Flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är en stor händelse i allas liv, en del vill flytta hemifrån medan en del får ångest av tanken på att flytta från hemmet.

När får man flytta hemifrån?

Du får flytta hemifrån när dina vårdnadshavare godkänner det om du är under 16 år. Det kan till exempel vara aktuellt när du kommer in på gymnasium med riksintag och ännu inte hunnit bli 16 år.

Ung tjej vid flyttkartonger som precis flyttat hemifrån.

När får man flytta hemifrån enligt lag?

Dina vårdnadshavare måste ge sitt samtycke om du är under 18 år. Du får heller inte ingå avtal utan dina vårdnadshavares samtycke om du är under 18 år, vilket kan göra det svårt att teckna hyresavtal och liknande. Dock finns undantag från denna lag om du tjänar dina pengar själv, då har du rätt att för dessa pengar ingå till exempel bredbandsavtal, handla kläder och mat.

När ska man flytta hemifrån och när är det dags att flytta hemifrån?

Dina vårdnadshavare har försörjningsplikt för dig fram tills att du är 18 år och om du går i gymnasiet så gäller deras plikt till och med att du är 20 år. Det innebär att de har ansvaret för att du har mat, kläder och någonstans att bo. Det innebär att om du ha möjlighet att bo hemma så behöver de inte betala för att du ska kunna flytta hemifrån. När deras försörjningsplikt upphör så kan de kräva att du ska stå för dina egna kostnader.

Så när det är dags att flytta hemifrån beror på din livssituation och dina vårdnadshavares.

Genomsnittsålder att flytta hemifrån?

Eurostats statistik säger 19,6 år i Sverige, SCB:s statistik säger att fler än hälften har flyttat hemifrån vid 22 års ålder. Läs mer om genomsnittsåldern för att flytta hemifrån här.

Tips när du ska flytta hemifrån

Det är mycket att tänka på när du ska vill lämna föräldrahemmet, nedan har vi sammanställt våra bästa tips.

Checklista för att flytta hemifrån

Gör en lista på allt du behöver göra för att flytta, du kan utgå från vår checklista för att flytta hemifrån och fylla på med egna aktiviteter. Det är mycket som behöver förberedas, en del saker mycket långt innan, så det är viktigt att börja din planering i tid.

Inköpslista till när du flyttar hemifrån

Det är mycket saker man behöver ha för att kunna leva i ett nytt hem. Vi rekommenderar att du gör en lista på vad du behöver köpa, om du vill kan du använda vår inköpslista för att flytta hemifrån.

Vad kostar det att flytta hemifrån?

Det som framförallt kostar är att leva efter att du flyttat hemifrån. Själva flytten kan oftast göras utan större kostnad för flyttfirma eller flyttstädning med hjälp av vänner och familj. Det är mycket bra att göra en budget för vad det kostar att leva. Vi har gjort två budgetar för att flytta hemifrån eller snarare kostnaden för att leva efter att du flyttat hemifrån. Utgå gärna från dessa siffror och anpassa kostnaderna efter dina förhållanden.

Nio tips när du flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån är framförallt roligt och spännande, men många upplever också en oro över det ökade ansvaret. Här kommer därför sju konkreta tips på saker du inte får glömma när du lämnar barndomshemmet.

Liten bil som flyttar hemifrån

1. Hemförsäkring när du flyttar hemifrån

Att ha en hemförsäkring är ett måste när du flyttar. Den täcker för brand och stöld men även om du skulle bli skadeståndsskyldig, behöva uppsöka läkare utomlands eller om du skulle behöva täcka advokatkostnader i en rättstvist. Att fortsätta stå skriven på förädlarnas adress för att slippa betala hemförsäkring är ingen bra idé. För att en hemförsäkring skall gälla måste den nämligen finnas på den adress där man huvudsakligen bor.

2. Elavtal.

Flyttar man till lägenhet eller hus så måste man få in el i huset. Det är tråkigt att komma hem till en nyinköpt lägenhet mitt i natten och märka att lyset inte fungerar. Se därför till att teckna ett bra elavtal från de datum du flyttar in. Var noga med att göra ett aktivt val av avtal och bindningstid så att du inte sitter och betalar för ett dyrt tillsvidareavtal. Läs mer om det i vår artikel om elavtal vid flytt.

3. Föreningen eller förvaltaren.

Oavsett om det är en bostadsrättsförening eller hyreshus du bor i, så se till att skaffa dig en bild av vad som finns i huset och vad föreningen/förvaltaren tillhandahåller. Ofta finns det förrådsutrymmen man kan utnyttja eller kanske parkeringsplatser som hör till föreningen/förvaltaren. Större föreningar/förvaltare kan också ha avtal med försäkringsbolag, bredbandsleverantörer och dylikt.

4. Husgeråd.

Har du inte lagat mat innan. Börja nu. Det är inte så svårt som det kan verka och att äta hämtmat är varken billigt eller nyttigt. När du flyttar, se till att införskaffa en bra stekpanna, en ugnsfast form samt två eller flera kastruller i olika storlekar. Det räcker till att börja med. Recept hittar man enkelt på internet och sedan är det bara att handla råvaror och laga mat för glatta livet.

