Checklistor

Få alla checklistor för flytt gratis via e-post.

Få reda på vad din flytt skulle kosta
19-02-01 - Av Admin

Kontrollera flyttfirman med denna checklista

En checklista för dig som vill kontrollera och vara säker på att du anlitar ett bra flyttföretag med alla de tillstånd och försäkringar som krävs.

Följande skall ett bra flyttföretag ha:

  • Organisationsnummer – Alla företag har ett organisationsnummer. I bästa fall finns det tillgängligt på firmans hemsida. I annat fall går det att söka på företagsnamnet på www.allabolag.se/. Där skall du då få fram bolaget och dess organisationsnummer.
  • Yrkestrafiktillstånd – Ett bra flyttföretag måste ha ett yrkestrafiktillstånd. Utan ett sådant så kan flyttföretaget inte teckna de försäkringar som krävs. Det kan i slutändan göra att om något går fel under flytten så är det du som kund som får ta smällen för exempelvis förstörda möbler. Du kollar att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd på transportstyrelsens hemsida. yttkoll.transportstyrelsen.se/extweb/Trafiktillstand/
  • Olika betalningsmöjligheter – Vissa oseriösa flyttföretag begär betalning i kontanter. Undvik dessa, även om det är billig så är det inte värt besväret om det skulle uppstå komplikationer under flytten. Ett flyttföretag skall kunna erbjuda fler betalningsmetoder än betalning i kontanta medel.
  • Rimliga priser – Ett flyttföretag som betalar skatt, arbetsgivaravgifter och som följer branschens krav och rekommendationer kan inte erbjuda allt för låga priser. Ett pris på 1000 kr/timme för 2 arbetare och en liten lastbil är svårt för en bra flyttfirma att slå. För 3 personer och liten lastbil ligger priset troligtvis runt 1300 kr/timme. En flyttfirma som erbjuder mycket lägre priser än sina konkurrenter är troligen en oseriös aktör.
  • Bohag 2010 – Tillsammans med konsumentverket har flyttbranschen tagit fram ett avtal som heter Bohag 2010 – Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning. En bra flyttfirma använder allt som oftast detta avtal. För att läsa om vad som ingår i Bohag 2010 klicka här 
  • Branschförening – Ett gott tecken för att ett flyttföretag är bra är att den är med i någon av de två branschföreningarna som finns. De två heter Sveriges Möbeltransportörers Förbund, förkortat SMF (smf-flytt.se/) och Almega Flyttjänstföretagen, mer känt som S3F (www.s3f.se/). Är företagen med i någon av dessa så det garanterat en bra flyttfirma men även företag som inte är med i någon av dessa kan vara ordentliga aktörer.
  • Rutavdrag skall de ha – Ett bra flyttföretag erbjuder rut-avdrag från 2016-08-01. Innan dess var det inte tillåtet. De bör också kunna administrera RUT-avdraget åt dig.
  • Information på sin webbplats – De flesta av ovanstående punkter bör finnas tillgängliga för allmän beskådning på flyttfirmans hemsida. All information finns inte alltid men är hemsidan ovanligt tunn på information bör varningsklockor börja ringa.
  • God ekonomi – Det är mycket tråkigt att anlita en flyttfirma som går i konkurs när du beställt din flytt av dem. Känner du dig orolig över om flyttfirman du tänk anlita är bra och ordentlig kan du alltid kolla upp företagets ekonomi. Det går enkelt att ringa skatteupplysning (0771 – 567 567) och fråga om företaget är utsatt för utmätning eller har andra finansiella problem.