Checklistor

Få alla checklistor för flytt gratis via e-post.

Få offert på:
 • Flyttfirma
 • Flyttstädning
 • Elavtal
 • Bredband
 • Internationella flyttar

Flyttfirma

Flyttstädning

Elavtal

Bredband

Internationella flyttar

20-08-02 - Av Mattias

Checklista för att flyttpacka smart, 40 tips för att flyttpacka alla rum!

Nedan kan du läsa om tips för att flyttpacka smart. Det tar det väldigt lång tid att packa ner alla sina tillhörigheter och det kan det vara emotionellt jobbigt att gå igenom gamla saker och behöva sortera dem. Se därför till att du planerar din flyttpackningen väl och att du har lite extra tid på dig för oförutsedda händelser. Passa också på att rensa bort saker som du inte längre använder. Skänk till välgörenhet eller sälj dem för en billig slant, det finns många har större glädje av dina saker än ditt förråd. Tänk på att rensande kräver extra tid från din planering.

Gratis prisförslag på flyttstädning!

Vi beskriver hur du genomför din flyttpackning på bästa sätt. Därefter finner du information om flyttpackning för respektive rum i bostaden samt och hur du bäst packar flyttbilen.

checklista flyttpacka

© Bigstock

Flyttkartonger

Flyttkartonger är det absolut smidigaste sättet att förvara sina saker i under en flytt. Generellt gäller att allt som får plats i en flyttkartong ska packas ned i en, eftersom att lösa prylar annars gå sönder lättare och de är dessutom osmidiga att handskas med under flytten. Flyttkartonger kan köpas på bland annat stormarknader, byggvaruhus eller hos flyttfirmor, läs mer i vårt test av flyttkartonger. Tänk på att kvaliteten kan skiljas mycket åt mellan olika försäljare. Flyttfirmor har ofta de bästa kartongerna, men också de dyraste. Hör med dem om du kan få hyra kartonger om du inte vill köpa dem. Om du anlitar en firma att flytta åt dig får du oftast låna kartonger gratis. Vanliga ersättningar för flyttkartonger är banankartonger, sopsäckar, papperskassar och resväskor. De är dock inte stapelbara,svårare att transportera med till exempel en pirra och många av dem löper större risk att gå sönder. För att flytta så effektivt som möjligt och minimera risken för obehagliga överraskningar bör vanliga flyttkartonger användas. Hur många flyttkartonger som behövs beror på hur mycket saker du har i bostaden, men man brukar räkna med en flyttkartong per kvadratmeter boyta. Har du bott länge på ett och samma ställe och är dålig på att slänga saker behöver du förmodligen många fler.

Planera din flyttpackning

Det bästa planeringstipset är att börja så tidigt som möjligt. Börja med att packa ner allt som du inte behöver innan flytten, till exempel kläder för en annan säsong, finporslin, böcker, etc. Lämna det absolut nödvändigaste till sist och packa ner det sista dagarna innan flytt.

Följande saker kan vara bra att tänka på när du skall flyttpacka:

 • Städmaterial och liknande som du behöver till slutstädningen bör inte packas ner i
  förtid. En stol eller pall är också bra att lämna kvar för städningen.
 • Belysningen är det sista du bör montera ner i gamla bostaden och det första du monterar upp i den nya. Utan ljus i alla rum är det svårt att flytta både ut och in.
 • Om du flyttar en längre sträcka bör du se till att ha hygienartiklar (som tvål och toapapper), ombyte och lite matsäck lättillgängligt så att ni kan komma igång ordentligt i den nya bostaden utan att behöva rota bland kartongerna. Strukturera packningen genom att ta ett rum i taget och packa endast ner saker från samma rum i en kartong. Märk dem på sidorna så att du håller koll på vad som finns i och till vilket rum de ska till i den nya bostaden (märker du dem på ovansidan kommer inte texten att synas om du staplar dem på varandra). Packade flyttkartonger kan staplas på höjden och tre kartonger brukar vara lagom för att köra på en pirra. Den tyngsta kartongen ska stå överst om du planerar att lasta dem på en pirra. Förvara de packade kartongerna i ett tomt rum eller ett rum du sällan använder så att de inte är i vägen innan flyttdagen. Ställ inte kartongerna på vinden, i källaren eller utomhus eftersom både de och innehållet i dem kan ta skada av kyla och fukt. Nedan följer information om hur du bör flyttpacka i bostadens respektive rum.

Hur flyttpacka i köket?

