Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
14-02-19 - Av Admin

Flytta med hund – tänk på detta

 Hundar är flockdjur…säger veterinär Anna Lindgren

Hundar är flockdjur som gärna håller sig nära sin familj.
Hunden behöver bekanta sig med sin nya omgivning.
Om hunden skulle komma bort söker den sig ofta till det hem de känner till, också dit där de tillfälligt vistas säger Anna Lindgren som arbetar som veterinär hos Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.

Flytta med hund till ny omgivningGör flytten trygg för hunden

Hundar blir lätt stressade om husse och matte är stressade, se därför till att hunden inte behöver vara med på de mest kaotiska flyttdagarna. Se till att de inte behöver vara med när möbler med mera flyttas. Skapa också ett lugnt ställe i nya bostaden där du lagt saker som hunden känner igen. Till exempel filtar, hundlåda och hundleksaker. Det viktigaste är att ge hunden tid och att den känner att den är med i flocken fortfarande, och ni är tryggheten. Så det kan krävas lite mer närhet de första veckorna.

Adressändring krävs när du flyttar med hund

De flesta rashundar är registrerade hos kennelklubben (SKK). Alla hundar som bor i Sverige ska vara märkta med ett unikt ID-nummer och registrerade i Jordbruksverkets centrala hundregister, detta är obligatoriskt. I registret ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.
Gör en adressändring till centrala hundregister och SKK vid flytt så att hunden har aktuell adress och kontaktuppgifter. 

Djurlagstiftningen när du ska flytta med hund

I Sverige finns en djurlagstiftning och djurskyddsbestämmelser som är lika i hela landet. Målet med lagarna och bestämmelserna är bland annat att djur ska skyddas mot mentalt och fysiskt lidande och sjukdom likaväl som mot smärta och stress. Alla djur ska respekteras som levande och kännande individer. Det är därför alltid viktigt att tänka på vad som är bra ur djurets perspektiv.

16 § Lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150) säger att under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.
Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Hundar får alltså vara lösa under hösten/vinterhalvåret om ägaren har så pass god kontroll över hunden att den inte bryter mot bestämmelsen ovan.
Kommuner kan dock ha andra bestämmelser, för t.ex. centrala delarna av en stad eller vissa stadsdelar, där det kan råda koppeltvång.
Kontrollera vad som gäller i din kommun.

Transport av hund och mer information

Mera information finns att hitta på följande länkar Jordbruksverket:
www.jordbruksverket.se – Här ska din hund vara registrerad, här kan du göra adressändring och läsa om svenska djurskyddslagar m.m.
Svenska kennelklubben: http://www.skk.se – Här kan du registrera din hund och göra adressändring.
Transportregler Transportregler 

Kommentarer (0)

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar