Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
14-09-13 - Av Admin

Sju saker du inte får missa när du flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån är framförallt roligt och spännande, men många upplever också en oro över det ökade ansvaret. Här kommer därför sju konkreta tips på saker du inte får glömma när du lämnar barndomshemmet.

Liten bil som flyttar hemifrån

1. Hemförsäkring.

Att ha en hemförsäkring är ett måste när du flyttar. Den täcker för brand och stöld men även om du skulle bli skadeståndsskyldig, behöva uppsöka läkare utomlands eller om du skulle behöva täcka advokatkostnader i en rättstvist. Att fortsätta stå skriven på förädlarnas adress för att slippa betala hemförsäkring är ingen bra idé. För att en hemförsäkring skall gälla måste den nämligen finnas på den adress där man huvudsakligen bor.

2. Elavtal.

Flyttar man till lägenhet eller hus så måste man få in el i huset. Det är tråkigt att komma hem till en nyinköpt lägenhet mitt i natten och märka att lyset inte fungerar. Se därför till att teckna ett bra elavtal från de datum du flyttar in. Var noga med att göra ett aktivt val av avtal och bindningstid så att du inte sitter och betalar för ett dyrt tillsvidareavtal. Läs mer om det i vår artikel om elavtal vid flytt.

3. Föreningen eller förvaltaren.

Oavsett om det är en bostadsrättsförening eller hyreshus du bor i, så se till att skaffa dig en bild av vad som finns i huset och vad föreningen/förvaltaren tillhandahåller. Ofta finns det förrådsutrymmen man kan utnyttja eller kanske parkeringsplatser som hör till föreningen/förvaltaren. Större föreningar/förvaltare kan också ha avtal med försäkringsbolag, bredbandsleverantörer och dylikt.

4. Husgeråd.

Har du inte lagat mat innan. Börja nu. Det är inte så svårt som det kan verka och att äta hämtmat är varken billigt eller nyttigt. När du flyttar se till att införskaffa en bra stekpanna, en ugnsfast form samt två eller flera kastruller i olika storlekar. Det räcker till att börja med. Recept hittar man enkelt på internet och sedan är det bara att handla råvaror och laga mat för glatta livet.

5. Adressändring.

Även om räkningarna inte är det roligaste att få i brevlådan så är det viktigt att inte glömma att adressändra. Du kan antingen göra det gratis direkt hos skatteverket. Vill du ha automatisk eftersändning av din post så är det dock enbart adressändring.se som tillhandahåller den tjänsten. Men flyttar du hemifrån så kan du spara pengarna och låta de som bor kvar eftersända till dig genom att kryssa över adressen och sätta på en adresslapp till dig. Alla myndigheter och många företag uppdaterar sedan sina register mot skatteverket. Du märker efter någon månad vilka du behöver kontakta.

6. Släkt och bekanta.

När man flyttar hemifrån första gången så vill man ofta inreda sitt hem så fint som möjligt. Enda hindret brukar vara ekonomin. Därför är det bra med släkt och bekanta Det är förvånansvärt vad mycket saker folk sparar. Oftast är dem bara glada att sakerna kan komma till nytta en gång till. Ett tips är därför att berätta för alla du känner att du skall flytta och att du saknar köksbord, soffa, tv-bänk eller vad det än må vara du vill ha men inte riktigt vill lägga pengarna på.

7. Grannar.

Hälsa på grannarna. Du behöver inte gå runt och knacka dörr för att presentera dig. Att hälsa glatt och berätta att du är nyinflyttad i huset när du möter folk i trappuppgången eller på gatan räcker gott. En bra granne har man ofta nytta av och om inte annat så är det trevligt och tryggt att veta vad man har vägg i vägg.

X. Bonustips

Bredband, detta klarar du dig inte utan. Om du tänkt dig fast bredand så kan du enkelt kolla vilka som levererar till din nya adress på Bredbandsval.

Du kan också läsa vår checklista om vad du ska tänka på vid flytt och checklistan om vad du ska tänka på när du vill köpa en ny bostad för första gången.  Lycka till nu med din flytt!

Av Markus Vall (Flyttade hemifrån i år)

Kommentarer (4)

Kommentarer

 • Petra

  Hur får man tag på en bostad? Fattar inte hur man gör, är 17 år och vem vill hyra ut till mig, ingen, eller var ska man börja, har frågat vänner och bekanta, några tips? Vill flytta nu?

  • moveria

   Hej!
   Inte lätt fråga hur man hittar sin första bostad. Mycket är det ju beroende på vart du vill bo. Om vi antar att du vill bo i någon stad/ort med bostadsbrist så har vi två tips. Våga bo en bit ut, i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Västerås, Örebro etc så finns det bra och snabba tågförbindelser. Kan du tänka dig att pendla ca 40 minuter så finns det bostäder att få tag på även i närheten av dessa orter. Det andra är om du kan hitta kompisar att bo med. Moveria finns ju i bland annat Tyskland, Holland och Frankrike där det är mycket vanligt att man som ung går ihop och hyr en stor lägenhet eller t.o.m. hus tillsammans. Genom att vara 3-5 stycken så klarar ni ju betydligt dyrare hyra och konkurrensen om dessa lägenheter är mindre.

   Lycka till!

   Mattias
   Moveriateamet

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar