Flytta till Portugal – att tänka på gällande arbete, sjukvård som pensionär, familj med barn…

Allt fler väljer att lämna Sverige för att bosätta sig i Portugal större delen av året. Behagligt klimat året om, levnadskostnader som är generellt lägre än i Sverige och fördelaktiga skatteregler är något som lockar framför allt pensionärer.

Oavsett om du leker med tanken, seriöst överväger beslutet eller är framme vid förberedelserna inför att flytta till Portugal är det bra att läsa på om hur saker och ting fungerar. Måste du kunna flytande portugisiska? Nej, men det är förstås en fördel att ha en öppenhet och ambition att lära dig språket från start, om du planerar att bo en längre tid i landet.

Här går vi igenom vanliga frågor och bjuder på praktiska tips kring att flytta från Sverige till Portugal.

Ska du flytta till Portugal?

Klicka här för att få flyttoffert gratis

Hur får jag tag på bostad i Portugal?

Köp bostad i Portugal
(c) Bigstock photos

Populära områden i Portugal är Algarve-kusten och städerna Cascais och Estoril som ligger nära Lissabon. Vill du hyra bostad i Portugal är det bra att ha i åtanke att priserna kan variera utifrån säsong på grund av turismen. Det kan därför vara klokt att skriva hyreskontrakt för minst ett år, och därmed undvika hög hyra under sommaren.

Det är en aning billigare att köpa bostad i Portugal jämfört med andra delar av Europa. I Portugal är lägenheter ägarbostäder, det vill säga du köper en lägenhet och äger den likt en villa. Du betalar alltså enbart driftskostnader, om det inte är i ett condominium; flerbostadshus. I ett condominium sköter en gemensamhetsförening gemensamma utrymmen, trädgård och pool. De boende betalar därför en månadsavgift.

Det viktigaste när det gäller att hyra eller köpa bostad i Portugal är att förvissa dig om att mäklaren är seriös, och att låta processen ta den tid den tar.

Vad gäller kring inkomst och skatt i Portugal?

Skattemässigt räknas du som bosatt i Portugal då du vistas 183 dagar per år eller mer där, eller om du har din permanentbostad i Portugal vid kalenderårets slut.

Portugal har dubbelbeskattningsavtal med Sverige, vilket innebär att du som skattskriver dig där i många fall får betala SINK-skatt, särskild inkomstskatt, vilken ligger på 25 procent. Den mest omtalade skatteförmånen är emellertid den som du kan få genom att ansöka om NHR-status. NHR står för Non Habitual Resident. Med NHR-status behöver du inte betala skatt på icke portugisiska inkomster från ett godkänt land, som Sverige. Beviljas du NHR-status gäller det i tio år.

För att tillämpa NHR eller SINK gäller att du inte längre har väsentlig anknytning till Sverige. Du får inte vistas i Sverige mer än sex månader om året, äga permanent bostad eller ha kvar partner och omyndiga barn här.

Du som ska sälja ett företag kan med rätt planering genomföra försäljningen helt skattefritt då du bosätter dig i Portugal. Det finns flera skattefördelar i Portugal. Ingen förmögenhets- och arvsskatt. Kapitalinkomster som exempelvis ränta och utdelningar är ofta skattefria. När du säljer en fastighet i Sverige för att flytta till Portugal medges också uppskov på reavinstskatten.

OBS: Ta reda på vad som gäller i just ditt fall, och håll också koll på om reglerna ändras, detta skrivs i mars 2021.

Hur blir min pension i Portugal?

Du får kvar betydligt mer efter skatt jämfört med om du går i pension i Sverige. Med NHR-status beskattas en tjänstepension från privat sektor med 10 procent, innan mars 2020 så kunde du få 0% i beskattning i tio år. Det vill säga du blev skattebefriad och behövde varken betala skatt i Sverige eller Portugal för den typen av inkomstpension. För andra typer av pension gäller SINK-skatt:

  • Allmän pension 25 % skatt (SINK)
  • Tjänstepension efter arbete i offentlig sektor 25 % skatt (SINK)
  • Privat pensionsförsäkring och IPS 25 % skatt (SINK)
  • Tjänstepension efter arbete i privat sektor 10 % från mars 2020 och framåt (med NHR-status)

OBS: Ta reda på vad som gäller i just ditt fall, och håll också koll på om reglerna ändras. Det finns ett underskrivet Skatteavtal mellan Portugal och Sverige som Portugal inte antagit när detta skrivs 2021-03-15.

Vilken sjukvård får jag i Portugal?

Är du inte folkbokförd i Portugal har du endast rätt till akutsjukvård under din vistelse, förutsatt att du har med dig ett Europeiskt sjukförsäkringskort.

Eftersom landet ingår i EU/EES har du som skriver dig där rätt till sjukvård efter överlämnande av intyg från svenska Försäkringskassan till den portugisiska motsvarigheten. (Observera att du då omfattas av det portugisiska sjukvårdssystemet och vid besök i Sverige endast har rätt till akutsjukvård och då behöver visa ditt Europeiska sjukförsäkringskort.)

Du kan också överväga att teckna en privat sjukvårdsförsäkring som är giltig i både Portugal, Sverige och övriga världen. En sådan kostar från omkring 3 000 kronor i månaden.

Ska jag ta med bilen?

Ett giltigt svenskt körkort kan du behålla i Portugal, eftersom EU-körkort gäller i hela Europa. Registrera det hos portugisiska trafikverket. Giltighetstiden är densamma som i Sverige.
Att köpa bil i Portugal är tyvärr dyrt, så det kan vara värt att ta med sig bilen från Sverige. Bilimport kräver en del byråkratisk handläggning, men reglerna har blivit enklare, särskilt då det gäller import av en (1) personbil. Läs mer om vad som gäller för registrering av bil i annat EU-land.

Var ska jag skriva mig?

Är du inte redo att folkbokföra dig i Portugal kan du anmäla särskild postadress, och behålla din folkbokföringsadress i Sverige.

Ska du stanna över ett år gäller anmälan av utlandsflytt till Skatteverket. Du kan läsa mer om adressändring och särskild postadress i den här artikeln.

Du behöver också skaffa ett NIF-nummer: det skattenummer du behöver för allt från att öppna bankkonto till att köpa bostad och teckna abonnemang av olika slag.

Vilka papper behöver jag hålla reda på?

En del papper har du med dig från Sverige, andra ordnas på plats. Se till att alltid ha alla nödvändiga papper i ordning, och förbered kopior. Ett tips är att förvara originalen för sig.

Identitet

  • Personbevis: stämplat och signerat av Skatteverket. Beställ i god tid innan flytt.
  • Nationellt ID: ansök på Polisens passcentral.
  • Vigselbevis (kan behöva översättas av auktoriserad översättare).
  • Födelseattest för barn (kan behöva översättas av auktoriserad översättare).
  • Kopior av passen: stämplade av kommunhuset.
  • Número de Identificación Fiscal – NIF-nummer. Gå till närmaste skattekontor i Portugal, ta med pass och dokument som styrker att du bor på den adress du uppger.

Kontrakt

  • Hyreskontrakt bostad
  • Faktura för el eller vatten (som styrker att du bor på adressen du uppgivit)
  • Abonnemangsavtal (kom också ihåg att i tid avsluta de abonnemang du inte ska ha kvar efter flytten)

Bank

  • Intyg på bankkonto i portugisisk bank (jämför villkoren innan du väljer bank)

Försäkring/sjukvård

  • Försäkringspapper
  • Intyg från Försäkringskassan
  • Europeiskt sjukförsäkringskort

Bil

  • Bilpapper

Inkomst, ekonomi

  • Anställningsbevis
  • Registreringspapper företag (portugisiskt och/eller svenskt)
  • Studieintyg

Hur genomför jag flytten till Portugal?

Vad vill och behöver du ha med till Portugal? Börja i god tid sortera dina ägodelar hemma i Sverige. Vad kan säljas, skänkas eller slängas? Vad kan packas undan och lagras i Sverige?
Här kan du ta hjälp av vår checklista för att flyttrensa och vår checklista för att flyttpacka. Tänk på att packa det som ska transporteras ned till Portugal i extra hållbara flyttkartonger.

Det finns flera bra flytt- och transportfirmor att välja mellan, som även kan hjälpa dig med eventuell förvaring. Fundera på om du vill sköta flyttstädningen själv eller anlita städfirma. Att slippa risken att få anmärkningar på städningen när du befinner dig i Portugal kan vara ett skäl till att välja städfirma.

Vi på Moveria hjälper dig gärna att få tag på både flyttfirma och flyttstädning inför din flytt till Portugal, och dessutom hjälper vi dig med RUT-avdraget. Läs mer i vårt RUT-avdragsreportage om att du troligt har rätt till RUT-avdrag när du flyttar till Portugal.

Vad behöver göras på plats?

Känns det som att det är oändligt mycket att stå i och upptäcka på plats den första tiden? Bocka av dessa punkter så kan du snart koppla av.

  • Skaffa Número de Identificación Fiscal – NIF-nummer.
  • Ansök om SINK-skatt och NHR-status.
  • Reka efter långsiktig bostad om du valt en tillfällig, eller inte är nöjd med din första.
  • Skriva in dig på Svensklistan på Svenska Ambassaden i Lissabon.
  • Ordna internet- och mobilanslutning.
  • Öppna ett bankkonto.
  • Registrera ditt svenska körkort.

Ska du flytta till annat land?

Klicka här för att få flyttoffert gratis

Här är några länkar som du kan ha behållning av både inför och efter flytten till Portugal:

Uppdaterad 2021-03-15 (Första publicering 2019-02-11)
Av  Nina | 21-03-15 |
Kommentarer (0)