Genomsnittsålder att flytta hemifrån

Svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigast i Europa, vid 19,6 års ålder (2015). EU-snittet är 26,1 år. Kvinnor flyttar tidigare än män (19,3 år för kvinnor, 19,9 år för män i Sverige). Cirka hälften av svenska ungdomar flyttar hemifrån vid 22 års ålder.

Svenska ungdomar flyttar hemifrån först, de har lägst ålder när de flyttar hemifrån.

En undersökning från Eurostat som inkluderar hela EU-området visar att svenska ungdomar är de som flyttar hemifrån först nämligen när de är 19,6 år.

genomsnittsålder flytta hemifrån ung tjej vid flyttkartonger

Trots medias intensiva rapportering om ungdomsarbetslöshet och bostadsbrist så skall svenska ungdomar känna sig tacksamma. Svenskar är nämligen det folk som lämnar barndomshemmet först. Vid i snitt 19,6 års ålder (2015) flyttar svenska ungdomar hemifrån. På övriga topplaceringar hittar vi våra grannländer Danmark och Finland. Anledningen är att det helt enkelt finns fler bostäder tillgängliga i dessa länder än i övriga Europa. Ska du flytta hemifrån får du inte glömma att ändra din adress hos skatteverket, läs om detta på vår artikel om adressändring.

Sverige flyttat hemifrån först under flera år

Sverige har sedan 2009 varit det land där ungdomar flytta hemifrån först och det har faktiskt skett en liten sänkning i ålder för att flytta hemifrån. År 2009 var siffran 20,4.

Inom hela EU så är snittet för att flytta hemifrån 26,1 år. En siffra som legat relativt stabil ända sedan 2005. Längst ner på listan finns Malta, Slovakien och Kroatien. I Kroatien är snittet för att flytta hemifrån när man är 31,9 år gammal.

Unga kvinnor flyttar hemifrån först

Rent generellt, i EU, så flyttar unga kvinnor hemifrån tidigare än män 25 år är siffran för kvinnor och motsvarande för män är 27,2 år. Även i Sverige kan man se tendensen, 19,3 år är snittet för kvinnor och 19,9 för män.

Här finns hela det statistiska underlaget.

Svenska SCB:s statistik gällande medelålder att flytta hemifrån

Den senast publicerade statistiken från SCB är från 2016, då bodde 92% hemma när de var 18 år, vid 22 års ålder bodde fortfarande 46% hemma, så kring 22 års ålder har ungefär hälften flyttat hemifrån. Kvinnor flyttar generellt hemifrån tidigare än män och i storstäderna bor fler hemma längre än på landsbygden.

Sammanfattning genomsnittsålder att flytta hemifrån

SCB:s och Eurostats statistik visar att de flest flyttar hemifrån i åldern 19-22 år men att variationen är stor i landet. Vill du veta mer? Läs gärna vår artikel om att flytta hemifrån!

Uppdaterad 2024-04-10 (Första publicering 2023-04-29)
Av  Mattias | 24-04-10 |
Kommentarer (0)