5. Adressändring.

Även om räkningarna inte är det roligaste att få i brevlådan så är det viktigt att inte glömma att adressändra. Du kan antingen göra det gratis direkt hos skatteverket. Vill du ha automatisk eftersändning av din post så är det dock enbart adressändring.se som tillhandahåller den tjänsten. Men flyttar du hemifrån så kan du spara pengarna och låta de som bor kvar eftersända till dig genom att kryssa över adressen och sätta på en adresslapp till dig. Alla myndigheter och många företag uppdaterar sedan sina register mot skatteverket. Du märker efter någon månad vilka du behöver kontakta.

6. Släkt och bekanta.

När man flyttar hemifrån första gången så vill man ofta inreda sitt hem så fint som möjligt. Enda hindret brukar vara ekonomin. Därför är det bra med släkt och bekanta Det är förvånansvärt vad mycket saker folk sparar. Oftast är de bara glada att sakerna kan komma till nytta en gång till. Ett tips är därför att berätta för alla du känner att du skall flytta och att du saknar köksbord, soffa, tv-bänk eller vad det än må vara du vill ha men inte riktigt vill lägga pengarna på.

7. Grannar.

Hälsa på grannarna. Du behöver inte gå runt och knacka dörr för att presentera dig. Att hälsa glatt och berätta att du är nyinflyttad i huset när du möter folk i trappuppgången eller på gatan räcker gott. En bra granne har man ofta nytta av och om inte annat så är det trevligt och tryggt att veta vad man har vägg i vägg.

8. Avtal inför flytten

Vilken boendeform man väljer har givetvis en viss betydelse för vad man skall göra men i stort är det samma. Det börjar med någon form av kontraktsskrivning. Om man köper en bostadsrätt så är det en mäklare inblandad. Mäklaren tillhandahåller kontraktet så man behöver själv inte oroa sig för själva utförandet. Det viktiga är att vara överens med säljaren om inflyttsdatum och om ni kommit överens om några övriga detaljer så skall dessa finnas med i kontraktet. När det kommer till hyreskontrakt så har ju hyresvärden färdiga sådana. Det som är viktigt är att innan inflyttning se över lägenheten. Är det några skador på den innan man flyttar in så är det bra om dessa kan listas. När man flyttar ut är det annars risk att man blir betalningsskyldig för det någon annan orsakat. Om du hyr i andra hand så är det ni själva som skall skriva ett kontrakt. Det finns bra mallar på nätet att använda. Det som är viktigt är att precis som vid en förstahandshyrning se över skicket på bostaden. Det kan också vara en fördel att göra en inventarielista så att man vet vad som fanns i lägenheten när man flyttade in. När väl kontraktet är skrivet så kan man teckna en hemförsäkring. Läs mer om vad som är viktigt när det kommer till försäkring här: Innan du flyttat in är det också bra om man löst alla sina avtal och abonnemang. Framförallt el är viktigt att ha löst innan man flyttar in. Annars är det risk att det blir helt svart i lägenheten och det är ju ingen höjdare de första dagarna. För att läsa mer om elavtal klicka här: Elavtal, Tv-avtal, internetavtal.

9. Inköpslista – flytta hemifrån

Det är vissa saker man behöver när man flyttar hemifrån. Här är tips och råd. Vissa saker är bra att ha, andra helt nödvändiga. Hela inköpslistan för när du flyttar hemifrån hittar du här.

När det kommer till husgeråd så är köket det mest centrala. Det gäller att kunna laga mat, helst på fler än ett sätt. Kastruller i några olika storlekar, en stekpanna, en ugnsfast form och knivar är det mest nödvändiga. Om durkslag inte är inbyggt i kastrullerna så är det också något som ofta kommer till användning. Tallrikar, glas och bestick är också ett måste när man flyttar hemifrån. Det finns att köpa i alla större inredningsbutiker men ett tips är att se sig om bland second hand butiker och olika loppmarknader. Man kan ofta hitta betydligt roligare grejer till en billigare peng.

Förutom köket så behöver man inhandla viss städutrustning. Dammsugare eller annat verktyg för att få rent på golvet och vissa medel är det som är viktigt att ha från start. När det kommer till olika medel så är det framförallt några som är bra att ha. Någon form av kalklösande medel för badrummet, tvättmedel för kläder och ett allrengörande medel är att rekommendera. Fläckborttagning är inte nödvändigt men när olyckan väl är framme kan det vara guld värt.

Det är också bra att köpa de mest grundläggande verktygen. Det är alltid skönt att kunna sätta upp en tavla eller skruva ihop en Ikeamöbel på egen hand. Hammare, skruvmejsel, tumstock och vattenpass är en bra utgångspunkt när det kommer till verktyg.

Har man gjort de här grejerna samt fått med sig en säng in i bostaden så har man läget under kontroll. Man slipper tänka på de mest grundläggande grejerna och kan koncentrera sig på roligare saker, exempelvis inredning och bjuda vännerna på inflyttningsfika.

X. Bonustips

Bredband, detta klarar du dig inte utan. Om du tänkt dig fast bredand så kan du enkelt kolla vilka som levererar till din nya adress på Bredbandsval.

Du kan också läsa vår checklista om vad du ska tänka på vid flytt och checklistan om vad du ska tänka på när du vill köpa en ny bostad för första gången.  Lycka till nu med din flytt!

Av Markus Vall (Flyttade hemifrån i år)

Uppdaterad 2024-04-22 (Första publicering 2021-04-07)