Flytta med hund – tänk på detta!
Det viktigaste är att visa hunden att den fortfarande tillhör flocken efter flytten. Ge den extra tid, det kan vara svårt i samband med en flytt men det är det viktigaste för hunden. Tänk också på att inte köpa en massa nya saker, hunden blir trygg av att känna igen dofter och sina gamla saker, det ger hunden mindre flyttstress. Försök också undvika att låta hunden vara med under stressen kring själva flytten.
Hundar är flockdjur…säger veterinär Anna Lindgren
Hundar är flockdjur som gärna håller sig nära sin familj.
Hunden behöver bekanta sig med sin nya omgivning. Om hunden skulle komma bort söker den sig ofta till det hem de känner till, också dit där de tillfälligt vistas säger Anna Lindgren som arbetar som veterinär hos Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.
Gör flytten trygg för hunden
Hundar blir lätt stressade om husse och matte är stressade, se därför till att hunden inte behöver vara med på de mest kaotiska flyttdagarna. Se till att de inte behöver vara med när möbler med mera flyttas. Skapa också ett lugnt ställe i nya bostaden där du lagt saker som hunden känner igen. Till exempel filtar, hundlåda och hundleksaker. Det viktigaste är att ge hunden tid och att den känner att den är med i flocken fortfarande, och ni är tryggheten. Så det kan krävas lite mer närhet de första veckorna. Tänk också på att behålla så många rutiner som möjligt, fortsätt att ge mat på samma tider, samma mat, gå ut samma tider etc. Ju fler saker som kan vara lika vid flytten hjälper hunden, när den sen funnit sig till rätta så går det att justera rutiner som vanligt.
Förbered hunden på flytten
Det kan vara svårt att berätta för en hund att ni ska flytta, men om ni har möjlighet att besöka området ni ska flytta till så är det givetvis en fördel. Allt som minskar stressen är bra. Gå gärna promenader i det nya området innan ni flyttat dit, då kommer hunden känna igen sig när ni väl är där. Tänk också på att hunden kan bli mer rymningsbenägen och eventuellt då försöka leta sig till en tidigare känd plats.
Adressändring krävs när du flyttar med hund
Alla hundar som bor i Sverige ska vara märkta med ett unikt ID-nummer och registrerade i Jordbruksverkets centrala hundregister, detta är obligatoriskt. I registret ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare. Adressändring av ägare sker automatiskt när den registrerade ägaren till hunden har uppdaterat sin adress hos Skatteverket.
De flesta rashundar är registrerade hos Svenska kennelklubben (SKK). Gör en adressändring SKK vid flytt så att hunden har aktuell adress och kontaktuppgifter.
Tänk på att det kan vara extra viktigt att uppdatera dina kontaktuppgifter på djurid.se, det är där din hunds chip är registrerat. Vid flytt är ju risken större att hunden rymmer och då är det riktigt viktigt att dessa uppgifter stämmer.
Djurlagstiftningen när du ska flytta med hund
I Sverige finns en djurlagstiftning och djurskyddsbestämmelser som är lika i hela landet. Målet med lagarna och bestämmelserna är bland annat att djur ska skyddas mot mentalt och fysiskt lidande och sjukdom likaväl som mot smärta och stress. Alla djur ska respekteras som levande och kännande individer. Det är därför alltid viktigt att tänka på vad som är bra ur djurets perspektiv.
Det finns fler exempel på generella lagar såsom 16 § Lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150) säger att under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.
Det finns ofta också lokala bestämmelser i olika kommuner. Till exempel centrala delarna av en stad eller vissa stadsdelar, där det kan råda koppeltvång även andra tider än vad den generella lagen säger. Kontrollera gärna med den kommun du flyttar till.
Hundar i nya området
När du och hunden flyttar till ett nytt område så finns det mycket nytt att upptäcka för er båda. Tänk på att låta hunden få lite extra tid att gå runt och nosa och därmed bekanta sig med sitt nya område. På många orter finns det oftast någon Facebookgrupp som heter något i stil med ”Hundar i…” det kan vara ett tips att läsa lite där vad som pågår lokalt. Genom att få kontakt med andra lokala hundägare så kan du också få reda på vad som pågår, vilka hundar du ska undvika och kanske också vilka promenader som är fina.
Transport av hund och mer information
Det finns ett antal bra bestämmelser gällande transport av hund. Du kan läsa mer om transportreglerna på Jordbruksverkets hemsida. Men tänk på att försök att undvika allt nytt som kan vara stressande för en hund i samband med flytten. På Jordbruksverkets hemsida så finns det också välskrivet om svenska djurskyddslagar som givetvis också gäller när du flyttar med hund.
Du är viktigast vid flytt av hunden
Tänk på att som vanligt är det viktigaste för hunden att du och familjen (dess flock) mår bra vid flytten. Många hundar flyttar varje år och det går oftast bra, så lycka till med flytten och ta det lugnt med hunden.