Flytta utomlands som pensionär

Vem har inte funderat på att flytta utomlands som pensionär? Men hur funkar det med skatt, utbetalning av pension, sjukvård och försäkringskassa? Vilka länder är populärast och vad ska man tänka på? Det och lite till svarar vi på här.

Pension utomlands vilken skatt?

När du tar ut pension utomlands gäller andra skatteregler. I allmänhet betalar den som bosätter sig utomlands en särskild skatt som kallas SINK-skatt på pensionen. Det som styr hur mycket du ska betala i skatt på din pension när du bor utomlands är bland annat hur Sveriges skatteavtal med landet är utformat. 

Du hittar mer information om skatteregler på Skatteverkets webb.

Pensionärer utomlands
Photo by Brett Meliti on Unsplash

Flytta svensk pension utomlands

Vill du flytta med din svenska pension utomlands? Vart du än flyttar kan du ta med den inkomstgrundade pensionen. 

Få flyttofferter för att flytta utomlands från kontrollerade flyttfirmor

Däremot har du som har låg pension och därmed rätt till garantipension i Sverige från och med 1 januari 2023 inte längre rätt till garantipension när du bor utomlands. Du får istället ansöka om liknande stöd i landet som du bor i. Flyttar du tillbaka till Sverige får du återigen garantipension om du har rätt till det. (Observera att du inte heller har rätt till bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd om du inte är bosatt och folkbokförd i Sverige.)

Innan du flyttar behöver du meddela ditt/dina pensionsbolag och Pensionsmyndigheten din nya adress och ange vart pensionspengarna ska skickas.
Läs mer på Pensionsmyndighetens webb.

Utbetalning av pension utomlands

Eftersom din svenska pension betalas ut i svensk valuta kan valutaförändringar påverka din pension. Om svenska kronans värde sjunker i förhållande till landets valuta blir utbetalningen lägre än tidigare i ditt lands valuta. Därför kan det vara klokt att ha ett buffertkonto med landets valuta.

Meddela pensionsmyndigheten till vilket konto utbetalningen ska göras, och ange rätt IBAN och SWIFT.

Inom Europa  tar en banköverföring med rätt IBAN och SWIFT cirka 3–5 bankdagar. Utanför Europa kan det ta några dagar ytterligare.

Pensionär utomlands, extra sjukförsäkring kan behövas

Som pensionär utomlands kan extra sjukförsäkring behövas. Flyttar du till ett land utanför EU kan det innebära att du behöver stå för alla sjukvårdskostnader själv. Det kan också vara aktuellt att teckna sjukvårdsförsäkring för att snabbare få tillgång till sjukvård och rådgivning. Gör en översyn över dina försäkringar i god tid innan flytten utomlands, och se om något behöver justeras.

Sjukvården varierar stort utomlands

Flyttar du till ett land inom EU/EES eller Schweiz har du tillgång till sjukvård under samma villkor som landets medborgare. Sjukvården varierar dock stort utomlands. Kolla upp vad du har rätt till i landet där du bor, och skaffa de intyg som krävs. Det kan också bli aktuellt att åka till Sverige för att få den vård som du kanske inte kan få i ditt nya hemland.

Försäkringskassan när du flyttar utomlands som pensionär

Via försäkringskassan kan du som flyttar utomlands som svensk pensionär till ett land inom EU/EES eller till Schweiz ha rätt till bland annat sjuk- och tandvård i Sverige. Observera att det bara gäller dig som tar ut allmän pension.

Flyttar du till ett land utanför EU/EES eller Schweiz utreder Försäkringskassan om du ska vara fortsatt försäkrad i Sverige eller inte. Försäkringskassan

Ansök om intyg S1 (E121) hos Försäkringskassan. Det behöver du både för att få vård i landet du flyttar till och i Sverige.

Vilket land är populärast att flytta till som pensionär?

Populära länder att flytta till som pensionär är Spanien, Portugal, Malta och Thailand. Vilket som är mest fördelaktigt när det gäller skatt beror på flera faktorer. 

Göran Andersson på Sparsam skatt har uttalat sig till SvD Näringsliv:

– För en person med låg pension blir Frankrike väldigt fördelaktigt. För den som har stor tjänstepension från offentlig sektor är Spanien och Malta förmånliga länder. Den som har tjänstepension från privat sektor får en betydande fördel vid bosättning i Malta.

– Svenskar som funderar på att flytta utomlands bör i första hand bestämma vilket land de faktiskt vill bo i, inte stirra sig blinda på skatteregler. (…)  Det är viktigt att ta hänsyn till övriga levnadskostnader inför en flytt utomlands. Det gäller till exempel sjukvård och bostadspriser.

Att leva som pensionär utomlands

Vad är det som lockar med att leva som pensionär utomlands? Varmare klimat och lägre skatter är förstås inte det enda. Natur, kultur, mat och intressen som till exempel segling kan också väga tungt. Många väljer också platser utomlands bara 3–4 timmars flygresa från Sverige, så att avståndet till nära och kära och den svenska sommaren inte blir alltför långt.

Oavsett vilket land du funderar på att bosätta dig i är ett tips att besöka landet flera gånger innan du bestämmer dig, och gärna prova att bo där i några månader innan du bestämmer dig för att sälja bostaden hemma i Sverige.

Lära känna nya vänner utomlands som pensionär

Här är några tips för hur du kan lära känna nya vänner utomlands som pensionär:

  • Kolla vilka Facebookgrupper som finns och gå med i de som känns relevanta för dig. Ett exempel är ” Svenska pensionärer i Spanien och Torrevieja”
  • Gå en språkkurs på plats – slå flera flugor i en smäll. 
  • Håll utkik efter andra aktiviteter och kurser.

Tänk på detta när du flyttar utomlands som pensionär

  • Ta inte med dig allt – bo in dig i ditt nya hem och se vad du faktiskt behöver och vilken inredning du vill ha. 
  • Ordna ett bankkonto i det nya landet. 
  • Meddela Pensionsmyndigheten din adress och uppgifter för pensionsutbetalning cirka 6 månader innan du vill ha den första utbetalningen.
  • Meddela Pensionsmyndigheten förändringar som kan påverka pensionen, till exempel flytt eller ändrat civilstånd.
  • Meddela Skatteverket och Försäkringskassan att du flyttar, och även om du byter adress i ditt nya hemland.
  • Se över ditt försäkringsskydd.
  • Skicka in levnadsintyg en gång om året till Pensionsmyndigheten.

RUT-avdrag för flytten även med utländsk flyttfirma inom EU/EES

Du har möjlighet att få RUT-avdrag för flytten, även när du anlitar en utländsk flyttfirma inom EU/EES.

När du flyttar inom eller mellan EU/EES-länder kan du få rutavdrag i Sverige. Skillnaden är att du får ta kvitton på allt och i efterhand skicka in till Skattemyndigheten och begära RUT-avdrag för hälften av arbetskostnaden på flyttstädningen, och hälften av flyttfirmans arbetskostnad.

Ett av kraven du behöver uppfylla är att du måste varit skattskyldig i Sverige någon gång under det året som flytten görs och att 90 % av dina inkomster beskattas i Sverige. Om du använder utländska flyttfirmor så ska de ha motsvarande svensk F-Skattsedel.
Läs mer i vår stora guide om rutavdrag och flytt.

Uppdaterad 2024-01-03 (Första publicering 2022-06-12)
Av  Nina | 24-01-03 |
Kommentarer (0)