Hyra billigt förråd 2024 -Jämför pris Self Storage – Shurgard, Pelican, Green Storage, magasinera vid flytt

Hyra förråd/magasin: ca 250 kr/m2 per månad, billigare utanför stadskärnan. Stockholm: 35% prisökning (juli 2020 – feb 2023) för 6 m2 förråd. Göteborg: stort utbud, konkurrens, bra erbjudanden, 20% prisökning (mars 2021 – feb 2023). Malmö: storstadspriser, billigare några mil utanför, priserna sjunker något (mars 2021 – feb 2023).

Priset för att hyra förråd är ca 250 kr/m2 och månad

Priset för att hyra ett förråd eller magasin per månad är ca 250 kr/m2, dock med stora variationer, ju längre från centrum av en stad du kan ha ditt förråd, desto billigare är det.

Många skäl till att behöva förråd

Flytt, renovering, separation och utlandsvistelse är exempel på vad som kan skapa behov av utrymme för förvaring och magasinering av hela, halva, eller delar av bohaget under en begränsad period eller tills vidare. Oftast behöver du mindre än vad du tror, då du kan stapla på höjden.

Jämförelse priser för att hyra (billiga) förråd i Stockholm

AnläggningMånadshyra
1,5 m2
Månadshyra
6 m2
Månadshyra
12 m2
Shurgard Sundbyberg457 kr1 451 kr3 315 kr
Pelican Sollentuna409 kr1 149 kr2 729 kr
Lidingö förrådscenter595 kr1 595 kr2 725
Shurgard Kungliga tennishallen (city)872 kr2 298 kr4 301 kr
Pelican Kungsholmen (city)659 kr2 399 kr
City Selfstorage (Vårby)499 kr1 350 kr
Priserna är från 10 februari 2023 via forradsguiden.se

Priserna för förråd i Stockholm har gått upp ca 35% från juli 2020 till februari 2023 för förråden som är på 6 m2. I princip överallt där du kan magasinera så går det att få rabatt de första månaderna. Du kan hitta riktigt billiga förråd om du jämför dessa startrabatter, speciellt om du bara har för avsikt att hyra förrådet under en månad eller två i samband med din flytt.

Priser för förråd och magasinering i Göteborg

AnläggningMånadshyra 1,5 m2Månadshyra 6 m2Månadshyra 12 m2
Green Storage – Hisingsbacka299 kr999 kr1 899 kr
Shurgard – Backaplan678 kr2 278 kr2 950 kr
Shurgard – Västra Frölunda384 kr1 252 kr2 678 kr
Priserna är från 10 februari 2023

Göteborg har gott om förråd och magasin så konkurrensen är stor. Ofta går det att få bra introduktionserbjudanden. Om du har möjlighet att ta dig lite utanför stadskärnan så är det betydligt billigare, framförallt om du ska hyra längre tid. Priserna har i vår mätning gått upp i genomsnitt 20 % från mars 2021 till februari 2023.

Priser för förråd i Malmö

AnläggningMånadshyra 1,5 m2Månadshyra 6 m2Månadshyra 12 m2
Green storage – Hyllie350 kr1 099 kr1 999 kr
Shurgard – Lundavägen383 kr1 258 kr2 207 kr
Priserna är från 10 februari 2023 (Ordinarie pris)

I Malmö är det storstadspriser på förråd och magasin. Tar du dig några mil utanför Malmö så kan du hitta betydligt billigare magasinering. Priserna ha i genomsnitt gått ned lite granna från mars 2021 till februari 2023.

Priser för förråd i Uppsala, Örebro, Umeå och Luleå

Anläggningar som erbjuder self storage är framför allt centrerade till Stockholm, Göteborg och Malmö. Men self storage förekommer också i mellanstora städer och längre norrut i landet, och är en växande företeelse. Generellt är priserna billigare för magasinering ju längre från stadskärnan du kommer. Priserna är lite billigare i Göteborg, Malmö och Uppsala än i Stockholm. Men prisskillnaden är större om du har möjlighet att åka några mil utanför dessa städer, då går det att hitta riktigt billiga förråd.

Jämför priser på förråd själv

Numera finns det en oberoende sajt där du kan jämföra priser för att hyra förråd, forradsguiden.se, där kan du se dagsaktuella priser och framförallt tillgängligheten. Många av förrådsanläggningarna har som sin affärsidé att snabbt fylla upp alla förråd och sen ha så få byten av hyresgäster som möjligt. Därav att det kan vara väldigt billigt första 6 månaderna efter att ett nytt förråd har öppnat.

Self storage = Förråd = magasinering

Self storage innebär att du hyr förrådsyta från en månad och framåt. Flyttning och packning står du själv för, därav namnet. Du har oftast tillträde till ditt förrådsrum från tidig morgon till sen kväll årets alla dagar, vissa är till och med tillgängliga året runt. På så sätt skiljer det sig från traditionell magasinering, där andra står för hämtning och packning av dina prylar, som i regel blir åtkomliga först när du avslutar magasineringen.

De flesta anläggningar för self storage är bemannade kontorstid, och bevakade nattetid. På det hela taget är förhållanden och villkor kring temperatur, säkerhet, bevakning och öppettider likvärdigt. Ofta kan du köpa kartonger, wellpapp och dylikt på plats, och hos en del är det dessutom möjligt att låna pirra, eller hyra släpkärra.

