Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
14-07-30 - Av Admin

Så packar du flyttbilen/flyttsläpet rätt, säkert och smart!

Packar du flyttbilen/flyttsläpet rätt? 1 augusti är på ingång och då är det många som tar sitt pick och pack och flyttar! Det är nämligen den tredje vanligaste dagen att flytta i Sverige, med endast 1 juni och 1 oktober som större flyttdagar. Men hur gör man när man ska få med sig hela sitt bohag på flyttdagen? Många använder sig av flyttbilar och flyttsläp som är tillräckligt stora och rymliga för att täcka stora delar av flyttlasset. Och det finns några enkla regler som kan vara bra att kunna när flyttlasset ska packas in i skåpbilen eller släpet, och till det hör lite planering naturligtvis.

– Regel nummer 1 är att få så stor jämnvikt som möjligt, vilket är framför allt viktigt för ett släp. Planera därför så att alla tunga saker fördelas ungefär lika längs med släpets eller lastbilens botten, så som säng, soffa och liknande. Sedan är det lättare att fördela tyngden på höjden med mindre möbler, ihoprullade mattor, flyttkartonger, etc. 

– För att effektivisera utrymmet är det bra att montera bort utstickande möbeldelar som knoppar, ben och liknande.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

– För att undvika skador på möblerna bör de filtas och spännas fast ordentligt med spännremmar och annat. Oömma, mjuka underlag som trasmattor, filtar, etc. kan också användas på golvet, mot väggarna och mellan möblerna för att dessa inte ska ta skada under transporten.

– Tänk på ordningsföljden när flyttbilen lastas, d.v.s. vilka föremål som ska lossas före andra när det är dags att packa ur.

– Möbler som hör till samma rum packas med fördel tillsammans i flyttbilen för att det ska underlätta vid ankomsten till nya bostaden.

Tips! För att underlätta packningen är vårt tips att i god tid innan packningen börjar göra en skiss av flyttbilen eller flyttsläpet, där du ritar var och hur du ska lägga och stapla dina saker. Tänk att du skissar ungefär som om du skulle inreda ett rum. På så sätt är det lättare att, när flyttdagen kommer, veta hur och var du ska börja. Och om du märker att någon möbel eller kartong inte får plats enligt skissen så är det naturligtvis inte svårare än att tänka ut en ny lösning för den, men det är alltid skönt att ha något att utgå ifrån.

Packa flyttbil

VIKTIGT! Tänk på att dåligt förankrad last kan orsaka allvarliga olyckor. Lasten ska vara säkrad så att lastsäkringen kan motstå en kraft framåt som är minst lika stor som hela lastens vikt. Bakåt och åt sidorna ska lastsäkringen motstå minst halva lastens vikt.

Vi har en jättepopulär checklista för packning du kan också läsa det här om vad du ska tänka på när du packar.

Av Kristin

Kommentarer (4)

Kommentarer

 • Jenny nyfiken

  Hej!
  Funderar på detta med flyttkartonger och möbler tex soffan. Har du något tips på hur man staplar bäst?

  • moveria

   Hej Jenny! Det är viktigt att du börjar med tunga flyttkartonger när du ska stapla. Därefter kan du nämligen stapla lättare kartonger på varandra. Ett bra tips för just soffan är att ställa den på högkant för att få plats med fler flyttkartonger runt om. Soffan kan nämligen förstöras om för tunga flyttkartonger staplas rakt på den. Mer info om hur du packar flyttbilen hittar du i vår checklista Instruktioner för att flyttpacka. Den, och många fler checklistor, hittar du här: https://moveria.se/checklistor/

 • Ingrid den frågvise

  Hej!
  Funderar på hur stor bil jag behöver och vilka bilar man får köra med vanligt körkort. Samt vad som blir bäst att hyra själv eller hyr med gubbar? Har ni skrivit om detta? Jag hittar inget, mycket annat finns ju, men detta skulle jag vilja veta 🙂

  /I

  • moveria

   Hej Ingrid!
   Hur stor bil du behöver för din flytt och vilket körkort du behöver har vi skrivit i den här artikeln, återkom om du vill ha mera information.

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar