Flytta till hyresrätt – vad ska du tänka på?

Ska du flytta till hyresrätt eller funderar på att göra det? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på inför flytt till hyresrätt, och vilka rättigheter och skyldigheter du har som hyresgäst. När du har koll på läget kan du packa dina flyttkartonger med tillförsikt!

Har du redan hittat en hyresrätt att flytta till? Grattis! Söker du fortfarande? Då kan du ha nytta av vår stora guide om hur man hittar hyreslägenhet att hyra.

Tjej som flyttat till hyreslägenhet

Kontrollera hyresavtalet och stäm av oklarheter

Det är viktigt att få skriftligt hyresavtal. Kontrollera att alla personuppgifter stämmer i avtalet. Det är också viktigt att du vet vad som ingår och vad som inte ingår i hyran. 

  • Ingår vatten, värme och el i hyran? Vatten och värme ingår normalt, när det gäller hushållsel varierar det mer.
  • När får du nyckel och kan flytta in? Är tillträdesdag inklusive klockslag angivet i avtalet? Tänk på att om hyresavtalet gäller från en lördag, söndag eller röd dag är det ofta nästa vardag som gäller som tillträdesdag. 
  • Hur lång är uppsägningstiden? En vanlig uppsägningstid för hyresrätter är tre månader, vilket innebär att du är skyldig att betala hyran för de tre månaderna även om du flyttar ut tidigare.
  • Vad gäller kring depositionen? Hur stor är den, när ska den betalas in och när får du tillbaka den vid avslutad hyresperiod (om allt är i sin ordning)?

Förutom hyreskontrakt är det också bra om du får kopia på besiktningsprotokoll.(Besiktning brukar göras i samband med att den tidigare hyresgästen flyttat ut). 

Flytta från hus till hyresrätt

När du flyttar från hus till hyresrätt får du mindre att ta hand om och själv ansvara för. Ofta innebär en flytt från villa till hyresrättslägenhet också mindre yta, och därmed mindre att städa men också mindre utrymme. Börja i god tid inför flytten att rensa bland saker som du inte behöver i ditt nya hem. 

Anmäl flytt till skatteverket & ordna eftersändning

Du som flyttar måste anmäla de nya adressuppgifterna till Skatteverket, det gäller också dina barn. Du kan också ordna eftersändning av post via adressändring.se det kan du läsa mer om i denna artikel om adressändring och hyr du flyttanmäler på Skatteverket.

Ansök om bostadsbidrag om du har rätt till det

Kontrollera om du har rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg och ansök i så fall om det. Om du flyttar från adressen du har bostadsbidrag för behöver du göra en ny ansökan för den nya adressen.

Allt om bostadsbidrag

Teckna hemförsäkring för hyresrätt

Att teckna en hemförsäkring är inte obligatoriskt, men rekommenderas starkt.

Mer om hemförsäkring vid flytt

Teckna avtal om elabonnemang

Om hushållsel inte ingår i hyran behöver du själv teckna avtal om elabonnemang. 

Mer om flytt och elavtal

Skaffa eller flytta TV- och internetabonnemang 

Kom ihåg att flytta eller skaffa nytt TV- och internetabonnemang. Vägledning hittar du i vår jämförelse av bredband och guide kring TV-abonnemang.

Inspektera hyreslägenheten

När du flyttar in i huset är det bra att gå igenom lägenheten och besiktningsprotokollet om du har tillgång till ett sådant. Upptäcker du någon brist som inte är med i besiktningsprotokollet är det bra att notera det, och meddela hyresvärden. Detsamma gäller om lägenheten inte är ordentligt städad. Om det behövs, ta bilder så att det är säkert att ingen oenighet kan uppstå. På så sätt undviker du att längre fram behöva betala för brister som redan fanns i bostaden vid inflytt.

Detta gäller när du bor i hyresrätt

När du bor i hyresrätt är det hyresvärden som har ansvar för det löpande underhållet, exempelvis tapetsering eller målning. Vill du själv måla eller tapetsera kan du göra det så länge det görs ordentligt och inte med alltför avvikande kulörer eller mönster. Du får däremot inte genomföra större förändringar som påverkar den fasta inredningen eller planlösningen, utan att först ha fått godkännande för det av hyresvärden.

Du är skyldig att betala hyran i tid enligt avtal.

Du har också ansvar att omedelbart informera din hyresvärd om vattenskada eller annan form av skada uppstår. 

Du kan bli sambo och ha inneboende utan att fråga hyresvärden om lov, så länge du som står på förstahandskontraktet också bor i lägenheten.

Du ansvarar för att varken du, samboende, inneboende eller besökare stör grannarna.

Du ska ge hyresvärden tillträde till lägenheten för t.ex. tillsyn och reparationer. Hyresvärden får inte gå in oanmäld i din lägenhet med undantag för nödsituationer. 

Som hyresgäst med förstahandskontrakt har du direkt besittningsskydd. Besittningsskydd innebär att en hyresgäst som blir uppsagd men inte accepterar utflyttning har rätt att pröva frågan om avtalets förlängning hos hyresnämnden.

För mer information om vad som gäller när du bor i hyresrätt kan du vända dig till Hyresgästföreningen.

Av  Nina | 20-09-27 |
Kommentarer (0)