 •  I köket kan du ofta börja flyttpacka tidigt för att få undan köksutrustning som du inte använder så ofta.
  Tänk på att spara ett fåtal av de vanligaste sakerna som du behöver för att laga mat och äta på de sista dagarna.
 • Glas, porslin och andra ömtåliga saker slås in i skyddspapper (kallas makulatur hos flyttfirmor) eller bubbelplast. Andra populära alternativ är silkespapper, tidningspapper, lakan, handdukar och kläder som ändå ska packas ned. Tidningspapper är billigt men lämnar ofta fläckar på porslinet vilket innebär att du måste diska det innan du kan använda det igen. Lakan, handdukar och kläder är visserligen rena men packningen kan bli ineffektiv och det går åt mycket plats i kartongerna. Dessutom försvårar det uppackningen eftersom kläder och porslin inte ska vara på samma plats i den nya bostaden. Att köpa silkespapper eller makulatur är visserligen dyrt men kan ändå vara det bästa alternativet för att skydda ömtåliga saker.
 • Tallrikar packas på högkant med ett pappersark emellan dem. Om man knycklar ihop några ark och lägger i botten på lådan står de stadigare. Glas packas in ett och ett i papper och läggs eller ställs i lådan. För att minimera risken för att något går sönder är det en bra idé att packa i mindre kartonger (till exempel skokartonger) för att sedan samla dem i en flyttkartong. Ett annat alternativ är att köpa lådinsatser (finns hos flyttfirmor och magasineringsfirmor) för att skilja glas från varandra.
 • Överblivet utrymme i kartongerna fylls med knycklat papper, kuddar eller liknande mjuka, dämpande material.
 • Köksapparater (kaffebryggare, brödrost, etc.) packas med fördel i individuella, mindre kartonger för att sedan samlas i flyttkartonger. Om du inte har tillgång till lämpliga, mindre kartonger bör du istället packa in dem i skyddspapper eller bubbelplast för att de inte ska gå sönder.
 • Om du har en fast diskmaskin eller liknande i köket som ska med i flytten kan det vara bra att denna kopplas ur av en fackman. Detta för att undvika olyckor och för att försäkringar ska gälla. Kontrollera vad som gäller med ditt försäkringsbolag.

Flyttpackning i vardagsrummet

 • I vardagsrummet kan du ofta börja flyttpacka böcker, filmer, prydnadsföremål och liknande som du inte nödvändigtvis behöver innan flytten.
 • Böcker är för tunga att fylla en hel kartong med, packa istället kartongen till hälften med böcker och fyll på med lätta föremål som kuddar, täcken, gardiner och liknande. Se dessutom till att blanda pocketböcker med inbundna böcker för att jämna ut vikten kartongerna emellan.
 • Prydnadsföremål packas, liksom glas och porslin, med fördel in i silkespapper och i mindre kartonger innan de läggs ner i flyttkartonger.
 • Tavlor och liknande som är för stora för att få plats i en flyttkartong kan packas ned i speciella tavelkartonger (finns att köpa/hyra hos flyttfirmor). Ett billigare alternativ är att tejpa/binda ihop dem med en kartongskiva mellan. Du bör inte packa ner tavlor för tidigt för att inte riskera att de skadas och förflytta dem helst stående.
 • Sladdar och liknande bör du bunta ihop och märka ordentligt för att veta var de ska vara när du
  packar upp dem igen. Om en sladd inte går att ta bort från en apparat bör den rullas ihop och tejpas fast på apparaten för att undvika att den skadas.
 • Gardinstänger och liknande buntas ihop med snöre eller tejp, gärna med liknande saker som
  kvastar, skidor dylikt.
 • Mattor packar du bäst genom att rulla ihop dem och knyta om dem. Har du många mindre mattor kan du effektivisera genom att rulla ihop flera tillsammans.
 • I bokhyllor och liknande möbler bör du ta ner lösa hyllplan och tejpa ihop dem för att göra flytten av dem mer effektiv. Tänk på att märka skruvar och liknande som behövs för att montera ihop möblerna igen.
 • Lådor och liknande i förvaringsmöbler ska tömmas på innehåll men sedan lämnas kvar i möbeln vid
  själva flytten. Om lådan lätt åker ut är den en bra idé att tejpa fast den så att den inte förstörs under transporten. Detsamma gäller skåpsluckor som lätt öppnas. Vissa möbler med många utstickande delar kan man med fördel montera isär helt och hållet för att underlätta flytten.
 • Lampor är ofta stora och svåra att flytta, speciellt kristallkronor och liknande. För att försäkra sig om att de klarar sig så bra som möjligt är det en god idé att hänga upp dem i taket på flyttbilen.
  Det enda man måste vara noga med är att de inte kan trilla ner under transporten.
 • Krukväxter är ömtåliga och tar ofta skada av en flytt, speciellt på vintern. De flesta flyttfirmor tar inget ansvar för krukväxter, utan du får flytta dem själv. Packa dem stående i öppna kartonger och gärna isolerade med lite tidningspapper för att skydda mot kyla och drag. I välsorterade trädgårdsbutiker kan man köpa skyddsnät för stora yviga växter som underlättar flytten av dem.

