga dig hur mycket utrymme du faktiskt behöver.

– De flesta tror att de behöver mycket större yta än vad de gör, säger Michael Fogelberg ordförande för branschorganisationen SSAS, till Råd & Rön.

Ska du stuva in allt från en bostad i ett förrådsutrymme gäller generellt tumregeln att du behöver en tiondel av den yta du hade i bostaden. Se mer åsikter om den frågan nedan.

Kringkostnader & försäkringar vid förvaring i hyrförråd

Generellt ligger priserna på mellan 210 och 480 kronor per kvadratmeter. När du räknar på kostnaderna får du inte glömma de kringkostnader som tillkommer. I samband med transport och packning kan du behöva hyra släpvagn och bil, köpa flyttkartonger och förvaringslådor. Ibland är totalkostnaden billigare om man kan få flyttfirman att göra detta så det ingår i deras pris och dessutom kan det minska din stress.

Försäkringsvillkoren skiljer sig åt avsevärt mellan olika self storage-företag. Hos en del ingår försäkring, hos andra kostar det extra. Från 30 upp till 100 kronor per månad läggs då på förrådshyran. Kolla upp om din hemförsäkring täcker ägodelar som förvaras på annan plats än hemmet, så du inte tecknar en försäkring i onödan.

Att tänka på när du ska hyra förråd för self storage

Vad ska du förvara? Är ett varmförråd nödvändigt, eller duger det med ett kallförråd?

Hur mycket yta behöver du? Tänk på att utnyttja hela det utrymme du betalar för, också på höjden.

Kan du rensa bland dina prylar och på så sätt inrymma dem i ett mindre och billigare utrymme? Ladda ned och skriv ut vår checklista för att flyttrensa.

Behöver du kunna komma åt saker i förrådet? Fungerar det att fylla upp till taket eller behöver du mer svängrum på plats? Är det vissa saker du kan behöva komma åt, se då till att placera dem längst fram och högst upp.

Hur centralt behöver du förvara bohaget? Tänk på att månadshyran är betydligt högre ju mer centralt belägen anläggningen är. Vid en längre periods förvaring kan det handla om många tusenlappar.

Det är inte bara läge och storlek som styr priset, exempelvis våningsplan kan också innebära en prisskillnad. Även sedan du bestämt dig för en viss anläggning bör du undersöka vilka alternativ som finns där.

Pensionär eller student? Kolla om anläggningen erbjuder rabatt.

Behöver du hyra flyttbil eller släpkärra? Kolla om du kan göra det via anläggningen.

Försäkring är ett krav vid self storage, kontrollera om det ingår i din hemförsäkring, ingår i förrådshyran eller om det är något som behöver läggas till.

Det är vanligt med lockpriser där första månaden eller månaderna är mycket billiga. Tänk långsiktigt och jämför ordinarie priser.

Tips när du ska hyra förråd för magasinering

Att hyra förråd kan vara smidigt av många anledningar. Self Storage-anläggningar har ofta stor variation på förråd så att du kan få ett som passar just ditt behov. Det är viktigt att tänka på att packa effektivt och kompakt eftersom man betalar för ytan som man använder. En del anläggningar har även både varma och kalla förråd om man ska förvara något som är temperatur- eller fuktkänsligt. Vissa företag erbjuder även släpvagnar, packningsmaterial och flyttmaterial billigt eller kostnadsfritt. Tänk på att sakerna som lämnas i ett förråd ska försäkras. Företagen erbjuder försäkringar, men kolla om det redan ingår i din hemförsäkring så kan du spara några kronor, ibland gör det det. Det finns även företag som ägnar sig åt magasinering under längre tider. Skillnaden jämfört med Self Storage är att långtidsmagasinering ofta är billigare, men tillgången till förrådet begränsas till endast en inflytt och en utflytt, alternativt uttag av magasinerade saker som beställs och utförs av magasineringsföretaget till ett visst pris.  

Hur stort förråd behöver jag?

Detta är den vanligaste frågan som de som hyr ut förråd får. Svaret är att det beror på, men om du ska flytta in allt du har från en bostad till ett förråd så finns det en gammal tumregel att du behöver ungefär en tiondel av ytan. Så flyttar du från 50 m2 så behöver du minst 5 m2 förråd. Andra säger att man ska dela med sju, så flyttar du från 70 m2 så skulle det innebära att du ska ha ett förråd på mellan sju och tio kvadratmeter. Det är förstås enklare ju större förråd du hyr, tänk också på hur lätt åtkomligt det är och hur stor öppningen är till förrådet. Du kan ta lite inspiration av hur man kan packa en lastbil på bästa sätt för att få plats med så mycket som möjligt i förrådet. 

Om du vill läsa mer om hyra förråd

www.ssassweden.com Self Storage Association Sweden: branschorganisation med kontaktuppgifter till olika medlemsföretag som gör det lätt att hitta ett seriöst företag i närheten. 

Uppdaterad 2020-07-30 (Första publicering 2016-01-24)
Kommentarer (0)

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar