Flytta till USA: En guide för svenskar som planerar att flytta över Atlanten

Att flytta till USA innebär en del praktiska förberedelser. I denna överskådliga artikel går vi igenom allt från visumkrav, jobb, boende, kostnader i samband med flytten, skatter och socialförsäkringar och sjukvård till skolgång och sociala nätverk i USA för svenskar som planerar att flytta över Atlanten.

FLytta till USA, amerikansk flagga
(C) Unsplash Renan Kamikoga

Visum och uppehållstillstånd för att flytta till USA

För att flytta till USA som svensk behöver du ett visum eller uppehållstillstånd. Mest åtråvärt är ett så kallat Green Card, vilket ger dig permanent uppehållstillstånd i landet. Men du kan också ansöka om studentvisum eller arbetsvisum. Det finns flera typer av visum beroende på syftet med din vistelse i USA, ta reda på exakt vad som gäller för dig och eventuella medflyttande familjemedlemmar.

Få flyttofferter till USA från kontrollerade flyttfirmor

Det är viktigt att ha dina papper i ordning för att bli insläppt i USA. Det räcker inte med att passet är giltigt; det ska vara giltigt i minst 6 månader från avresedatumet. Ska du arbeta i USA behöver du ha anställningen klar och kunna bevisa det när du ska träda in i landet. Har du beviljats studentvisum behöver du också visa upp ditt I-20-dokument i tullen, det vill säga det dokument från skolan som du använt i din visumansökan.

Du ansöker om alla typer av visum hos Amerikanska Ambassaden i Sverige. Observera att om du stannar kvar i USA längre än vad ditt visum tillåter kan det leda till svårigheter för dig om du vill resa in i USA igen.

Anmälan av utlandsflytt

Om du flyttar till USA på prov och är osäker på hur länge du kommer att stanna kan du inledningsvis behålla din folkbokföringsadress i Sverige och anmäla särskild postadress till Skatteverket för att få din post till ditt boende i USA. Ska du stanna över ett år? Då gäller anmälan av utlandsflytt. I båda fallen går du in på Skatteverket.se för att ordna det. 

Hitta arbete i USA

Att hitta jobb i USA kan vara en utmaning, särskilt om du inte har några kontakter i landet. En bra utgångspunkt är att ha ett välutformat CV och kunna kommunicera effektivt på engelska. Använd dig av LinkedIN och jobbsajter som Utlandsjobb, och kolla också in expatforum online. 

Hitta boende i USA

Att hitta boende i USA behöver inte vara särskilt svårt. Många använder Craigslist. Det går att hyra lägenheter, parhus och villor. Antingen hyr du månad för månad med 30 dagars uppsägningstid, eller så tecknar du ett långtidskontrakt, ett så kallat lease på ett eller flera år. Observera att du då kan bli skyldig att betala hyrestiden ut om du skulle vilja flytta därifrån tidigare. 

Vanligtvis betalar man en deposition i samband med att man skriver på hyreskontraktet, som återbetalas vid utflytt förutsatt att boendet är i samma skick som när man flyttade in.

Kostnader och budget för att flytta till USA

Att flytta till USA kan vara kostsamt, och det är viktigt att budgetera för alla utgifter som kan uppstå i samband med flytten. Kostnaden för att flytta till USA varierar beroende på var i landet du planerar att bosätta dig, men här är några utgifter som du bör ta med i beräkningen:

  • Flyg- och resekostnader
  • Deposition för bostad
  • Skatter och avgifter för visum och uppehållstillstånd
  • Flyttkostnader för ditt bohag och eventuellt din bil.

Tänk på att snarast möjligt öppna ett bankkonto i USA för att ta emot lön, använda betalkort och göra uttag i dollar utan att behöva betala dyra avgifter.

Skatter och socialförsäkring i USA

När du flyttar till USA och börjar arbeta där kommer du att bli skattskyldig i landet. Du måste ansöka om ett så kallat Social Security Number (SSN) för att betala skatt och ta del av socialförsäkringssystemet. Du kan påbörja din ansökan om SSN online och sedan gå till ditt lokala Social Security Office.

