Flytta hemifrån budget

Mellan 11 000 och 24 000 kr per månad får du räkna med att det kostar att när du flyttar hemifrån. Den lägre summan om du lever billigt.

Mycket ska med i budgeten när du flyttar hemifrån

När man flyttar hemifrån så hamnar man i en helt ny situation ekonomiskt. Nu är det dags att själv hålla koll så att pengarna räcker månaden ut. Något som kan vara lättare sagt än gjort. För att underlätta så har vi gjort en så kallad ”flytta hemifrån budget”. Eftersom det är otroligt individuellt hur mycket pengar man spenderar så har vi skapat två olika budgetar. Båda likvärdigt extrema. Den ena kalkylen är en flytta hemifrån budget för den som vill och har möjlighet att göra av med extremt lite pengar. Den andra flytta hemifrån budget är för den som är betydligt mera slösaktig och kanske inte har möjlighet att leva lika billigt.

Under de två budgetarna står det lite om de antaganden som vi gjort när det kommer till vissa siffror och även en del tips i hur man kan hålla en så låg flytta hemifrån budget som möjligt.

Kostnadskategori

Den ekonomiske

Slösaren

Hyra/Avgift

5 500

8 000

El

0

600

Ränta

0

2 500

Mat

2 500

4 300

Bredband

300

500

Hemförsäkring

150

400

Hygienartiklar och dylikt

300

500

Träning

150

500

Kläder

600

2 300

Transport

750

1 200

Nöjen

500

3 000

Mobiltelefoni

300

500

Spara

?

?

Total månadskostnad

11 050

24 300

Båda dessa är exempel på en flytta hemifrån budget men för helt olika personer.

Flytta hemifrån budget – för den ekonomiske

Den ekonomiske räknar vi med är student som vill leva så snålt som möjligt. Hen bor i ett studentrum (ca 26 kvm) och har därför en låg hyra och i studentboenden så ingår i regel även värme, vatten och el. Är man duktig och målmedveten i sitt konsumerande så är det faktisk möjligt att lägga runt 2 000 kronor på mat under en månad. Vi räknar då på att man äter två måltider, á ca 25 kronor, varje dag plus en viss kostnad för frukost som såklart främst bör bestå av havregrynsgröt. Det finns många måltider som kostar runt 25 kronor. Några av de absolut billigaste är bönor och blodpudding. När det kommer till transport så räknar vi med att man har någon form av busskort. I de flesta städer klarar man sig på 650 kronor per månad för ett busskort om man är student. En sådan här flytta hemifrån budget ställer givetvis vissa krav på en. Man får vara vaken och leta efter de bästa abonnemangen och avtalen. Man måste också ha en viss disciplin. Träningsposten i flytta hemifrån budgeten för den ekonomiske baseras på en person som väljer löpning som träningsform och då enbart behöver köpa viss utrustning.

Flytta hemifrån budget – för slösaren

Nu till motpolen. För slösaren ser budgeten väldigt annorlunda ut. Här räknar vi med att personen har ett fast arbete och därför har köpt en lägenhet (20-30 kvm) i någon av Sveriges större städer. Hen har lån på ca 1 miljon och har en ränta på ca 4 %/år. Utifrån bostadsytan har el och försäkringskostnad kalkylerats. Det är såklart omöjligt att säga vad det kostar exakt men det är en fingervisning. Slösaren lever väldigt slösaktigt och tvingas tjäna ganska mycket pengar. En flytta hemifrån budget av de här slaget är troligtvis väldigt ovanlig då de flesta som flyttar hemifrån helt enkelt inte har en tillräckligt hög inkomst för att leva som slösaren i exemplet ovan.

Stora skillnader i flytta hemifrån budget

Som ni märker så är det otroligt stor skillnad på hur man lever, vilka villkor man har på sina avtal och vilka boendeformer man har. Det viktiga att tänka på och det som vi på Moveria hoppas att våra exempel påvisar är att det går att påverka flytta hemifrån budget och de utgifter man har väldigt mycket. Det blir väldigt stor skillnad i månadskostnad om man försöker spara in på vissa grejer. Både budgeten för den ekonomiske och den för slösaren är i varsin ände av ett stort spektra. Det första steget är att vara medveten om hur mycket pengar man får in och vart pengarna kommer att gå. Efter det kan man börja göra justeringar i levnadssätt och konsumtionsvanor för att nå den mixen som passar en själv bäst när man skall göra en flytta hemifrån budget. 

Mer information om att flytta hemifrån hittar du här:
moveria.se/checklist/att-flytta-hemifran/ (Checklista med de mest väsentliga sakerna när du skall flytta hemifrån)

Uppdaterad 2023-04-15 (Första publicering 2014-03-14)
Av  Mattias | 23-04-15 |
Kommentarer (4)

Kommentarer

 • Elin

  hahahaha studentboende för 2500? 26kvm kostar minst 4500.

  • Mattias

   Du har helt rätt, artikeln är nu uppdaterad. Vi har gått igenom alla siffror, stort tack för att du såg detta och tog dig tiden att kommentera.
   Mvh
   Agnes
   Moveria kundservice

 • Erik

  Hej,

  Hur ser priserna ut idag jämfört med när kalkylen upprättades?
  2018-2019 hyrde jag en studentlägenhet via SSSB och betalade 5560 kronor per månad för 22 kvm, på köpet ingick det en överlag sliten lägenhet och högljudda grannar.

  30-dagarsbiljett kostar en student 620 kronor på SL.

  • Mattias

   Hej Erik,
   Priserna har definitivt gått upp, vi ska uppdatera den här artikeln. Tack för att du såg det.

Kommentarer stängda