Flytta till Italien – guide med praktisk information & tips

Att flytta till Italien är en dröm för många svenskar som lockas av det behagliga klimatet, den rika kulturen och det fantastiska köket. Ska du uppfylla drömmen och flytta till Italien? Här hittar du praktisk information inför flytten. Vad behöver du tänka på, vilka möjligheter finns, vilka regler gäller och hur ska du genomföra flytten så smidigt som möjligt?

Bro i Venedig, flytta till Italien
(C) Unsplash Damiano Baschiera

Hur får jag tag på bostad i Italien?

Hyra bostad i Italien
Att hyra en bostad i Italien kan vara utmanande beroende på region och stad. I större städer som Rom och Milano är det vanligt att hyra via fastighetsmäklare (agenzia immobiliare), men du kan även söka på bostadsportaler som Idealista, Immobiliare.it och Subito.it.

Du kan också titta på annonser och sätta upp egna hos organisationer som Svenska kyrkan. Och sist men inte minst – sök upp relevanta Facebook-grupper och låt ditt nätverk veta att du är ute efter en bostad att hyra i Italien.

Tänk på att vara försiktig vare sig det gäller förstahands- eller andrahandskontrakt – skriv inte på kontrakt och betala ingen avgift eller förskottshyra utan att ha sett lägenheten.

Köpa bostad i Italien

Kontakta en lokal mäklare för att få grepp om hur processen går till, och få hjälp att anlita en notarie. Att köpa bostad i Italien kan upplevas som krångligt, och det är standard att koppla in en notarie (notaio) för att säkerställa att affären går rätt till. Se också till att fastigheten inte har några oreglerade skulder eller juridiska problem som kan försvåra köpet.

Behöver jag visum eller uppehållstillstånd i Italien?

Som EU-medborgare behöver du inget visum för att bo och arbeta i Italien. Om du planerar att stanna längre än tre månader måste du dock registrera dig hos de lokala myndigheterna och ansöka om uppehållsrätt (residenza) i kommunen där du bosätter dig.

När ska jag folkbokföra mig i Italien?

Om du flyttar till Italien på prov och är osäker på hur länge du kommer att stanna kan du inledningsvis behålla din folkbokföringsadress i Sverige och anmäla särskild postadress till Skatteverket för att få din post till ditt boende i Italien. Ska du stanna över ett år? Då gäller anmälan av utlandsflytt. I båda fallen går du in på Skatteverket.se för att ordna det.

Vad gäller kring inkomst och skatt i Italien?
I och med att Sverige har dubbelbeskattningsavtal med Italien får du som skattskriver dig där betala SINK-skatt: särskild inkomstskatt på din inkomst/pension. Den ligger på 25 procent.

Det finns dock ett antal krav som måste uppfyllas för att du ska anses vara ”fullständigt utflyttad från Sverige” och därmed vara berättigad till SINK-skatten. Du får inte äga bostad i Sverige förutom fritidshus, inte ha maka/make eller barn under 18 år kvar i Sverige, inte bedriva näringsverksamhet eller sitta i bolagsstyrelse i Sverige. Du ska ha en permanent bostad i Italien och vistas där minst 6 månader om året. Läs mer på Skatteverket.se.

Hur blir min pension i Italien?

Om du vill ta ut svensk pension i Italien ska du kontakta Pensionsmyndigheten som bedömer om du har rätt till alla delar inom den allmänna pensionen. 

Vilken sjukvård får jag i Italien och till vilken kostnad?

Om du fortfarande är folkbokförd i Sverige får du vård på samma villkor som italienska medborgare med det europeiska sjukförsäkringskortet.

Om du folkbokför dig i Italien behöver du vända dig till den lokala hälsoorganisationen (Azienda Sanitaria Locale, ASL) för att registrera dig i det italienska sjukvårdssystemet och få ett hälsokort (Tessera Sanitaria), vilket ger dig rätt till offentlig sjukvård.

Kan jag flytta med bilen till Italien?

Om du skriver dig i Italien och tar med dig bilen från Sverige ska du registrera din bil i Italien inom 60 dagar. Ditt svenska körkort gäller i Italien, men när det är dags att förnya körkortet måste du göra det enligt de italienska reglerna.

Kan jag flytta till Italien med hund eller andra husdjur?

Ja, du kan ta med dig husdjur till Italien, men det finns vissa regler som du måste följa. Ditt husdjur måste ha ett EU-pass för sällskapsdjur, vara vaccinerat mot rabies och ha ett mikrochip som uppfyller EU-krav. 

Vilka papper behöver jag hålla reda på när jag ska flytta till Italien?

En del av de papper vi listat nedan har du med dig från Sverige, andra ordnas på plats. Se till att ha alla nödvändiga papper i ordning, och förbered kopior. Det är klokt att förvara originalen för sig och med fördel i plastfickor.

Identitet
Pass eller nationellt ID-kort.
Vigselbevis

Kontrakt
Hyres- eller köpekontrakt för bostad.

Försäkring/sjukvård
Försäkringspapper
Intyg från Försäkringskassan
Europeiskt sjukförsäkringskort.

Bil
Registreringsbevis, försäkringshandlingar och körkort.

Inkomst, ekonomi
Anställningsbevis
Registreringspapper för företag (italienska och/eller svenska)
Lönebesked eller annan ekonomisk dokumentation.
Studieintyg
Levnadsintyg för dig som pensionär (läs mer på Svenska Ambassadens webbplats).

Vad gäller kring att föra in flyttgods i Italien?

Eftersom Italien är ett EU-land behöver du inte betala tull, moms eller andra skatter för ditt flyttgods. Du behöver inte heller lämna in någon importdeklaration för vanliga hushållsartiklar. För införsel av vapen eller farliga föremål gäller dock särskilda regler. Läs mer hos Tullverket.

Hur genomför jag flytten till Italien?

Börja först och främst i god tid innan flytten att sortera dina ägodelar hemma i Sverige. Vad kan säljas, skänkas eller slängas? Vad vill och behöver du ta med dig till Italien? Är det något som ska packas undan för förvaring i Sverige? Ta hjälp av vår checklista för att flyttrensa och vår checklista för att flyttpacka.

Det finns flera bra flytt- och transportfirmor att välja mellan, som även kan hjälpa dig med eventuell förvaring. Fundera på om du vill sköta flyttstädningen själv eller anlita städfirma. Vi hjälper dig gärna att få tag på flyttfirma inför din flytt till Italien, och dessutom hjälper vi dig med RUT-avdraget.

Vad behöver jag göra på plats i Italien?

Registrera dig på Svensklistan på Svenska Ambassaden i Rom.
Reka efter långsiktig bostad om du valt en tillfällig, eller inte är nöjd med din första.
Öppna ett bankkonto.
Skaffa internet och andra abonnemang du behöver.
Gör anmälan om utlandsflytt till svenska Skatteverket om du ska stanna mer än ett år.
Ansök om uppehållsrätt hos ditt lokala kommunkontor i Italien.
Ansök om att bli inskriven hos det italienska sjukvårdssystemet (ASL).

Några användbara länkar:

Kommer du så småningom flytta tillbaka till Sverige från Italien hittar du praktiska tips i vår artikel Flytta tillbaka till Sverige från utlandet.

Uppdaterad 2024-10-03 (Första publicering 2023-04-14)