Mat när du flyttar hemifrån

Enkla, nyttiga maträtter: falafel, spagetti och köttfärssås, falukorv och makaroner, vegetariska enchiladas, fiskpinnar och ris, lax i ugn med potatis, pizza, pyttipanna, kikärts- eller kycklinggryta, grönsaksbiffar. Recept finns på ICA, Arla, och andra hemsidor. Förvaring av matvaror: följ bäst-före-datum, frysa kött, fisk, lagade rätter, frukt och bär. Kylskåpstemperatur 4-5 grader, frysen minus 18-20 grader. Livsmedelsverkets hemsida: www.slv.se

Bra maträtter när du flyttat hemifrån

Det finns många maträtter att välja bland med dessa är både enkla och nyttiga, samt finns även som vegetariska och veganska alternativ:

  • Falafel
  • Spagetti och köttfärssås
  • Falukorv och makaroner
  • Vegetariska enchiladas
  • Fiskpinnar och ris
  • Lax i ugn med potatis
  • Pizza
  • Pyttipanna
  • kikärts- eller kycklinggryta
  • Grönsaksbiffar

Googla fram ett recept som passar dig gällande ovanstående maträtter, hittar du något bra så får du gärna höra av dig till oss med tips.

Matlagning när inte bor hemma längre

Recept och inspiration finns det gott om på nätet. ICA, Arla och en hög andra företag och hemsidor erbjuder recept för alla smaker. Men för att kunna följa dessa behövs en viss grundkunskap.

mat när du flyttat hemifrån, pizza?
(c) Freepik

Förvaring av matvaror är väsentligt för dess hållbarhet. Många varor har bra och tydlig märkning på förpackning. Då är det givetvis bäst att följa den för längsta hållbarhet, men de flesta varor klarar sig längre än ”bäst-före-datum”, efter ”sista förbrukningsdag” bör man däremot inte äta något. Rent generellt kan man också säga att ju lägre temperatur maten förvaras i desto längre håller den. De flesta produkter går att frysa. Både kött och fisk går utmärkt att frysa och även lagade rätter som läggs i låda håller sig bra i frysen. Det viktiga är att försluta förpackningen noga. Det gör att maten inte blir torr och förstörd. Frukt och bär går också bra att förvara i frysen. Grönsaker går att förvara i frysen men då måste de kokas först.

Bra att känna till när du flyttat hemifrån om mat

Banan och gurka mår bäst av att inte förvaras i kylskåp. Ett kallare skafferi är det optimala.
Potatis skall förvaras mörkt, annars kan den bli giftig.
Temperaturer som är lagom att ha på kylskåpet är 4-5 grader och i frysen är minus 18-20 grader en lagom temperatur.

För mer information om livsmedelshantering besök livsmedelsverkets hemsida www.slv.se/

Av  Mattias | 23-05-01 |
Kommentarer (0)