Flyttkartonger billiga och bra – test flyttkartong 2023

Vi har just genomfört ett stort test av flyttkartonger för att hitta den bästa flyttkartongen.

Vad är viktigast?MärkePris
Billiga flyttkartongerKöp begagnatca 10 kr/st
Bra kvalitet till ok prisJula Flyttlåda Pro30 kr/st
Ny, mindre och billigRusta10 kr/st
Bästa billiga flyttkartongerna test 2023-01-03

Testet av flyttkartonger är inte kategoriserat i bra och dåliga kartonger då vi anser att varje kartong har både förtjänster och nackdelar. År 2021 kom det flera mycket bra kartonger med tjock Wellpapp jämfört med våra tester 2016-2020, detta är en trend vi ser även 2023. Främsta skillnaden mellan 2022 och 2023 är prishöjningarna, de flesta har höjt sina priser med mer än 20% alternativt försämrat kvaliteten på sin standardkartong. En del har höjt priserna med över 70% på samma kartong som förra året.

Jämförelsen av flyttkartonger gav två testvinnare

Vi har två vinnare, Rustas flyttkartong vinner i ekonomi och Jula Flyttlåda Pro vinner i kvalitet, för de som vill ha en stabil kartong som kan återanvändas.
Om du inte orkar läsa artikeln och hela flyttkartongtestet nedan, så är detta en sammanfattning.
-Om flyttlådans pris är viktigast, köp begagnat på Blocket eller Facebook markets, använd banankartonger eller låna av flyttfirman. Bra begagnade flyttlådor går att köpa för 10-15 kr/st
-Om flyttlådans kvalitet är viktigast, köp en proffslåda av en flyttfirma de kostar ca 50 kr/st och kan sen säljas för 15-20 kr/st.
-Miljövänlig flyttkartong, om det är viktigast så hyr då eller återanvänd.
-Ny flyttkartong, om du vill ha en ny ok kartong som håller en flytt eller två så välj Rustas flyttkartong som endast kostar 17:90 kr/st om du köper 10 stycken.

3 lager flyttkartong test

Flyttkartonger en kort guide

Något som du kanske inte vet är att det finns en djungel av olika flyttkartonger att använda sig av vid en flytt beroende på pris och kvalitet. Här kommer en kort guide för att hitta rätt flyttkartong för just ditt flyttbehov.

Normala flyttkartonger i Wellpapp är det vanligaste sättet att flyttpacka och frakta i. De finns ofta att köpa i storpack hos stormarknader, hos flyttfirmor och magasineringsföretag. Du kan räkna med att flyttkartonger kostar mellan 15-50 kronor per kartong, men tänk på att kvaliteten kan variera kraftigt. Se vår jämförelse av flyttkartonger nedan. Med stora flyttkartonger kan du räkna med att det går åt lite mindre än en kartong per kvadratmeter för ett normalt möblerat hem. Det låter mycket men ofta blir det så pass många!

Flyttlådor i plast är ett dyrare alternativ för flyttpackningen, men en del hävdar att det är miljövänligt. Livslängden hos en genomsnittlig flyttkartong är ca 3-4 flyttar innan denna måste återvinnas. Plastlådan håller i sin tur 6-10 år innan det är dags för återvinning. Plastlådan är hård och är därför bra att frakta ömtåliga saker i.

Banankartongernas fördel är att det är det absolut billigaste alternativet att packa dina prylar i. Dessa finns ofta att hämta gratis i överflöd på stormarknader. På vissa stormarknader kostar de några kronor styck, men då brukar pengarna gå oavkortat till välgörenhet. Nackdelarna med banankartonger är att de kan vara otympliga och kräver en stabil botten för att kunna packas i. Vi uppmanar därför att inte packa ömtåliga saker i just banankartonger. Banankartonger sägs att de kan innehålla bekämpningsmedel, därför bör du överväga vad du packar i dessa. Vill du ha mer allmänna tips gällande din flytt kan du läsa vår checklista inför flytt.