Self storage i Stockholm, Göteborg & Malmö

En liten rolig iaktagelse är att det är vanligare att det kallas ”Self Storage” i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö än när man tittar på förråd i de mellanstora städerna. Men kärt barn har många namn, så om du söker på ”förråd i samband med flytt” så brukar det komma många bra förslag i Google.

Jämför pris förråd Shurgard, Pelican och Green Storage

Vi har jämfört några av de ordinarie månadsavgifter som Shurgard, Pelican Self Storage respektive 24Storage tar ut centralt i Stockholm och i utkanten. Här kan vi se att priserna skiljer sig åt betydligt mer utifrån läge än aktör. Motsvarande ser vi gällande förvaring/Self storage i Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå och Örebro. 

Hyra stort eller litet förråd

Föreställer du dig ekande förrådsrum så kan du tänka om, det finns nämligen också förrådsskåp och förrådsutrymmen från endast en kvadratmeter. Kom ihåg att du ska fylla utrymmet också på höjden, och fråga dig hur mycket utrymme du faktiskt behöver.

– De flesta tror att de behöver mycket större yta än vad de gör, säger Michael Fogelberg ordförande för branschorganisationen SSAS, till Råd & Rön.

Ska du stuva in allt från en bostad i ett förrådsutrymme gäller generellt tumregeln att du behöver en tiondel av den yta du hade i bostaden. Se mer åsikter om den frågan nedan.

Kringkostnader & försäkringar vid förvaring i hyrförråd

Generellt ligger priserna på mellan 200 och 500 kronor per kvadratmeter. När du räknar på kostnaderna får du inte glömma de kringkostnader som tillkommer. I samband med transport och packning kan du behöva hyra släpvagn och bil, köpa flyttkartonger och förvaringslådor. Ibland är totalkostnaden billigare om man kan få flyttfirman att göra detta så det ingår i deras pris och dessutom kan det minska din stress.

Försäkringsvillkoren skiljer sig åt avsevärt mellan olika self storage-företag. Hos en del ingår försäkring, hos andra kostar det extra. Från 30 upp till 100 kronor per månad läggs då på förrådshyran. Kolla upp om din hemförsäkring täcker ägodelar som förvaras på annan plats än hemmet, så du inte tecknar en försäkring i onödan.

Att tänka på när du ska hyra förråd för self storage

Vad ska du förvara? Är ett varmförråd nödvändigt, eller duger det med ett kallförråd?

Hur mycket yta behöver du? Tänk på att utnyttja hela det utrymme du betalar för, också på höjden.

Kan du rensa bland dina prylar och på så sätt inrymma dem i ett mindre och billigare utrymme? Ladda ned och skriv ut vår checklista för att flyttrensa.

Behöver du kunna komma åt saker i förrådet? Fungerar det att fylla upp till taket eller behöver du mer svängrum på plats? Är det vissa saker du kan behöva komma åt, se då till att placera dem längst fram och högst upp.

Hur centralt behöver du förvara bohaget? Tänk på att månadshyran är betydligt högre ju mer centralt belägen anläggningen är. Vid en längre periods förvaring kan det handla om många tusenlappar.

Det är inte bara läge och storlek som styr priset, exempelvis våningsplan kan också innebära en prisskillnad. Även sedan du bestämt dig för en viss anläggning bör du undersöka vilka alternativ som finns där.

Pensionär eller student? Kolla om anläggningen erbjuder rabatt.

Behöver du hyra flyttbil eller släpkärra? Kolla om du kan göra det via anläggningen.

Det är vanligt med lockpriser där första månaden eller månaderna är mycket billiga. Tänk långsiktigt och jämför ordinarie priser.

Tips när du ska hyra förråd för magasinering

Att hyra förråd kan vara smidigt av många anledningar. Self Storage-anläggningar har ofta stor variation på förråd så att du kan få ett som passar just ditt behov. Det är viktigt att tänka på att packa effektivt och kompakt eftersom man betalar för ytan som man använder. En del anläggningar har även både varma och kalla förråd om man ska förvara något som är temperatur- eller fuktkänsligt. Vissa företag erbjuder även släpvagnar, packningsmaterial och flyttmaterial billigt eller kostnadsfritt. Det finns även företag som ägnar sig åt magasinering under längre tider. Skillnaden jämfört med Self Storage är att långtidsmagasinering ofta är billigare, men tillgången till förrådet begränsas till endast en inflytt och en utflytt, alternativt uttag av magasinerade saker som beställs och utförs av magasineringsföretaget till ett visst pris.  

Hur stort förråd behöver jag?

Detta är den vanligaste frågan som de som hyr ut förråd får. Svaret är att det beror på, men om du ska flytta in allt du har från en bostad till ett förråd så finns det en gammal tumregel att du behöver ungefär en tiondel av ytan. Så flyttar du från 50 m2 så behöver du minst 5 m2 förråd. Andra säger att man ska dela med sju, så flyttar du från 70 m2 så skulle det innebära att du ska ha ett förråd på mellan sju och tio kvadratmeter. Det är förstås enklare ju större förråd du hyr, tänk också på hur lätt åtkomligt det är och hur stor öppningen är till förrådet. Du kan ta lite inspiration av hur man kan packa en lastbil på bästa sätt för att få plats med så mycket som möjligt i förrådet. 

Om du vill läsa mer om hyra förråd

www.ssassweden.com Self Storage Association Sweden: branschorganisation med kontaktuppgifter till olika medlemsföretag som gör det lätt att hitta ett seriöst företag i närheten. 

Uppdaterad 2024-05-02 (Första publicering 2016-01-24)
Av  Mattias | 24-05-02 |
Kommentarer (0)

Kommentera