Flyttpacka sovrummet

 • Sovrummet kan med fördel börja packas ner tidigt i processen, till exempel lakan, handdukar och kläder
  som du inte behöver den närmaste tiden. Glöm inte att fundera på om du kan behöva till exempel handdukar för att skydda ömtåliga föremål under flytten eller för att fylla ut tunga flyttkartonger.
 • Kläderna i din garderob kan även de vikas ihop och packas ned i flyttkartonger. Har du däremot mycket kläder på galge kan det alternativet ta lång tid. Hos vissa flyttfirmor kan du köpa speciella garderobskartonger där du kan hänga in kläderna på sin galge. Ett alternativ är att bunta ihop ett antal galgar och dra en svart sopsäck över dem. Sedan klipper du ett hål i toppen på säcken och lirkar fram krokarna på galgarna. Dessa kan nu hänga kvar i garderoberna till flyttdagen och sedan hängas direkt in i garderoben i nya bostaden. Lösningen spar tid vid packningen men minskar smidigheten vid själva flytten.
 • Bäddmadrasser rullas ihop precis som mattor och binds med snöre eller spännband.

Badrummets flyttpackning

 • Badrummet är det svåraste rummet att flyttpacka i god tid eftersom det ofta innehåller saker du använder dagligen eller veckovis. Mediciner och liknande är inte heller lämpliga att packa ner även om du inte behöver dem för tillfället; du kan bli sjuk innan flytten och då måste de finnas tillgängliga.
 • När flytten närmar sig (mindre än en vecka kvar) är det lämpligt att börja packa i badrummet. Packa ner allt utom de nödvändigaste hygienartiklarna som packas allra sist. Se till att du även har dem lättillgängligt när du kommer till den nya bostaden.
 • Om du har tvättmaskin eller liknande som ska flyttas till den nya bostaden ska den, liksom diskmaskinen, kopplas ur av en fackman.

Flyttpacka garage och förråd i tid!

 • Dessa utrymmen lämpar sig väl att packa tidigt eftersom de ofta innehåller saker som du inte använder alltför ofta. Däremot är det ofta svårpackade saker.
 • Maskiner och apparater ska tömmas på drivmedel (diesel, bensin, etc.) innan de packas ned. De ska också, i den mån det går, packas i kartonger och förvaras upprätt för att inte spilla eventuella rester från drivmedel.
 • Om du har många otympliga saker som cyklar, gräsklippare, trädgårdsmaskiner och liknande kan du behöva en extra stor flyttbil eftersom dessa är svåra att packa på ett utrymmeseffektivt sätt.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

Flyttbilen

 • För att din flytt ska bli så smidig som möjligt är det också viktigt att strukturera upp den färdiga flyttpackningen i flyttbilen. Följande bör du tänka på när du packar in i flyttbilen: Börja med de största möblerna och fyll sedan utrymmet mellan dem med mindre möbler och flyttkartonger.
 • Ett sätt att effektivisera utrymmet är att montera bort utstickande möbeldelar som knoppar, ben och liknande.
 • För att undvika skador på möblerna bör de spännas fast med spännremmar eller liknande. Oömma, mjuka underlag som trasmattor, filtar och liknande kan användas på golvet, mot väggarna och
  mellan möblerna för att dessa inte ska ta skada under transporten.
 • Möbler som hör till samma rum packas med fördel tillsammans i flyttbilen för att det ska underlätta vid ankomsten till nya bostaden.
 • För att veta hur stor bil du behöver kan du utgå ifrån att en flyttkartong är ca 0,5 kubikmeter. Lägg sedan till en uppskattning på hur mycket möbler du har. Ju större bilen är desto lättare är den att packa i och ur, vilket självklart effektiviserar flytten. Om du har en för liten bil riskerar du att inte få med allt och förlorar då mycket tid på att åka med flera flyttlass. Välj därför alltid en större bil om du är tveksam. Tänk på att kontrollera att flyttbilen får köras med ditt körkort om du planerar att köra den själv. Lätta lastbilar får köras med B-körkort men om du behöver en större bil kan du också behöva en chaufför med C-körkort.

Ett tips är att ha lite att flyttpacka, det har blivit alltmer populärt att flyttrensa innan du börjar flyttpacka. Om du har tiden så läs gärna vår artikel om flyttrensning. Lycka till med din flyttpackning!

Uppdaterad 2020-08-02 (Första publicering 2014-05-06)

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar