Depression i samband med flytt – när det roliga blir något jobbigt

En depression i samband med flytten eller en depression där man känner sig rotlös kan verkligen försvåra möjligheterna för dig att bo in dig i dina nya omgivningar och lära känna nya människor. Att flytta till en ny lägenhet eller till och med köpa hus bör i normalfallet vara en rolig och fin start på ett nytt livskapitel. Så är det dock inte alltid, speciellt inte om anledningen till flytten var en mindre trevlig sådan, till exempel en separation, ekonomiska svårigheter eller en oönskad flytt på grund av jobbet.
Flyttkartongerna är uppackade och vardagsrummet har den färg man ville ha, men man känner sig ändå inte tillfreds. Det är inte hemma, och att slappna av fungerar inte alls. Den här känslan av rotlöshet och hemlöshet kan leda till en flyttdepression. I den här artikeln vill vi tala lite mer om detta inte alltför välbekanta tema. Vi vill även ge dig några tips på hur du kan hantera situationen.

Flyttdepression
Foto: Bigstock.com

Flyttdepression: Symptom

Ofta kan man inte riktigt märka symptomen förrän flyttstressen har lugnat ned sig. Många tänker inte ens på symptomen när det nya hemmet borde kännas som ett hem – men inte gör det. Det beror ofta på att hjärnan har nog med organisationen och stressen runt flytten, och att de otrevliga känslorna kunde då inte riktigt ta sig igenom ”bruset”. Symptomen kan såklart variera från person till person, men de vanligaste är:
Du sover extremt mycket: Åtta timmars sömn per natt räcker helt enkelt inte längre och du tillbringar tolv timmar eller mer i sängen. På dagen och på arbetet eller på fritiden är du onaturligt trött och känner dig helt färdig. Det här är ofta varningssignaler på att något inte är som det ska.
Osocialt beteende: Man vill inte lämna hemmet och har inget behov av att skapa nya relationer eller underhålla gamla. Bara tanken på att umgås med andra människor och småprata känns otrevlig.

Depression efter flytt – Vad kan man göra?

Vid tydliga symptom på depression ska man uppsöka vården. Vid en mild variant där man känner att man klarar vardagen kan man dock göra några saker själv för att må bättre. Vi ger dig några strategier som kan hjälpa dig att bo in dig i ditt nya hem. På så sätt kan du hantera känslor av nedstämdhet i samband med en flytt.

Deprimerad vid flytt
© Can Stock Photo / bds

Håll kontakten

Ta upp telefonen och hör av dig till nära och kära. Den bästa vännen där du bodde innan, din mamma eller din tenniskompis – ring dem och prata med människor som du litar på. Det hjälper till att hålla borta känslorna av ensamhet. Även om du inte har lust med det, försök att ringa minst en person per dag.

Gör mysigt i ditt nya hem

Häng upp foton och tavlor från din gamla bostad. Använde du ett visst doftljus eller en rumsspray där du bodde innan – använd dessa även i den nya bostaden, redan från de första dagarna. Sensoriska faktorer som påminner dig om ditt gamla hem kommer att hjälpa dig att känna dig mer tillfreds och hemma i den nya bostaden. Det kan även bidra till att flyttdepressionen inte blir så stark. Använd mjuka och vackra färger när du målar väggarna. Du får hjärna ta hjälp av vår artikel om inredningstips!

Upprätthåll dina vanor

Promenerar du varje dag, sitter du på caféer och läser en bok varje söndag, eller går du alltid på bio på onsdagar, ja då bör du försöka att upprätthålla de här vanorna och komma igång med dem direkt i din nya omgivning.

Integrera dig i din nya omgivning

Även om du verkligen inte har lust att ta dig upp ur soffan och ut ur bostaden så är det viktigt att du prioriterar att ta dig ut genom dörren. Börja med att leta upp en aktivitet som du kan gå på en gång i veckan. Välj något som du tycker om, oavsett om det är tennis, yoga eller en sykurs. Att hitta nya vänner gör en stor skillnad!

Gå ut och gå på promenader

Med promenader får du igång kroppen och aktiverar blodcirkulationen. Det innebär även att kroppen utsöndrar endorfiner, vilket i princip är kroppens egna medicin mot depressioner.

Ge dig själv tid

Det är okej att inte känna sig hemma och tillfreds från första minuten. Speciellt om du flyttat till ett annat land och lever i en helt annan kultur för första gången. Att anpassa sig till det nya tar tid, men det kan också betyda helt nya och fantastiska möjligheter.

Med de här strategierna kan du motverka en flyttdepression, men glöm inte att ge dig själv tid att bo in dig i ditt nya hem. Har du svåra symptom och har symptomen endast blivit värre på grund av flytten så råder vi dig att söka vård direkt. Tiden då utbrändhet och depression var något man talade tyst om är förbi, och du har rätt till att prioritera din hälsa. Vi skickar positiva tankar och hoppas att du nu är väl rustad att klara dig ur en eventuell flyttdepression.

Har du en flytt på gång och kan inte alls glädja dig åt den nya bostaden och det nya livet? Känner du att det är för mycket och har ingen aning om hur du ska klara av stressen? Ta då hjälp med flytten från professionella. En flyttfirma kan ta hand om de flesta sakerna i samband med flytten. Då kan du istället rå om dig själv. Träffa vänner som du snart inte kommer träffa så ofta på grund av flytten, träna, köp något fint för den nya bostaden… gör det som du tycker är roligt och överlåt flytten till proffsen!

Uppdaterad 2024-03-25 (Första publicering 2019-10-31)

Av  Mattias | 24-03-25 |
Kommentarer (0)