Flytta med barn – så gör du det bra

Flytta med barn går bra, dock har barn ofta kluvna tankar när det kommer till att flytta. Det är spännande såklart, men det är något otryggt med att saker och ting inte är i sin ordning, det är rörigt hemma och ett stressigt humör från föräldrar smittar ofta av sig. Tänk på att alltid se till barnens bästa under flyttprocessen!

Få offerter från flera bolag på ny hemförsäkring!

Flytta med barn i flyttlåda

Gör barnen delaktiga i flytten

Flytta med barn och låt dina barn vara delaktiga både innan och efter flyttdagen! Gör flyttpackningen till en rolig aktivitet för barnen. Låt de ha varsin egen låda där de packar ner sina saker i och kom ihåg: det gör ingenting om en låda inte är perfekt packad. Låt barnen också få packa upp sina saker i det nya hemmet för att de ska känna sig hemma och trivas i sitt nya rum. Ett tips är att barnen också får vara delaktiga i flyttstädningen. Låt dem sopa och samla ihop lite skräp!

Säkerhet

Stapla inte flyttkartonger för högt på varandra om barnen har tillgång till rummet; dessa kan välta. En bra idé är att ställa alla flyttkartongerna i ett rum dit barnet inte har tillgång. Försegla flyttkartongerna ordentligt så att barnen inte kan öppna dem och komma åt innehållet på egen hand. Det är också viktigt att verktyg och liknande hålls utom räckhåll för barnet. Lämna dem aldrig framme utan ha istället en speciell förvaringslåda för verktygen med ett barnsäkert lås. Se även till att knivar, småprylar, rengöringsmedel, mediciner och annat förvaras utom räckhåll för barnet under flytten. Förutom att ha barnets säkerhet i åtanke under själva flyttprocessen, är det viktigt att du barnsäkrar din nya bostad. Moveria™ har satt ihop en Checklista för att barnsäkra hemmet

Barnvakt under flyttdagen

Flyttdagen kan vara påfrestande för ett barn som behöver äta och sova på regelbundna tider. Barn behöver dessutom mycket uppmärksamhet av sina föräldrar som är fullt upptagna med att flytta. Den bästa lösningen är ofta att hitta en barnvakt där barnen kan tillbringa flyttdagen. Tänk dock på att ha barnens tillhörigheter nära till hands för att kunna packa upp dessa snabbt i den nya bostaden!

Flytta rätt tidpunkt

Det kan vara känslomässigt jobbigt för barn att flytta om de måste byta skola, lämna sina kompisar, träffa nya kompisar och anpassa sig till en ny omgivning. Se till att du finns där för dina barn, hjälp dem att anpassa sig och ta med dem ut på upptäcktsfärder i det nya området. Ett tips är att flytta under skollov och andra ledigheter när du kan ägna mycket tid åt dina barn!

Hur påverkas barn av att flytta

Det finns en undersökning, från 2010, som visar att barn påverkas negativt av många flyttar, främst gäller det de med introverta eller neurotiska sidor. Det man har mätt är livskvaliteten som vuxna.

Men att flytta några gånger under en uppväxt får räknas till något normalt och en del i ett barns sociala utveckling. Med rätt förberedelse så blir flytten en del i ett barns sociala utveckling, där de sätts i en ny social miljö med nya normer och struktur. Detta tränar barnet inför framtidens byte av miljö och acceptans för skillnader. Vanligtvis brukar barnen vara de som snabbast skaffar sig ett nytt socialt fungerande liv på den nya adressen.

Tydlighet till barnen

När du kommunicerar med barnen om flytten så var alltid rak och ärlig. Anpassa hur du pratar beroende på åldern, allt behöver inte förklaras, ibland kan det vara bättre att ställas in för ett faktum. I många fall med mindre barn är det bäst att prata med barnen först när alla kontrakt är skrivna så att ni inte oroar barnen i onödan. Äldre barn mår bra att vara delaktiga och få bestämma över de saker ni kan låta dem bestämma över, t.ex. tapet i deras nya rum. Men var tydlig med vad de inte får bestämma om. Det är ni som är föräldrar och har bestämt att ni ska flytta.

Byta dagis och skola vid flytt

Redan i 2-årsåldern börjar barn samarbeta med kamrater, i 4-5 årsåldern får de riktiga kompisar. Ju äldre barnen blir desto viktigare blir vänskapsrelationerna. Små barn ser familjen som sin stora trygghet och den följer ju med flytten. Ju äldre barnen blir så betyder kompisarna mer och mer. Därmed inte sagt att det inte går att flytta med äldre barn. Men det krävs mer förberedelse och arbete.

Om det fungerar på dagens dagis eller skola kan det göra det ännu svårare att byta. Dock kan det vara ett tecken på att era barn är bra på att knyta vänskapsband och kan bygga upp bra relationer i en ny skola. Det viktigaste är hur ni som föräldrar agerar, det är ert beslut och det är väl underbyggt. Då kommer även barnen att förstå det och anpassa sig. Det blir en lärdom för livet att komma till en ny miljö som är som ett oskrivet blad. Det kommer hända många gånger till i livet. Det du som förälder kan försöka göra är att förbereda för att ha lite extra tid för era barn. Både när de är hemma men också om det finns behov av extra inskolning. Bara att du vet att du har möjlighet till någon extra dag ledig kan göra att allt känns tryggare för barnen.

Utlandsflytt med barn

Flytta med barn är en stor sak för alla i familjen, att flyta utomlands med barn borde då vara ännu större. Det är det men många vittnar också om att det blir ett projekt som alla är med på och som familjen samarbetar kring. Det blir ofta en ny kultur som alla ska lära känna, nya kompisar, nya sätt att umgås. Allt blir nytt, för alla, detta får oftast familjen att stärkas och de som oftast klarar sig bäst att anpassa sig till den nya miljön är barnen. Både i att lära sig språk och ny kultur så har de stora fördelar i och med att de inte är lika låsta vid hur det brukar vara. Se till att ha mycket tid för barnen och att ni som föräldrar kan vara med och stötta i början. Ofta kan det vara bra om den ena föräldern kan vara hemma på heltid i början efter flytten, så att det alltid finns någon att prata med och även hjälpa till med praktiska saker som skjuts till idrottsträningar etc.  

Flytta med barn – några tips

Var positiv, var tydlig och var ett stöd till barnen. Låt de vara delaktiga beroende på deras ålder, ett litet barn kan packa sin egen kartong, ett större barn kan få bestämma över sitt eget nya rum. Läs mer om att Flytta isär med barn och kolla även in Alla våra checklistor för flytt.

Uppdaterad 2024-05-02 (Första publicering 2016-03-04)
Av  Mattias | 24-05-02 |
Kommentarer (0)