Flytta ihop tips – att tänka på innan man flyttar ihop!
Att flytta ihop är ett stort steg i ett förhållande och kräver övervägande av känslor, boendesituation, gemensam ekonomi och avtal. När man blir sambos bör man överväga att göra en ny kalkyl för bättre villkor från banken, se över abonnemang, och läsa på om sambolagen och eventuellt skriva samboavtal. Diskussioner och kompromisser angående inredning och möbler kan vara nödvändiga för att skapa ett gemensamt hem.
När ska man flytta ihop?
Att flytta ihop är ett stort steg i ett förhållande. Därför är det första man bör tänka på om man verkligen skall flytta ihop eller inte. Det viktigaste är självklart att låta känslorna bestämma. Om man litar man på sin partner, om det inte finns några stora livsförändringar som står för dörren för någon av parterna (flytt till annat land eller liknande) och man vet vad det innebär att umgås tätt inpå sin partner så finns det inga anledningar till att tveka. Finns det minsta tvivel kanske det dock är bättre att vänta och fundera ett extra varv på om man skall flytta ihop eller så är det precis tvärtom att man då ska testa och få snabbt se om det funkar. Detta är inte lätt, hade det varit ett lätt beslut att bestämma när man ska flytta ihop så hade inte så många tänkt på det så mycket.
Bästa att flytta ihop tipsen
Vårt första att flytta ihop tips handlar om boendesituationen. Det kan ofta vara bra att göra en helt ny kalkyl inför att man skall flytta ihop. Anledningen är främst att när man är två personer så kan man få betydligt bättre villkor från banken. Räntevillkoren påverkas positivt om man är två arbetsföra personer istället för en ensam. Så även om båda parterna tidigare har haft hyresrätt och inte haft den enskilda ekonomin till att köpa en bostad så kan alltså ett sådant alternativ vara gynnsamt när man skall flytta ihop. Väljer man att inte flytta ihop i en ny gemensam bostad så är frågan såklart i vems bostad man skall flytta ihop. Något som är enkelt val för vissa och svårare för andra.
Flytta ihop – hur gör man med alla saker?
Det är inte bara ni själva som skall flytta ihop. Nu skall även era saker samsas om utrymmet. Att ha dubbletter av soffor och köksbord är inte ett alternativ. Oftast är den ena parten mer engagerad i inredningen än den andra så valen faller sig oftast ganska naturligt. Skulle det uppstå diskussion så får man kompromissa. Kan man inte komma överens om vems soffa man skall behålla kanske man åter igen skall överväga om man skall flytta ihop eller inte. För att bli av med de dubbletter som blir över så läs vår artikel om att tjäna pengar på begagnade saker. Det går ju också att lagra i ett förråd men ett tips är då att bestämma redan från början hur länge grejerna ska vara där, annars kan det bli väldigt dyr magasinering.
Abonnemang och avtal när ni skall flytta ihop
En av alla fördelar med att flytta ihop är att antalet avtal och abonnemang halveras och då också kostnaden. Vårt tredje att flytta ihop tips är att noga se över alla abonnemang. Se vem som har det billigaste i dagsläget, om det är några abonnemang ni vill förändra och några nya ni vill ha. Kanske kan man nu unna sig att prenumerera på den där tidningen till exempel. Ta er också tid att titta på vem av er som får billigast abonnemang och avtal. Vissa typer av avtal, exempelvis hemförsäkringar, påverkas nämligen av vilken individ som tecknar dem.
Sambolagen och samboavtal
Du bör läsa på om sambolagen och vad som gäller för er. I den här samboartikeln kan du läsa om vad sambolagen innebär och vad man skall vara medveten om rent juridiskt när man skall flytta ihop med någon. Skall ni skriva samboavtal så hittar ni en mall för det här.
Flytta ihop efter distansförhållande
När man flyttar ihop över längre distanser så flyttar kvinnan oftare till mannens ort än tvärtom visar en nyligen publicerad forskning från Stockholms Universitets Demografiska Avdelning. Distansförhållanden har ju sina fördelar och nackdelar, det man kan säga är att det oftast blir en stor förändring när man flyttar ihop.
Intervju med Maria Brandén, om varför kvinnan flyttar till mannen när man flyttar ihop?
Varför är det så?
-Det är visat i tidigare forskning att par baserar sitt val av boendeort mer på mannens jobb och karriär än på kvinnans, och det visar sig också i vår forskning, säger Maria Brandén, en av författarna till studien ”Who Moves to Whom? Gender Differences in the Distance Moved to a Shared Residence”
Vad är det ni har sett som är nytt?
-Vi ser att kvinnan i mycket högre grad flyttar till mannen när de ska flytta ihop, och att kvinnor som flyttar till sin partner flyttar över betydligt längre avstånd än de män som flyttar till sin partner. I hög utsträckning beror detta på maktobalanser i paret, till exempel att mannen har högre inkomst, är äldre än kvinnan, eller har en bättre bostad redan innan paret börjar bo ihop.
Hur har ni gjort denna forskning?
-Vi har använt oss av de svenska befolkningsregistren och utgått från alla olikkönade par som var gifta eller hade ett barn tillsammans. Sen har vi följt dem tillbaka i tiden fram till det sista året som de inte bodde ihop, för att se vem som flyttade, och hur långt, när paret började bo ihop.
Är det något som förvånade dig?
-Kanske inte förvånade, men jag blev förvånad över hur stora könsskillnaderna faktiskt var, och att maktobalanser i förhållandet redan innan man bor ihop är så viktiga för var man börjar sitt samboende.
Statistik från Moveria
När det gäller flytt så verkar mycket följa traditionella förväntade könsmönster. Flyttstädning bokas oftare av kvinnor på moveria.se. Bokning av flyttfirmor är det ungefär lika många kvinnor som gör, medans artiklar kring hantverksmässiga saker såsom ”så byter du lås i nya bostaden” läses mycket mer av män.
På våra våra sajter i Tyskland och Österrike är dessa könsmönster än mer signifikanta, medans det i Holland knappt syns någon skillnad alls. Det som är mest populärt att ladda ned är våra checklistor om flytt, där är det ungefär 50-50 i alla länder.