Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
19-03-17 - Av Mattias

Jämför pris förråd Self Storage – Shurgard vs. Pelican vs 24Storage

Flytt, renovering, separation, utlandsvistelse är exempel på vad som kan skapa behov av utrymme för förvaring av hela, halva, eller delar av bohaget under en begränsad period eller tills vidare.

Self storage innebär att du hyr förrådsyta från en månad och framåt. Flyttning och packning står du själv för, därav namnet. Du har oftast tillträde till ditt förrådsrum från 5.30 till 22.00 årets alla dagar. På så sätt skiljer det sig från traditionell magasinering, där andra står för hämtning och packning av dina prylar, som i regel blir åtkomliga först när du avslutar magasineringen.

De flesta anläggningar för self storage är bemannade kontorstid, och bevakade nattetid. På det hela taget är förhållanden och villkor kring temperatur, säkerhet, bevakning och öppettider likvärdigt. Ofta kan du köpa kartonger, wellpapp och dylikt på plats, och hos en del är det dessutom möjligt att låna pirra, eller hyra släpkärra.

Self storage i Stockholm, Göteborg & Malmö

Anläggningar som erbjuder self storage är framför allt centrerade till Stockholm, Göteborg och Malmö. Men self storage förekommer också i mellanstora städer och längre norrut i landet, och är en växande företeelse. Hur centralt förråden ligger påverkar priserna, vill du komma billigare undan bör du titta på de förråd som ligger en bit ifrån centrum.

Jämför pris förråd Shurgard, Pelican och 24Storage

Vi har jämfört några av de ordinarie månadsavgifter som Shurgard, Pelican Self Storage respektive 24Storage tar ut centralt i Stockholm och i utkanten. Här kan vi se att priserna skiljer sig åt betydligt mer utifrån läge än aktör. Motsvarande ser vi gällande förvaring/Self storage i Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå och Örebro.  Priserna är från mars 2019:

Jämförelse förrådspriser för förvaring av möbler under flytt

Hyra stort eller litet förråd

Föreställer du dig ekande förrådsrum så kan du tänka om, det finns nämligen också förrådsskåp och förrådsutrymmen från endast en kvadratmeter. Kom ihåg att du ska fylla utrymmet också på höjden, och fråga dig hur mycket utrymme du faktiskt behöver.

– De flesta tror att de behöver mycket större yta än vad de gör, säger Michael Fogelberg ordförande för branschorganisationen SSAS, till Råd & Rön.

Ska du stuva in allt från en bostad i ett förrådsutrymme gäller generellt tumregeln att du behöver en tiondel av den yta du hade i bostaden.

Kringkostnader & försäkringar vid förvaring i hyrförråd

Generellt ligger priserna på mellan 210 och 480 kronor per kvadratmeter. När du räknar på kostnaderna får du inte glömma de kringkostnader som tillkommer. I samband med transport och packning kan du behöva hyra släpvagn och bil, köpa flyttkartonger och förvaringslådor. Ibland är totalkostnaden billigare om man kan få flyttfirman att göra detta så det ingår i deras pris och dessutom kan det minska din stress.

Försäkringsvillkoren skiljer sig åt avsevärt mellan olika self storage-företag. Hos en del ingår försäkring, hos andra kostar det extra. Från 30 upp till 100 kronor per månad läggs då på förrådshyran. Kolla upp om din hemförsäkring täcker ägodelar som förvaras på annan plats än hemmet, så du inte tecknar en försäkring i onödan.

Att tänka på när du ska hyra förråd för self storage

Vad ska du förvara? Är ett varmförråd nödvändigt, eller duger det med ett kallförråd?

Hur mycket yta behöver du? Tänk på att utnyttja hela det utrymme du betalar för, också på höjden.

Kan du rensa bland dina prylar och på så sätt inrymma dem i ett mindre och billigare utrymme? Ladda ned och skriv ut vår checklista för att flyttrensa.

Behöver du kunna komma åt saker i förrådet? Fungerar det att fylla upp till taket eller behöver du mer svängrum på plats? Är det vissa saker du kan behöva komma åt, se då till att placera dem längst fram och högst upp.

Hur centralt behöver du förvara bohaget? Tänk på att månadshyran är betydligt högre ju mer centralt belägen anläggningen är. Vid en längre periods förvaring kan det handla om många tusenlappar.

Det är inte bara läge och storlek som styr priset, exempelvis våningsplan kan också innebära en prisskillnad. Även sedan du bestämt dig för en viss anläggning bör du undersöka vilka alternativ som finns där.

Pensionär eller student? Kolla om anläggningen erbjuder rabatt.

Behöver du hyra flyttbil eller släpkärra? Kolla om du kan göra det via anläggningen.

Försäkring är ett krav vid self storage, kontrollera om det ingår i din hemförsäkring, ingår i förrådshyran eller om det är något som behöver läggas till.

Det är vanligt med lockpriser där första månaden eller månaderna är mycket billiga. Tänk långsiktigt och jämför ordinarie priser.

Via branschorganisationen för förrådsuthyrare i Sverige Self Storage Association Sweden kan du hitta seriösa företag som erbjuder self storage.

Kommentarer (0)

Kommentera