Flytta tillbaka till Sverige från utlandet

När du flyttar till Sverige från ett EU-land, förbered genom att söka bostad, jobb, skola, meddela myndigheter och säga upp avtal. Inga avgifter för tullverket, men RUT-avdrag endast om du betalar skatt i Sverige samma år. EU/EES-körkort giltigt tills det går ut, och information om att registrera utländsk bil finns på Transportstyrelsen.

Flytta tillbaka till Sverige från land inom EU

När du ska flytta tillbaka till Sverige från ett annat land inom EU behöver du planera och förbereda en del. Här är samlad information och tips för dig som svensk medborgare som ska flytta hem till Sverige från länder inom EU (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Frankrike, Finland, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ungern) och EES (Norge, Island och Liechtenstein).

Ska du flytta till Sverige?

Klicka här för att få flyttoffert gratis
Par-i-utlandet-funderar-på-att-flytta-tillbaka-till-sverige-Barcelona
(c) Freepik

Att göra innan du flyttar hem till Sverige från utlandet

Innan flyttar hem till Sverige från landet du bott i, så behöver du i så god tid som möjligt ta itu med ett antal saker.

Sök bostad och jobb i Sverige

Visst är det skönast att ha bostad och jobb redo när du flyttar hem. Tänk på att du som ska ansöka om A-kassa måste du kunna bevisa var du har jobbat de senaste två åren. Eftersom handläggning för intyg kan ta lång tid är det bra att beställa ett innan flytt.

Guider som kan vara till hjälp när du söker bostad:

Hitta bostad att hyra

Köpa bostad

Har du inte hittat permanent bostad när du återvänder är magasinering av dina prylar ett alternativ.

Hyra förråd: prisjämförelse

Sök skola i Sverige

Oavsett om det gäller egna studier eller dina barns skolgång är det bra att vara ute i god tid. På skolverkets webb kan du läsa om hur utländska betyg omvandlas till svenska.

Byta förskola eller skola vid flytt

Meddela myndigheter i landet att du flyttar tillbaka till Sverige

Vilket land flyttar du hem från? Kolla gärna med den svenska ambassaden där vilken eller vilka myndigheter du behöver meddela enligt landets regler och bestämmelser, så att du inte missar något.

Säg upp avtal

  • Jobb
  • Bostad
  • El
  • Internet
  • Försäkringar
  • Abonnemang
  • O.s.v.

Om ditt hyreskontrakt eller exempelvis internetabonnemang är tidsbestämt med slutdatum efter flytt kan du kolla upp möjligheten att överlåta avtalet åt nästa hyresgäst. På så sätt kan du slippa betala för den tid som är kvar.

Adressändra

Kolla upp om det finns någon tjänst för adressändring och eftersändning, eller om du själv behöver kontakta de som har din adress.

Få flyttofferter för att flytta tillbaka till Sverige, från kontrollerade flyttfirmor

Skicka hem saker?

Kanske har du inte ett stort flyttlass, men mer än vad som ryms i en resväska? Det finns tjänster för att skicka enstaka lådor eller väskor, ett exempel är Send My Bag.

Det gäller kring tull och RUT-avdrag för flyttlasset

När du flyttar till Sverige från ett annat EU-land behöver du inte betala några avgifter till tullverket för ditt flyttlass.

Du har bara rätt till RUT-avdrag för flyttjänster om du betalar skatt i Sverige samma år. Om du gör det kan du få avdrag för både flytt och flyttstädning.

Ta med utländsk bil och körkort hem till Sverige

För att registrera en bil som du köpt utomlands krävs några steg, information finns på Transportstyrelsen webb. Om du har ett körkort som är utfärdat inom EU/EES kan du fortsätta köra tills det går ut.

Folkbokför dig i Sverige – besök Skatteverkets servicekontor

När du som svensk medborgare flyttar tillbaka till Sverige för att stanna minst ett år bör du i de allra flesta fall folkbokföra dig i Sverige.