Test av flyttkartonger april 2023

Vårt test är utfört på kartongerna nedan, vi har testat bärbarhet, stabilitet och styrka. Det finns stora skillnader i vår jämförelse av flyttkartonger, priset säger inte allt. Rustas kartong är absolut inte bäst, men bland ekonomikartongerna är den klart billigast och ungefär lika dålig. När vi jämförde de flyttkartonger som säljs som ”proffskartonger” var det ingen som kom upp i samma nivå som de kartonger som går att köpa via flyttfirmor. Där brukar de kosta ca 40 kr. Men bäst av de som säljs som proffskartonger är Shuregards, en nästan lika bra men betydligt billigare är Ö&B:s ”Flyttlåda extra kraftig” det som avgör valet är hur många gånger ni ska använda flyttkartongerna och hur de ska transporteras. Om ni ska stapla kartonger och transportera dem, välj då definitivt en kraftigare kartong. Nedan är vårt test och genomgång av kartonger.

Vinnare flyttkartong ekonomi

Rustas billiga flyttkartong (medium) kan du köpa för 17,90 kr/st om du köper 10 stycken på en gång, annars 24,90.
Som det mesta på Rusta, högst funktionellt, billigt men absolut inte högsta kvalitet. Detta är den billigaste flyttkartongen i testet och är en av de sämsta. Den är också lite mindre än de andra. Som priset indikerar så är det inte maximalt antal lager av wellpapp i denna kartong, den är heller inte helt bärvänlig. Men den är ändå användbar och gör jobbet utan missöden om du inte staplar för många på varandra eller om du tänkt att använda kartongerna i flera flyttar. (59x30x32 cm)

Vinnare flyttkartong kvalitet

Jula Flyttlåda Pro 39,90 kr/st
En dyr och bra flyttkartong. Det är såhär en flyttkartong skall vara utformad. Bra stabilitet och en styvhet som gör att formen håller sig även om kartongen överlastas. Handtagen är också välgjorda så att denna flyttkartong är bekväm att bära. (56x38x34)

Vinnare flyttkartong proffs

Professionell flyttlåda från flyttfirma ca 50 kr/st
De flesta flyttfirmor säljer de flyttkartonger som de själva använder, de kostar då oftast kring 50 kr/st eller mer. Men då är de av mycket god kvalitet och klarar av ett antal flyttar utan att gå sönder. Även handtagen brukar vara mer genomtänkta än på de billigaste.

Övriga testade flyttkartonger

IKEA flyttlåda Dundergubbe 19 kr/st

IKEA har tidigare haft flyttlådan Jättene för 17:50 kr/st. Den är nu utbytt till flyttlådan Dundergubbe för 19 kr/st. Det är en bra kartong, den är stapelbar, men inte i klass med de bästa (och dyraste), den är dock bättre än de billigaste. Så en mellankartong. Storleken på denna flyttlåda är 50x40x31 cm vilket är något mindre än deras tidigare flyttkartong.

Bauhaus flyttlåda 5 pappersskikt 29:90 kr/st

Tyvärr är handtagen på denna flyttkartong inte gjorda för händer av större modell. En i övrigt mycket bra flyttkartong. Wellpappen är tjock (5-lagers) och har en bra styvhet, men inte samma kvalitet som en ”flyttfirmekartong”. 279 kr för 10 stycken flyttkartonger. Storleken på denna flyttlåda är 56x33x37 cm. Observera att Bauhaus även har en ”Flyttlåda 3 pappersskikt” för 19:95 kr, denna är endast 3-lagers wellpapp.

Flyttkartong Zenbox

ZenBox Flyttlåda ca 40 kr/st

En ny annorlunda flyttkartong är ZenBox från Zentralen. Det mest innovativa är att den kan öppnas från sidan även när den är staplad. Kartongen klarar 200 kg vid stapling, även fast det är 2-lagers Wellpapp så är den stabil. Detta främst på grund av hur man viker ihop den. Vi rekommenderar denna flyttlåda om du vet med dig att du inte kommer packa upp alla flyttkartonger med en gång. (59x59x39 cm)

Jula Flyttlåda 27:90 kr/st och Flyttlåda Pro 39:90 kr/st

Den billiga är en obekväm flyttkartong. Priset var tidigare bra men nu har det höjts rejält och är inte längre prisvärd. Välj hellre Bauhaus ekonomikartong. (56x34x38 cm) så får du mer för pengarna.

