Flytta till Frankrike – guide med praktisk information & tips

Ska du göra slag i saken och flytta till Frankrike? Här hittar du praktisk information inför flytten. Vad behöver du tänka på, vilka möjligheter finns, vilka regler gäller och hur ska du genomföra flytten så smidigt som möjligt?

Flytta till Frankrike vid Eiffeltornet
(C) Unsplasch, Cyril Mazarin

Hur får jag tag på bostad i Frankrike?

Hyra bostad i Frankrike

Hur svårt det är att få tag på bostad i Frankrike varierar förstås mellan regioner och städer. Är du ute efter en bostad att hyra bör du räkna med att det tar ett tag. Det kan också vara lättare att vara på plats än att försöka ordna allt hemifrån Sverige. Det finns bostadsförmedlare på nätet, men i Frankrike finns många privata hyresvärdar utan formella kösystem. Där är det direktkontakt och nätverk som kan leda till napp i form av hyreskontrakt.

Få flyttofferter för att flytta utomlands från kontrollerade flyttfirmor

Eftersom hyresvärdar i Frankrike i allmänhet har högt ställda krav på vilka papper man ska kunna uppvisa kan det vara svårt och snårigt för en utlänning. Det finns agenturer som kan hjälpa till både med att hitta bostad och procedurer kring att exempelvis teckna försäkring och ordna bankkonto. Entré Paris är en sådan agentur, som drivs av två svenskar. 

Du kan också titta på annonser och sätta upp egna hos organisationer som Svenska kyrkan. Och sist men inte minst – nosa upp relevanta Facebook-grupper och låt ditt nätverk veta att du är ute efter en bostad att hyra i Frankrike.

Tänk på att vara försiktig vare sig det gäller förstahands- eller andrahandskontrakt – skriv inte på kontrakt och betala ingen avgift eller förskottshyra utan att ha sett lägenheten. 

Köpa bostad i Frankrike

Att köpa bostad i Frankrike skiljer sig en del mot hur det går till att köpa bostad i Sverige. Bostadspriserna är fasta, budgivning är bara aktuell om man vill bjuda ett lägre pris. När du ska köpa en bostad reserverar du den först genom att skriva ett reservationskontrakt och betalar en handpenning på 10 % eller 5 % om det rör sig om ett nybyggt hus. Därefter har du 7 dagars ångerrätt. Efter ett par månader är det dags att skriva köpekontrakt hos notarien, den juridiska person som övervakar processen och gör lagfarten.

Hitta en bra mäklare som du litar på. Om du inte bemästrar franska är det viktigt att du och mäklaren förstår varandra bra, via svenska eller engelska. När du äger en fastighet i Frankrike behöver du betala gällande fastighetsskatt i Frankrike, oavsett om du betalar inkomstskatt där eller inte.

Behöver jag visum eller uppehållstillstånd i Frankrike?

Du behöver inget visum när du flyttar till Frankrike, ett pass eller nationellt ID-kort räcker. Eftersom Frankrike är ett EU-land har du som svensk rätt att vistas och arbeta där. 

Efter 3 månader bör du dock anmäla bosättning hos prefekturen, de lokala myndigheterna, och visa att du uppfyller kraven om uppehållsrätt genom arbete, studier, pension eller bevis på tillräckliga egna medel för försörjning. Det är inte obligatoriskt, men det kan komma att behövas då vissa arbetsgivare, hyresvärdar och organisationer kräver papper på att du har uppehållsrätt i Frankrike. 

Efter fem år får du automatiskt permanent uppehållsrätt, som du behåller om du inte lämnar Frankrike mer än sex månader per år.

När ska jag folkbokföra mig i Frankrike?

Om du flyttar till Frankrike på prov och är osäker på hur länge du kommer att stanna kan du inledningsvis behålla din folkbokföringsadress i Sverige och anmäla särskild postadress till Skatteverket för att få din post till ditt boende i Frankrike. Ska du stanna över ett år? Då gäller anmälan av utlandsflytt. I båda fallen går du in på Skatteverket.se för att ordna det.  

Vad gäller kring inkomst och skatt i Frankrike?

I och med att Sverige har dubbelbeskattningsavtal med Frankrike får du som skattskriver dig där betala SINK-skatt: särskild inkomstskatt på din inkomst/pension. Den ligger på 25 procent.

Det finns dock ett antal krav som måste uppfyllas för att du ska anses vara ”fullständigt utflyttad från Sverige” och därmed vara berättigad till SINK-skatten. Du får inte äga bostad i Sverige förutom fritidshus, inte ha maka/make eller barn under 18 år kvar i Sverige, inte bedriva näringsverksamhet eller sitta i bolagsstyrelse i Sverige. Du ska ha en permanent bostad i Frankrike och vistas där minst 6 månader om året. Läs mer på Skatteverket.se.

Hur blir min pension i Frankrike?

Om du vill ta ut svensk pension i Frankrike ska du kontakta Pensionsmyndigheten som bedömer om du har rätt till alla delar inom den allmänna pensionen. Frankrike anses allmänt vara ett förmånligt land att ta ut sin svenska pension i, bland annat av skattetekniska skäl. 

Vilken sjukvård får jag i Frankrike och till vilken kostnad?

Sjukvården i Frankrike är god, och sjukförsäkringssystemet hör till de bästa i Europa.

