Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
15-04-23 - Av Admin

Att flytta ihop

Att flytta ihop är ett stort steg i ett förhållande. Därför är det första man bör tänka på om man verkligen skall flytta ihop eller inte. Det viktigaste är självklart att låta känslorna bestämma. Om man litar man på sin partner, det inte finns några stora livsförändringar som står för dörren för någon av parterna (flytt till annat land eller liknande) och man vet vad det innebär att umgås tätt inpå sin partner så finns det inga anledningar till att tveka. Finns det minsta tvivel kanske det dock är bättre att vänta och fundera ett extra varv på om man skall flytta ihop eller inte. 

När man väl bestämt sig för att flytta ihop så finns det vissa saker man skall tänka på. Här kommer därför Moverias bästa att flytta ihop tips. 

Vårt första att flytta ihop tips handlar om boendesituationen. Det kan ofta vara bra att göra en helt ny kalkyl inför att man skall flytta ihop. Anledningen är främst att när man är två personer så kan man få betydligt bättre villkor från banken. Räntevillkoren påverkas positivt om man är två arbetsföra personer istället för en ensam. Så även om båda parterna tidigare haft hyresrätt och inte haft den enskilda ekonomin till att köpa en bostad så kan alltså ett sådant alternativ vara gynnsamt när man skall flytta ihop. Väljer man att inte flytt ihop i en ny gemensam bostad så är frågan såklart i vilken vems bostad man skall flytta ihop. Något som är enkelt val för vissa och svårare för andra.

Flytta ihop saker

Det är inte bara ni själva som skall flytta ihop. Nu skall även era saker samsas om utrymmet. Att ha dubbletter av soffor och köksbord är inte ett alternativ. Oftast är den ena parten mer engagerad i inredningen än den andra så valen faller sig oftast ganska naturligt. Skulle det uppstå diskussion så får man kompromissa. Kan man inte komma överens om vems soffa man skall behålla kanske man åter igen skall överväga om man skall flytta ihop eller inte. För att bli av med de dubbletter som blir över så läs vår artikel om att tjäna pengar på begagnade saker.

Abonnemang och avtal när ni skall flytta ihop

En av alla fördelar med att flytta ihop är att antalet avtal och abonnemang halveras och då också kostnaden. Vårt tredje att flytta ihop tips är att noga se över alla abonnemang. Se vem som har det billigaste i dagsläget, om det är några abonnemang ni vill förändra och några nya ni vill ha. Kanske kan man nu unna sig att prenumerera på den där tidningen till exempel. Ta er också tid att titta på vem av er som får billigast abonnemang och avtal. Vissa typer av tjänster, exempelvis försäkringar, påverkas nämligen av vilken individ som tecknar dem.

Sambolagen och samboavtal

Vi har behandlar sambolagen i en enskild text. Läs den här moveria.se/article/sambolagen-forklaring-och-innebord/. Där står att läsa om vad sambolagen innebär och vad man skall vara medveten om rent juridiskt när man skall flytta ihop med någon. Skall ni skriva samboavtal så hittar ni en mall för det här moveria.se/checklist/mall-samboavtal/

Faderskap

Den sista punkten är inget att flytta ihop tips utan mer ett stycke information. Skulle ni vara så lyckliga att ni får barn tillsammans så behöver pappan i samboförhållande besöka kommunen och erkänna faderskapet. På så sätt blir han också vårdnadshavare. Är man gifta sker detta per automatik.

Kommentarer (0)

Kommentera