Jula Flyttlåda Pro (56x34x38 cm) är däremot en väldigt stabil och bra flyttkartong, till det priset är den klart jämförbar med förra årets testvinnare från Shuregard, nu när de höjt priset så är Jula ny testvinnare! 

Clas Ohlson flyttlåda 33,98 kr/st

Bra flyttkartonger utan att vara helt perfekta. Smidig att bära, handtagen är välgjorda och den är inte allt för sladdrig. Jämfört med de allra bästa så kan dock ytterligare styvhet behövas. En go känsla i denna flyttkartong men ett extra lager wellpapp hade inte skadat. (58x42x33 cm). Observera att Clas Ohlson har ett antal olika storlekar och vi har testat den största.

ICA flyttlåda Kappa 30:00 kr/st

Ica får lite minuspoäng för att deras kartong är lite svårtillgänglig, ibland finns den på ICA Maxi men inte alltid, likadant i deras webb-butik. I övrigt så är den som så många av de andra billigare varianterna ganska slapp. Den saknar styvhet som gör det enkelt att stapla lådor ovanpå varandra och för få lager wellpapp gör att den helt enkelt inte tål lika mycket som är önskvärt. Vår åsikt är dock att Icas flyttkartong har en något bättre bärvänlighet än många av konkurrenterna, dock är priset för dyrt jämfört med kvaliteten. (58x36x41 cm).

Shurgard Flyttkartong 45 kr/st

Shurgard har de senaste åren varit vinnare i våra tester med deras flyttkartong (55x35x33), de har då vunnit i klassen kvalitetskartong som kan återanvändas. De har fortfarande en väldigt bra kartong men då de höjt priset till 45 kr/st så är de inte längre vinnare.

K-rauta Flyttlåda Stor 39:95 kr/st

K-rauta har i våra tidigare tester 2017 och 2018 haft en sämre och tunnare Wellpapp, som då haft betydligt lägre pris. De har därefter gått över till bättre Wellpapp och kommit upp i proffskvalitet samt tyvärr proffspris. Bra kartong som tål att jämföras med de andra lite tjockare kartongerna. (58x42x33 cm)

Ö&B Flyttlåda Standard 24:90 kr/st

Ö&B sålde tidigare en bra flyttlåda som var stabil till detta pris, nu är det den enklare varianten man får för samma pris (57x36x34 cm), 29 kr/st och 24:90 kr/st om man köper 10 st.

Rusta Flyttkartong 4mm standard 22:90 kr/st och Pro 39:90 kr/st

Rusta Flyttkartong standard är en riktigt tunn ”engångskartong” från Rusta, köper ni 10 st är priset 16,90 kr/st (50x45x30 cm)

Rusta Flyttkartong Pro är däremot en kartong som är kraftig och klarar rejäl tyngd, precis som flera av de andra med tjockare Wellpapp så är de angivna att klara 80 kg (60x40x38 cm). 39:90 kr/st är okej pris för en kartong med 7 mm Wellpapp men de har höjt med 15 kr sen 2022 så nu är den inte lika prisvärd som den varit.

Biltema flyttkartong 24:90 kr/st

Denna är bättre än Rustas billiga flyttkartong, men är ändå tunn. (58x41x35 cm). Denna duger bra om du bara har tänkt den som en engångskartong. 24,90 kr/st om du köper 10 stycken på en gång annars 27,90 kr/st.

Flyttkartong som inte är med i test

Flyttkartong mått / flyttkartong storlek / dimensioner / höjd / vikt

Flyttkartongerna har ingen standardstorlek, därför är det bra att använda flyttkartonger från samma företag. Det hjälper i packningen av lastbil eller släp då det annars lätt blir olika höjder och bredder som gör att det inte går att packa optimalt.
Det finns också många olika kartonger för olika ändamål, flyttkartonger för böcker är mindre för att de inte ska bli så tunga. Men det går bra att använda en standardkartong och sen i stället packa böcker i botten och kuddar i resten av kartongen.
Vikten på en flyttkartong varierar, generellt så väger en bättre flyttkartong mer, men i förhållande till det som packas i så spelar denna vikt inte så stor roll. Välj hellre en flyttkartong med högre vikt som är bra, än en dålig med tunna väggar.

