Så packar du flyttbilen och flyttsläpet rätt, säkert och smart!
För att flytta bohag effektivt och säkert, planera i förväg, hyr en större flyttbil eller släp, använd skyddsplast och lika stora flyttkartonger. Placera tyngsta föremålen i botten, skydda möbler med plast och mattor, och använd spännband för att säkra lasten. Tänk på jämvikt och kör försiktigt. Skissa upp flyttbilens inredning i förväg och följ lastsäkringsregler för att undvika olyckor.
Packar du flyttbilen eller flyttsläpet rätt?
Hur gör man när man ska få med sig hela sitt bohag på flyttdagen? Många använder sig av flyttbilar och flyttsläp som är tillräckligt stora och rymliga för att täcka stora delar av flyttlasset. Och det finns några enkla regler som kan vara bra att kunna när flyttlasset ska packas in i skåpbilen eller släpet, och till det hör lite planering naturligtvis. Rätt sätt är att göra det säkert.
Tips för att packa släpet och flyttbilen när du flyttar
- Planera för hur du ska flyttpacka alla rum.
- Hyr en flyttbil eller flyttsläp som är större än du tror att du behöver.
- Skydda alla saker med skyddsplast, bubbelplast, papper etc.
- Packa allt som du kan i lika stora flyttkartonger, tänk på att skydda sakerna som du packat i flyttkartongerna väl.
- Plocka isär de möbler du kan plocka isär och skydda möblerna väl.
- Ställ in flyttkartongerna med de tyngsta i botten och längst in.
- Placera bordskivor, sängar och andra plana föremål längs med sidorna.
- Därefter är det dags för möblerna, de tyngsta möblerna i botten, därefter kan du försöka passa in lättare stolar, kuddar och madrasser ovanpå.
- Förutom att möblerna ska vara skyddade med plast så kan du också lägga på mattor och annat som ger dem ett extra skydd. För att undvika skador på möblerna bör de filtas och spännas fast ordentligt med spännremmar och annat.
- Oömma, mjuka underlag som trasmattor, filtar, etc. kan också användas på golvet, mot väggarna och mellan möblerna för att dessa inte ska ta skada under transporten.
- Vartefter små tomma utrymmen dyker upp så försök fyll dem med föremål som inte fick plats i flyttkartongerna.
- Om möjligt att ta med saker som är otympliga eller som kan skada dina andra saker såsom cyklar och gräsklippare. Om du tar med liknande så packa in dem i bubbelplast och ställ dem närmast dörren.
- Vartefter du packar så använd gärna spännband och surra fast möbler i släpet eller flyttbilen.
- Se till att packa med jämvikt och om det inte går så ha då hellre tyngre föremål långt fram än långt bak. I höjdled så ska det tyngsta alltid vara längst ned.
- Surra allt så bra det går med spännband och tänk på att inte packa över den vikt som är tillåten för din flyttbil eller släpvagn.
- Kör försiktigt så att du inte skadar ditt bohag, många är inte vana vid att en flyttbil eller en släpvagn som är tungt lastad kommer vara lite svårare att köra, framförallt när du ska bromsa…
Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!
Tips! För att underlätta packningen är vårt tips att i god tid innan packningen börjar göra en skiss av flyttbilen eller flyttsläpet, där du ritar var och hur du ska lägga och stapla dina saker. Tänk att du skissar ungefär som om du skulle inreda ett rum. På så sätt är det lättare att, när flyttdagen kommer, veta hur och var du ska börja. Och om du märker att någon möbel eller kartong inte får plats enligt skissen så är det naturligtvis inte svårare än att tänka ut en ny lösning för den, men det är alltid skönt att ha något att utgå ifrån.
VIKTIGT! Tänk på att dåligt förankrad last kan orsaka allvarliga olyckor. Lasten ska vara säkrad så att lastsäkringen kan motstå en kraft framåt som är minst lika stor som hela lastens vikt. Bakåt och åt sidorna ska lastsäkringen motstå minst halva lastens vikt.
Vi har en jättepopulär checklista för packning du kan också läsa det här om vad du ska tänka på när du packar.
Av Kristin