Är du anställd och betalar skatt i USA i längre än 1 år, är du normalt befriad från att betala skatt i Sverige. Se Skatteverkets infosidor

Sjukvård och försäkring i USA

Sjukvårdssystemet i USA skiljer sig markant från det svenska, och det är viktigt att vara medveten om skillnaderna. USA har inte ett allmänt sjukvårdssystem, och många invånare är beroende av privat sjukförsäkring för att få tillgång till vård. Det är dock inte ovanligt att arbetsgivare står för sjukvårdsförsäkringar åt sina anställda och deras familjer. När du flyttar till USA bör du:

  • Se till att du och din familj har en heltäckande sjukvårdsförsäkring.
  • Ta reda på vilka vårdmottagningar som är tillgängliga i ditt område.
  • Ha koll på hur du ska agera i nödsituationer, inklusive vart du ska vända dig för akutvård.

Utbildning och skolor i USA

Ska du flytta till USA med barn är det bra att i god tid bekanta dig med alternativen för skolgång i ert nya hemland. Det amerikanska skolsystemet består av grundskolan (elementary school), högstadiet (middle school/junior high school) och gymnasiet (high school). Det finns både offentliga och privata skolor, samt internationella skolor som erbjuder undervisning på andra språk än engelska.

Lista med svenska skolor i USA

Skaffa vänner och komma till rätta i USA

Att anpassa sig till och skaffa vänner är en viktig del av att komma till rätta när du flyttar till USA. För att göra din övergång så smidig som möjligt kan du:

  • Delta i lokala evenemang och aktiviteter för att träffa nya människor och skapa sociala nätverk.
  • Ta vara på de sociala sammanhang som jobbet erbjuder.
  • Prata med andra svenskar som redan bor och arbetar i USA (ca 150 000) för att få råd och tips om hur man anpassar sig. Du kan börja online via communities som Facebookgruppen Svenskar i USA. Håll också utkik efter facebookgrupper för svenskar i den delstat som du ska bosätta dig i.

Att flytta till USA är en stor och spännande förändring som kan innebära fantastiska möjligheter för dig och din familj. Genom att noga planera och förbereda inför flytten kan du se till att övergången blir så smidig och lyckad som möjligt. 

Oavsett om du flyttar för att arbeta, studera eller starta företag, är det viktigt att vara öppen och anstränga dig för att skapa sociala nätverk och vänner. När du väl har etablerat dig kommer du att kunna dra nytta av alla de möjligheter som USA har att erbjuda.

Genomföra flytt till USA

Börja först och främst i god tid innan flytten att sortera dina ägodelar hemma i Sverige. Vad kan säljas, skänkas eller slängas? Vad vill och behöver du ta med dig till USA? Är det något som ska packas undan för förvaring i Sverige? Ta hjälp av vår checklista för att flyttrensa och vår checklista för att flyttpacka.

Det finns flera bra flytt- och transportfirmor att välja mellan, som även kan hjälpa dig med eventuell förvaring. Fundera på om du vill sköta flyttstädningen själv eller anlita städfirma. Vi hjälper dig gärna att få tag på flyttfirma inför din flytt till USA, och dessutom hjälper vi dig med RUT-avdraget.

Att göra på plats i USA

  • Registrera dig på Svensklistan på Svenska Ambassaden.
  • Öppna ett bankkonto.
  • Ansök om Social Security Number (SSN).
  • Skaffa internet och andra abonnemang du behöver.
  • Gör anmälan om utlandsflytt till svenska skatteverket om du ska stanna mer än ett år.
  • Sök långsiktig bostad om du valt en tillfällig, eller inte är nöjd med din första. 

Några användbara länkar för svenskar i USA

Svenska föreningar i USA
Svenska ambassaden i Washington
Svenska kyrkan i USA

Om du så småningom kommer att flytta tillbaka till Sverige från USA hittar du praktiska tips i vår artikel Flytta tillbaka till Sverige från utlandet.

Uppdaterad 2024-04-24 (Första publicering 2016-11-27)
Av  Mattias | 24-04-24 |
Kommentarer (0)