Flytta till Spanien 2024 – ultimata guiden, att tänka på bostad, jobb, skatt, pension…

Viva España! För dig som har bestämt dig för eller funderar på att flytta till Spanien har vi samlat praktisk information. Det främsta tipset, vare sig det gäller en beslutsprocess eller faktiska förberedelser och genomförande av en flytt till Spanien, är att läsa på.

Du måste inte kunna flytande spanska, men en ambition att lära dig språket är bra att odla från start. Och naturligtvis är det en fördel om du hinner bekanta dig med grunderna så långt du hinner innan flytten sker.

Att ha en plan och förbereda för försörjningen innan är också att rekommendera. Var du ska skriva dig, hur du ska bo, och ta dig fram är andra frågor som du behöver fundera på. Läs vidare!

Ska du flytta till Spanien?

Klicka här för att få flyttoffert gratis

Hur får jag tag på bostad i Spanien?

Oavsett om du ska hyra eller köpa bostad i Spanien finns många valmöjligheter. Viktigt att ha med sig är att låta det ta tid, och ställa in dig på mer byråkrati på den spanska bostadsmarknaden. Skriv inte på hyreskontrakt för längre tid utan att ha sett bostaden på plats. Försäkra dig om att den fastighetsmäklare som ska hjälpa dig är erkänt bra, och gör en komplett besiktning. Vänd dig till en juridisk rådgivare för att få koll och göra rätt kring blanketter, avtal och lokalt regelverk.

Känns det tungrott eller jäktigt att finna en permanentbostad innan flytten är ett alternativ att börja med att hyra en bostad tillfälligt, för att i lugn och ro på plats finna den rätta permanenta lösningen.

Flytta till Spanien med SEAT

Vad gäller kring inkomst och skatt i Spanien?

Vistas du i Spanien större delen av året, i 6 månader eller mer, anses du ha din hemvist där. Då ska du ansöka om residencia. Ett generellt krav för att beviljas residencia är att du antingen har inkomst via arbete, eget företag i Spanien eller pension, studerar i Spanien eller har tillräckliga tillgångar för försörjning – eller att en familjemedlem uppfyller något av dessa kriterier. Det kan vara bra att vända sig till en jurist för att stämma av vad som gäller i ditt fall.

Kontakta din bank och ta reda på vad som gäller skattemässigt för dina eventuella tillgångar i form av exempelvis fastigheter eller värdepapper.

I och med att Sverige har dubbelbeskattningsavtal med Spanien får du som skattskriver dig där betala SINK-skatt: särskild inkomstskatt på din inkomst/pension. Den ligger på 25 procent. Det finns dock ett antal krav som måste uppfyllas för att du ska anses vara ”fullständigt utflyttad från Sverige” och därmed vara berättigad till SINK-skatten. Du får inte äga bostad i Sverige förutom fritidshus, inte ha maka/make eller barn under 18 år kvar i Sverige, inte bedriva näringsverksamhet eller sitta i bolagsstyrelse i Sverige. Du ska ha en permanent bostad i Spanien och vistas där minst 6 månader om året.

Hur blir min pension i Spanien?

Är du svensk pensionär kan du både sänka dina levnadsomkostnader och åtnjuta skattefördelar i Spanien. Både skatten på pensionen och kapitalbeskattningen blir lägre. Numera medges också uppskov på reavinstskatten när du säljer en fastighet i Sverige för att flytta till Spanien. Enligt Spaniens avtal med Sverige är 10-årsregeln dessutom nedsatt till 0 år. Utnyttjar du reglerna och planerar väl kommer du få mer kvar efter skatt jämfört med om du pensionerar dig i Sverige.

Information från Pensionsmyndigheten om bosättning utomlands.

Vilken sjukvård får jag i Spanien och till vilken kostnad?

Så länge du inte är folkbokförd i Spanien har du endast rätt till akutsjukvård under din vistelse där, förutsatt att du har med dig ett Europeiskt sjukförsäkringskort. Du kan eventuellt använda din reseförsäkrings sjukvårdskydd, men detta måste du stämma av med ditt försäkringsbolag. Dessa är alltid tidsbegränsade.

Eftersom Spanien ingår i EU/EES har du rätt till sjukvård efter överlämnande av intyg från svenska Försäkringskassan till den spanska motsvarigheten. (Observera att du då omfattas av det spanska sjukvårdssystemet och vid besök i Sverige endast har rätt till akutsjukvård och då behöver visa ditt Europeiska sjukförsäkringskort.)

Du kan också överväga att teckna en privat sjukvårdsförsäkring som är giltig i både Spanien och Sverige och övriga världen. En sådan kostar från omkring 3 000 kronor i månaden.

Ska jag ta med bilen?

Om du inte bosätter dig i någon av storstäderna är tillgång till bil oftast nödvändig. Kollektivtrafiken är nämligen begränsad. Eftersom det är långt ifrån enkelt och dessutom kostsamt att ta med och registrera om en svensk bil är smidigaste lösningen att helt enkelt sälja den bil du eventuellt har i Sverige, och sedan köpa eller leasa en spanskregistrerad bil på plats.

Klicka här för att få flyttoffert gratis

Var ska jag skriva mig?

Är du inte redo att folkbokföra dig i Spanien kan du anmäla särskild postadress, och behålla din folkbokföringsadress i Sverige. I båda fallen går du helt enkelt in på Skatteverket.se Ska du stanna över ett år gäller dock anmälan av utlandsflytt till Skatteverket. Du kan läsa mer om adressändring och särskild postadress i den här artikeln.

Du behöver också skaffa ett nationellt identitetsnummer, NIE-nummer, som är motsvarigheten till personnummer för den som inte är spansk medborgare. Det behövs exempelvis för att öppna bankkonto, för att köpa, sälja bostad, bil och båt och för anställning.

Vilka papper behöver jag hålla reda på när jag ska flytta till Spanien?

En del av de papper vi listat nedan har du med dig från Sverige, andra ordnas på plats. Se till att ha alla nödvändiga papper i ordning, och förbered kopior. Det är klokt att förvara originalen för sig och med fördel i plastfickor.

Identitet

  •  Personbevis: i Spanien behöver ditt personbevis vara stämplat och signerat av Skatteverket. Beställ i god tid innan flytt.
  • Nationellt ID: ansök på Polisens passkontor.
  • Vigselbevis (kan behöva översättas av auktoriserad översättare).
  • Födelseattest för barn (kan behöva översättas av auktoriserad översättare).
  • Kopior av passen, gärna vidimerade
  • NIE-nummer i god tid från Sverige, annars på plats i Spanien.
  • Padron – mantalsskrivning som du genomför på aktuellt kommunhus i Spanien.

Kontrakt

  • Hyreskontrakt bostad
  • Faktura för el eller vatten (som styrker att du bor på adressen du uppgivit)
  • Abonnemangsavtal (kom också ihåg att i tid avsluta de abonnemang du inte ska ha kvar efter flytten)

Bank

  • Intyg på bankkonto i spansk bank (jämför villkoren innan du väljer bank)

Försäkring/sjukvård

  • Försäkringspapper
  • Intyg från Försäkringskassan
  • Europeiskt sjukförsäkringskort

Bil

  • Bilpapper

Inkomst, ekonomi

  • Anställningsbevis
  • Registreringspapper företag (spanskt och/eller svenskt)
  • Studieintyg

Hur genomför jag flytten till Spanien?

Börja i god tid sortera dina ägodelar hemma i Sverige. Vad kan säljas, skänkas eller slängas? Vad vill och behöver du ha med till Spanien? Vad kan packas undan och lagras i Sverige?
Ta hjälp av vår checklista för att flyttrensa och vår checklista för att flyttpacka!

Det finns flera bra flytt- och transportfirmor att välja mellan, som även kan hjälpa dig med eventuell förvaring. Fundera på om du vill sköta flyttstädningen själv eller anlita städfirma. Att slippa risken att få anmärkningar på städningen när du befinner dig i Spanien kan vara ett skäl till att välja städfirma. Har du köpt en bostad i Spanien är det dessutom så att den vanligtvis är ostädad, så förbered dig på en städning vid inflytt! Vi hjälper dig gärna att få tag på både flyttfirma och flyttstädning gällande Spanien, och dessutom hjälper vi dig med RUT-avdraget. Du kan läsa mer i vår RUT-avdragsartikel om att du troligt har rätt till RUT-avdrag när du flyttar till Spanien.

Tips packning för flytt till Spanien:

  • Innan du börjar packa: skaffa extra starka flyttkartonger för det som ska transporteras ned till Spanien.
  • Även om soliga dagar väntar så får du inte glömma bort att det blir vinter även i Spanien, med kyliga kvällar och nätter. Ta därför med några varma plagg och tofflor eller sköna inneskor.

Ska du flytta till annat land?

Klicka här för att få flyttoffert gratis

Vad behöver göras på plats?

Kanske upplever du att det finns tusen saker att stå i och upptäcka på plats den första tiden. Håll huvudet kallt och beta av dessa punkter så snart som möjligt.

  • Skaffa NIE om du inte redan gjort det i Sverige. Det gör du hos Polisen.
  • Ordna mantalsskrivning, Padron, på kommunhuset i den kommun du bosätter dig i.
  • Reka efter långsiktig bostad om du valt en tillfällig, eller inte är nöjd med din första.
  • Skriva in dig på Svensklistan på Svenska Ambassaden i Madrid.
  • Ordna internet- och mobilanslutning
  • Öppna ett bankkonto.
  • Köpa bil.

Vill du komma i kontakt med andra svenskar? Särskilt i de kustnära delarna av Spanien bor många svenskar. Här är några länkar som du kan ha behållning av både inför och efter flytten till Spanien:

SpanienForum – Sveriges största forum om Spanien
Svenskar i Spanien – för svenskar som bor eller är på väg att flytta till Spanien
Sweden abroad – officiella webbplatsen för Sveriges ambassader och konsulat

Uppdaterad 2024-03-04 (Första publicering 2019-02-12)
Av  Mattias | 24-03-04 |
Kommentarer (0)