Städa och rensa hemma – tips

När du ska städa och rensa hemma finns det antal saker att tänka på. Du behöver arbeta i följande ordning:

  1. Skapa dig en bild hur du vill ha det
  2. Släng, skänk bort och rensa allt som du inte använder eller behöver
  3. Skapa ett ställe i bostaden för varje kategori av saker som du har
  4. Ordna bra och lättåtkomlig förvaring på det stället
  5. Var beredd att ändra förvaringen efter att du märker var du tycker att det är naturligt att den ska vara
Kvinna i städat och rensat hem

© Canstock

Hur vill du att det ska se ut hemma

Bara du vet hur du vill ha det hemma. Tänk efter hur du vill ha det. Många vill ha det städat och fint, men hur många tänker på att det inte enbart beror på hur mycket man städar utan mest på hur man väljer att förvara sina saker. Om det finns förvaring som känns naturlig för alla dina saker så kommer de aldrig ligga framme och stöka. De kommer inte heller vara i vägen om du vill dammsuga eller damma. 

Rensa och slänga

Det första du behöver göra är att rensa och slänga. Gör detta i följande ordning:

  1. Kläder
  2. Böcker
  3. Papper
  4. Övriga föremål
  5. Föremål med affektionsvärde

Genom att börja med de enklare ägodelarna och spara de svåra till sist kommer du gradvis slipa din förmåga till att fatta beslut. Detta kommer från boken ”Konsten att städa” av Marie Kondo. Marie K tycker också att du ska ”känna” efter gällande var sak, om den inte ger dig känslor, så gör dig av med den. Andra städgurus tycker att du ska ha regler såsom att har du inte använt en sak på två år så ska du göra dig av med den. 

Var sak har sin plats

För att du ska kunna städa och rensa hemma så behöver du ha en idé om hur du vill förvara alla dina saker efter att du är klar. Det vanligaste misstaget som gör att det är/blir stökigt hemma är att dina saker inte har någon fast hemvist. Allt måste ha en plats. Dessutom bör alla likartade saker ha plats i närheten av varandra. Det är naturligt när det gäller t.ex. kläder, men hur gör du med olika typer av elsladdar, pennor eller papper? 

Du behöver ha mer plats än du har prylar!

Givetvis behöver du ha plats för alla dina saker, men det kan du skapa, genom att smart förvaring och hur du packar dina saker. T.ex. om du viker dina tröjor och ställer dem på högkant så tar de mindre plats och det är lättare att plocka ut en. Dessutom får du inte synliga veck på dem som du får på de som ligger underst på grund av trycket. Generellt är det bättre att ställa saker vertikalt, jämfört med att lägga dem i högar. För oss är det naturligt att ställa böcker och inte ha dem i högar, men detta går att omsätta i det mesta du förvarar. 

Var beredd att ändra förvaringen

Vartefter du bor i den nya ordningen kommer du upptäcka att vissa saker inte hamnar där du hade tänkte dig, utan de ligger framme och stökar. Fundera på om du kan flytta förvaringen till där det är naturligt att den hamnar. 

Dags att städa och rensa igen

Efter en tid kommer du hittat bra naturliga ställen för alla prylar, men de börjar bli överfulla och då är det dags att städa och rensa igen…Om du ska flyttstäda finns det lite mer att tänka på, det kan du läsa om här eller om du vill veta hur du rensar inför flytten så läser du här.

Av  Mattias | 15-12-27 |
Kommentarer (0)