Billiga flyttkartonger

Det finns många sätt att fixa flyttkartonger billigt. Vi rekommenderar att titta in på Blocket eller Facebook markets och där köpa kvalitetskartonger. Ofta kostar dåliga begagnade flyttkartonger och bra ungefär lika mycket, så kolla alltid från vilket företag kartongerna kommer från och hur många flyttar de varit med om… En del flyttfirmor säljer även sina begagnade flyttkartonger, dessa brukar vara prisvärda då de kostar i nivå med en billig flyttlåda, men är av god kvalitet.
Ett annat sätt att hitta billiga flyttkartonger är att låna av flyttfirman (om du använder en sån) och det tredje är att använda andra kartonger än riktiga flyttkartonger. Vanligast är banankartonger, men även Systembolaget brukar erbjuda gratiskartonger, dock är dessa i lite mindre storlek.

Flyttkartonger uthyrning / hyra flyttkartonger

Det går att hyra flyttkartonger. Många flyttfirmor hyr ut flyttkartonger även fast du inte genomför flytten med dem. Det finns även företag som hyr ut flyttlådor i plast bland annat så kallade gröna flyttlådor. Oftast när man hyr så kan man få flyttkartonger med hemleverans vilket i många fall kan vara väldigt praktiskt. Hemkörning av flyttkartonger i t.ex. Stockholm/Göteborg/Malmö brukar annars kosta några hundra kronor. Om du kan ge de som sköter hemleveransen av flyttkartongerna ett tidsspann över några dagar för leverans så brukar det vara billigare, detta då framförallt flyttfirmorna kan utnyttja när de har outnyttjad tid för sina lastbilar.
Priset för att hyra flyttkartonger är oftast kring 10-20 kr/st, det vill säga ungefär samma pris som att köpa billiga flyttkartonger. Fördelarna är att du slipper forsla bort dem då hämtning oftast ingår, nackdelen är att det är sällan man hinner packa upp alla kartonger i tid vilket gör att man antingen får hyra längre än man tänkt eller att man blir tvungen att köpa kartongerna till ett dyrt pris…

Flyttkartonger för glas, böcker och kläder

Det finns många specialflyttkartonger. För glas så rekommenderar vi att använda vinkartonger från Systembolaget, det spar mycket tid att inte behöva packa in varje glas, ska ni transportera längre sträckor så är det givetvis bättre med en rustik kvalitetskartong där du packar med skyddspapper kring varje glas.
För kläder finns det flyttkartonger i form av garderober med en stång i. Detta kan spara mycket tid och strykning. Du lyfter bara in kläderna på galgarna och hänger dessa på stången i den flyttbara klädgarderobskartongen, den kostar rätt mycket men som sagt, den spar tid.

Flyttkartonger tester och jämförelse

I recensioner av flyttkartonger så jämförs oftast kvalitet och pris. Det du bör tänka på i jämförelse av flyttkartonger är vilka behov du har. Är det en kort eller lång transport? Ska kartongerna staplas på varandra under en längre tid? Kör ni kartongerna med pirra eller ska ni bära dem? Kommer alla kartonger packas upp direkt eller ska en del lagras en längre tid? Finns det risk för att kartongerna utsätts för fukt under flytten eller därefter?
Dessa frågor avgör vilken kartong du ska välja. En proffskartong är bättre på alla punkter men kostar då också mer, om ni har möjlighet så rekommenderar vi att köpa en begagnad proffskartong hellre än en billig ny kartong av dålig kvalitet. I vår jämförelse av flyttkartonger så kan du själv avgöra vilken som passar just er flytt och ekonomi bäst.

Att märka flyttkartonger (när du väl bestämt att köpa flyttkartonger)

För att göra bärandet och inflyttningen så bekväm som möjligt är det bra att märka sina flyttkartonger. Att använda sig utav färgstark tejp eller färgglada pennor för märkning är ett bra sätt att göra detta. Använd en specifik färg för ett specifikt rum. På så sätt ser den som bär lådan att om den exempelvis är märkt med blå så är det kökssaker i den och skall således placeras i köket. Se också till att tydligt märka en flyttlåda som du skall ha första kvällen. Då slipper du rota runt efter tandborsten i samtliga flyttlådor.

Uppdaterad 2024-04-22 (Första publicering 2016-03-14)
Av  Mattias | 23-04-15 |
Kommentarer (0)

Kommentera