Om du fortfarande är folkbokförd i Sverige får du vård på samma villkor som franska medborgare med det europeiska sjukförsäkringskortet.

Om du folkbokför dig i Frankrike behöver du vända dig till Sécurité sociale, som är motsvarigheten till Försäkringskassan. Du behöver då ett personbevis översatt till franska. Som pensionär behöver du lämna in intyget E121 från Försäkringskassan. När du är inskriven hos Sécurité Sociale har du rätt till sjukvård inom det allmänna franska sjukvårdssystemet. Vill du även ha tillgång till privat vård i Frankrike får du teckna privat sjukförsäkring. 

Kan jag flytta med bilen till Frankrike?

Om du skriver dig i Frankrike och tar med dig bilen från Sverige ska du registrera din bil i Frankrike inom en månad. Du kan antingen fixa registreringen själv online via ANTS (Agence Nationale des Titres Sécurisés), besöka en så kallad Point Numérique (med servicedatorer som prefekturer ställer till allmänhetens förfogande), eller få hjälp mot en avgift hos en auktoriserad bilregistreringsfirma

Ditt svenska körkort gäller i Frankrike och behöver inte bytas ut. 

När det är dags att förnya körkortet förnyar du det till ett franskt körkort. Det gör du via ANTS, tänk på att vara ute i god tid då det ofta är långa handläggningstider. 

Kan jag flytta till Frankrike med hund eller andra husdjur?

Du kan ta med dig hund, katt och även en del andra husdjur när du flyttar Frankrike, förutsatt att du uppfyller krav på bland annat ID-märkning och rabiesvaccination. Läs mer på franska jordbruksverkets webbplats.

Vilka papper behöver jag hålla reda på när jag ska flytta till Frankrike?

En del av de papper vi listat nedan har du med dig från Sverige, andra ordnas på plats. Se till att ha alla nödvändiga papper i ordning, och förbered kopior. Det är klokt att förvara originalen för sig och med fördel i plastfickor. Om franska myndigheter begär en auktoriserad översättning (traduction assermentée) behöver du vända dig till en auktoriserad översättare från svenska till franska.

Identitet

  • Tvåspråkigt personbevis: beställ i god tid innan flytt via Skatteverket.
  • Nationellt ID eller pass: ansök på Polisens passkontor.
  • Kopior av pass/ID-kort, gärna vidimerade.
  • Vigselbevis (kan behöva översättas av auktoriserad översättare).

Kontrakt

  • Hyreskontrakt bostad
  • Faktura för el eller vatten (som styrker att du bor på adressen du uppgivit)
  • Abonnemangsavtal (kom också ihåg att i tid avsluta de abonnemang du inte ska ha kvar efter flytten)

Bank

  • Intyg på bankkonto i fransk bank (jämför villkoren innan du väljer bank)

Försäkring/sjukvård

  • Försäkringspapper
  • Intyg från Försäkringskassan
  • Europeiskt sjukförsäkringskort
  • Carte Vitale-kort.

Bil

  • Bilpapper

Inkomst, ekonomi

  • Anställningsbevis
  • Registreringspapper företag (franskt och/eller svenskt)
  • Studieintyg.
  • Levnadsintyg för dig som pensionär, läs mer på Svenska Ambassadens webbplats.

Vad gäller kring att föra in flyttgods i Frankrike?

Eftersom Frankrike är ett EU-land  behöver du inte betala tull, moms eller andra skatter för ditt flyttgods. Du behöver inte heller lämna in någon importdeklaration.

Vissa områden som hör till Frankrike ligger dock utanför EU:s skatteområde: Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Mayotte och Réunion. Där gäller samma regler som för flytt till länder utanför EU.

För införsel av vapen, farliga föremål och vissa kulturföremål gäller också särskilda regler. Läs mer hos Tullverket.

Hur genomför jag flytten till Frankrike?

Börja först och främst i god tid innan flytten att sortera dina ägodelar hemma i Sverige. Vad kan säljas, skänkas eller slängas? Vad vill och behöver du ta med dig till Frankrike? Är det något som ska packas undan för förvaring i Sverige? Ta hjälp av vår checklista för att flyttrensa och vår checklista för att flyttpacka.

Det finns flera bra flytt- och transportfirmor att välja mellan, som även kan hjälpa dig med eventuell förvaring. Fundera på om du vill sköta flyttstädningen själv eller anlita städfirma. Vi hjälper dig gärna att få tag på flyttfirma inför din flytt till Frankrike, och dessutom hjälper vi dig med RUT-avdraget

Vad behöver jag göra på plats i Frankrike?

  • Registrera dig på Svensklistan på Svenska Ambassaden i Paris.
  • Reka efter långsiktig bostad om du valt en tillfällig, eller inte är nöjd med din första.
  • Öppna ett bankkonto.
  • Skaffa internet och andra abonnemang du behöver.
  • Gör anmälan om utlandsflytt till svenska skatteverket om du ska stanna mer än ett år.
  • Ansök om uppehållsrätt hos prefekturen. 
  • Ansök om att bli inskriven hos Sécurité Sociale.

Några användbara länkar:
Svenska föreningar i Frankrike
Svenska ambassaden i Paris
Svenska kyrkan i Frankrike

Kommer du så småningom flytta tillbaka till Sverige från Frankrike hittar du praktiska tips i vår artikel Flytta tillbaka till Sverige från utlandet.

Av  Nina | 23-03-11 |
Kommentarer (0)