Flytta till Norge – tipsen du behöver!

Tänker du flytta till Norge från Sverige? Då är du inte ensam. Man uppskattar att omkring 80 000 svenskar bor och arbetar i Norge. Grannlandet med det närbesläktade språket har vacker natur att bjuda på, och en inbjudande arbetsmarknad med bra löner och arbetsvillkor. Särskilt många svenskar jobbar inom vård och omsorg, industri och service. En del arbetspendlar, en del bor och jobbar i Norge periodvis, och andra flyttar dit permanent. Om du ska vistas i Norge längre än 6 månader ska du folkbokföra dig där.

Hur får jag tag på bostad i Norge?

Det är bra att vara ute i god tid för att få tag på bostad i Norge. Har du eller din partner fått jobb i Norge kan du börja med att kolla om arbetsgivaren kan erbjuda något, eller hjälpa till i sökandet.

Få flyttofferter för att flytta utomlands från kontrollerade flyttfirmor

Det finns tre huvudtyper av bostäder i Norge: hyresbostad (leiebolig), ägarbostad (selveierbolig) och bostadsrättslägenhet, andelslägenhet eller aktielägenhet.

Jämfört med den svenska bostadsmarknaden är den norska mer privatiserad. På informationstjänsten Info Norden kan du läsa mer om den norska bostadsmarknaden och om att hyra och köpa bostad.

Flytta till Norge, norsk flagga i solnedgång
Foto av Mikita Karasiou, Unsplash

Behöver jag arbets- eller uppehållstillstånd?

Som medborgare i ett nordiskt land behöver du inte ansöka om arbets- eller uppehållstillstånd för att arbeta och/eller bo i Norge. (Däremot behöver du folkbokföra dig i landet om du ska stanna längre än 6 månader, se längre ned i artikeln.)

Observera dock att det i vissa branscher, framför allt inom vård och omsorg krävs ett tillstånd för myndigheterna. Det vanligaste kallas för “autorisasjon”, auktorisation. Ta reda på vad som gäller för din yrkesroll.

Vad gäller kring inkomst & skatt i Norge?

När du jobbar i Norge ska du i allmänhet betala skatt för din inkomst i Norge. Skatteetaten är den norska motsvarigheten till Skatteverket, och är du folkbokförd i Norge hämtar arbetsgivaren sitt skattekort elektroniskt därifrån. Du som inte är folkbokförd i Norge behöver kontakta närmaste skattekontor och ansöka om skattekort.

Du kan läsa mer om inkomst och skatt över gränserna i Norden på Nordisk eTax.

Hur fungerar det med socialförsäkring i Norge när du flyttar dit?

Om du bosätter dig i Norge och folkbokför dig där upphör din socialförsäkring att gälla i Sverige. Det påverkar alltså sjukpenning, föräldrapenning, barnbidrag och andra förmåner. Kontakta Försäkringskassan i god tid före din flytt, oavsett hur länge du har för avsikt att stanna i landet. I Norge är det myndigheten NAV som ansvarar för socialförsäkring.

Du kan läsa mer på Försäkringskassans temasidor.

Hur fungerar det med A-kassa och arbetslöshetsersättning vid flytt till Norge?

Du som ska flytta från Sverige till Norge kan ta med din grund till arbetslöshetsersättning. När du varit medlem i en svensk A-kassa kan du överföra dina perioder till arbetslöshetsförsäkringen i Norge. Du behöver då ett intyg från din svenska A-kassa, så kontakta dem innan flytt.

Är du medlem i en svensk fackförening kan du vända dig till dem för tips om vilken fackförening du kan välja i Norge.

Om du är arbetssökande vid flytt

Om du är arbetssökande och berättigad till A-kassa vid flytten till Norge kan du behålla din arbetslöshetsersättning från Sverige under 3 månader. Då gäller att du ska ha varit inskriven hos Arbetsförmedlingen minst 4 veckor innan avresa, och att du anmäler dig hos arbetsförmedlingen i Norge senast 7 dagar efter din ankomst. För att få fortsatt arbetslöshetsersättning om du inte hittar något jobb ska du inom 3 månader från din avresa anmäla dig till arbetsförmedlingen i Sverige.

Du kan läsa mer om villkor kring arbetslöshetsersättning och flytt utomlands på Arbetsförmedlingens temasidor.

Hur blir min pension efter flytt till Norge?

Du som får pension i Sverige bör ta kontakt med Pensionsmyndigheten för att ta reda på vad som gäller när du flyttar till Norge och hur beskattningen av din pension kommer se ut. Kommer du arbeta i Norge och folkbokför dig där blir du medlem i norska folketrygden. Du kan även boka tid för rådgivning kring pensionssparande på den bank du ansluter dig till i Norge.

Se mer information om norsk ålderspension hos Nordiskt samarbete.

Vilken sjukvård får jag när jag flyttar till Norge?

Du som folkbokför dig i Norge har rätt till en husläkare (fastlege), och det är husläkaren du i första hand ska kontakta om du blir sjuk eller behöver vård. Är du i behov av akut vård utanför husläkarmottagningens öppettider ska du vända dig till en akutmottagning (legevakt).

Har du ett D-nummer kopplas du inte till husläkarsystemet, men har rätt att vända dig till en läkarmottagning vid behov av vård.