För att skriva dig i Sverige ska du besöka ett av Skatteverkets servicekontor.

Ta med:

  • Pass- eller nationellt ID-kort (ej körkort).
  • Handlingar som styrker om ditt civilstånd har ändrats sedan du senast bodde i Sverige, till exempel ett utländskt vigselbevis.
  • Födelsebevis, om du har fått barn sedan du senast bodde i Sverige.

Skatteverket rekommenderar att du innan besöket använder deras onlinetjänst Flytta till Sverige.

När du folkbokfört dig informeras Försäkringskassan och andra myndigheter automatiskt om att du är folkbokförd i Sverige.

Flytta hem till Sverige med familj och barn

Ska du flytta hem till Sverige med familj och barn? Då behöver alla familjemedlemmar inklusive barn vara med vid besöket på Skatteverket.

Ta med:

  • Handlingar som visar att ni tillhör samma familj.
  • Skriftligt medgivande gällande barn som flyttar till Sverige, om ena vårdnadshavaren inte kan närvara vid besöket.
  • Om någon familjemedlem är medborgare i ett land utanför Norden behövs ytterligare handlingar.

Ta med:

  • Handlingar som styrker att du har varit bosatt i ett annat EU- eller EES-land.
  • Handlingar som styrker att du har varit bosatt i ett annat EU- eller EES-land.

Se mer information på Skatteverkets webb.

Flytta tillbaka till Sverige som pensionär

Har du tidigare bott eller arbetat i ett land inom EU eller EES hjälper Pensionsmyndigheten dig att ansöka om pension från det land du varit i.

Om du har pension från ett annat land inom EU/EES, men ingen pension från Sverige, så behöver du ett intyg E121 (även kallat S1) från det land som betalar ut din pension. Det ger dig rätt till vård i Sverige till svensk patientavgift och till statligt tandvårdsstöd. Om du flyttar till Sverige från ett annat nordiskt land behöver du inte intyget.

Du ansöker om intyget hos motsvarigheten till Försäkringskassan i det land som betalar din pension. Du får två exemplar av intyget i original. Ta en kopia av intyget och ge det till Skatteverket i samband med att du anmäler att du har flyttat till Sverige. När du har folkbokfört dig i Sverige ska du skicka båda intygen i original till Försäkringskassan.

Barnbidrag, föräldrapenning och andra förmåner vid flytt hem till Sverige

Du som folkbokför dig i Sverige har rätt till sjukvård och statligt tandvårdsstöd.

Försäkringskassan har bland annat hand om bostadsbidrag, sjukpenning och föräldrapenning. Flera av förmånerna är baserade på om du arbetar eller din boendesituation.

Om du flyttar till Sverige tillsammans med barn som är under 16 år tar Försäkringskassan kontakt med dig när du har blivit folkbokförd för att utreda om ni har rätt till barnbidrag.

Om du flyttar till Sverige utan att folkbokföra dig här, behöver du ta kontakt med Försäkringskassan och lämna uppgifter dit. Det är för att de ska kunna utreda om du har rätt till ersättning som till exempel bostadsbidrag eller barnbidrag om du ansöker om det vid senare tillfälle.

Tips för återflyttare

Förutom alla praktiska bestyr kan en återflytt också innebära en stor förändring. Då kan det vara skönt att hitta stöd. Här är tips på forum där återflyttare kan hitta praktiska tips, stöd och gemenskap.

  • Organisationen Svenskar i världen arbetar för att underlätta för svenskar att bo, arbeta och studera utomlands, men även att flytta hem igen. På deras sajt hittar du råd och stöd kring att flytta hem.
  • SWEA är en global ideell förening och ett nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.
  • Facebookgruppen ”Swedes Back Home” är ett forum för utlandssvenskar som flyttat tillbaka till Sverige.
  • Ett tips är också att kolla runt på nätet och sociala medier efter föreningar, nätverk och grupper för just det land du flyttar hem från.
Klicka här för att få flyttoffert gratis
Av  Nina | 23-04-29 |
Kommentarer (0)