Information om sjukvården i Norge finns hos Helsenorge.

Vad ska jag tänka på när jag flyttar till Norge med barn?

När du flyttar till Norge med barn för att stanna längre än 6 månader är det viktigt att tänka på att barnbidraget i regel upphör. Särskilda regler gäller för studerande och statligt anställda, så kolla med Försäkringskassan vad som gäller i ditt fall. Se avsnittet ovan ”Hur fungerar det med socialförsäkring?” Kontakta kommunen du ska flytta till i Norge för att få information om förskola och grundskola, och fylket för att få information om gymnasieskola.

Bra att veta är att om dina barn inte har norska som modersmål kan de få särskild undervisning i norska. Det gäller tills nivån bedöms tillräcklig för att klara den ordinarie undervisningen på norska.

Kan jag flytta till Norge med hund eller andra husdjur?

Du kan ta med dig hund, katt och även en del andra husdjur när du flyttar Norge, förutsatt att du uppfyller krav på bland annat ID-märkning, rabiesvaccination och behandling mot bandmask. Det är Mattilsynet som ansvarar för reglerna kring införsel av djur till Norge.

Kan jag ta med bilen när jag flyttar till Norge?

Du har tillåtelse att köra en svenskregistrerad bil i Norge om du jobbar där i upp till ett år. Det kan gå att förlänga perioden till två år, men då krävs dispens som du ansöker om hos Skatteetaten.

Annars gäller import av fordonet, omregistrering och att du betalar tull och avgifter. Alternativet är förstås att sälja bilen i Sverige och sedan köpa eller leasa en norskregistrerad bil på plats.

Ditt svenska körkort gäller i Norge.

När ska jag folkbokföra mig i Norge?

När du ska bo längre än 6 månader i Norge ska du anmäla flytt dit, och folkbokföra dig där via Skatteetaten. Då får du ett norskt födelsenummer. När du folkbokförs i Norge avregistreras du som folkbokförd i Sverige, men behåller ditt medborgarskap och personnummer.

För att skriva dig i Norge bokar du tid hos ett skattekontor där. Flyttar du tillsammans med din familj ska alla familjemedlemmar närvara vid besöket. D-nummer om du vistas under 6 månader i Norge

När du ska vistas mindre än 6 månader i Norge behöver du inte folkbokföra dig där. Men för att jobba och för att öppna ett bankkonto i Norge behöver du få ett tillfälligt identifikationsnummer som kallas D-nummer. D-nummer kan ofta beställas av arbetsgivaren, men också via banker. Ibland krävs ID-kontroll på ett skattekontor.

Vilka papper behöver jag hålla reda på vid flytt till Norge?

Giltigt pass eller nationellt id-kort (svenskt personbevis som är stämplat, signerat och högst 3 månader gammalt eller körkort kan även användas på skattekontoret)

Vaccinationskort

Intyg från skola och arbete

Anställningskontrakt

Hur genomför jag flytten till Norge?

Börja i god tid sortera dina ägodelar hemma i Sverige. Vad kan säljas, skänkas eller slängas? Vad vill och behöver du ha med till Norge? Är det något du ska packas undan för förvaring i Sverige? Ta hjälp av vår checklista för att flyttrensa och vår checklista för att flyttpacka.

Det finns flera bra flytt- och transportfirmor att välja mellan, som även kan hjälpa dig med eventuell förvaring. Fundera på om du vill sköta flyttstädningen själv eller anlita städfirma. Vi hjälper dig gärna att få tag på både flyttfirma och flyttstädning inför din flytt till Norge, och dessutom hjälper vi dig med RUT-avdraget. Du kan läsa mer i vår guide om rutavdrag och flytt.

Föra in flyttgods i Norge

Du kan föra in det mesta tull- och avgiftsfritt vid din flytt till Norge. Men det finns vissa saker som kräver att du fyller i en deklaration om införsel av flyttgods. Se information hos Tolletaten som är Norges motsvarighet till Tullverket.

Kom ihåg innan flytt till Norge

Senast en vecka före ska du anmäla flytten till Skatteverket om du ska vara borta mer än ett år, det gäller alla familjemedlemmar.

Anmäl flytten till Försäkringskassan.

Om du behöver ”autorisasjon” bör du ansöka om det i god tid.

Vad behöver jag göra på plats?

Boka snarast tid på ett skattekontor för att anmäla flytt om du ska stanna över 6 månader. Kontakta en bank för att öppna bankkonto och skaffa norskt BankID.

Om du ska stanna mindre än 6 månader och jobba behöver du ordna ett D-nummer via till exempel arbetsgivaren eller en bank.

Har du ett norskt födelsenummer eller D-nummer kan du skaffa MinID, som är en personlig inloggning till offentliga tjänster i Norge. Vänd dig till Digitaliseringsdirektoratet för MinID.

Fler användbara länkar:

Informationstjänsten Info Norden, information och vägledning inom många områden för dig som ska flytta till Norge.

Sveriges ambassad i Oslo, Norge

Kommer du så småningom flytta tillbaka till Sverige från Norge hittar du praktiska tips i vår artikel Flytta tillbaka till Sverige från utlandet.

Uppdaterad 2024-03-12 (Första publicering 2022-02-06)
Av  Nina | 24-03-12 |
Kommentarer (0)

Kommentera