Hur märka flyttkartonger? – så organiserar du flyttlådorna

Att märka dina flyttkartonger är viktigt för att det ska vara lätt att hitta bland dem, och att både flytten och tiden efteråt ska vara organiserad på bästa sätt. Märk lådan på alla sidor så att du lätt ser märkningen dock viktigast på kortsidorna, eftersom de syns mest. Det är till ännu större hjälp om lådorna organiseras med färgmärkning.

 • Skaffa etiketter, tejp eller märkpennor i olika färger.
 • Bestäm färg för respektive rum.
 • Märk varje kartong med:
  • Färg som motsvarar det rum kartongen ska ställas i 
  • Nummer för separat innehållsförteckning
  • Ömtåligt om innehållet är ömtåligt
  • A, B eller C – är den mer eller mindre brådskande att packa upp.
 • Skriv ned vad varje numrerad kartong innehåller i separat innehållsförteckning och fotografera gärna med mobilen innan du stänger kartongen.

Här är en guide till smartaste sättet att märka flyttkartonger.

Därför ska du märka flyttkartongerna

För att göra bärandet och inflyttningen så bekväm som möjligt är det bra att märka sina flyttkartonger. När flyttlasset går hjälper det flytthjälpen om lådorna är märkta. Oavsett om du har anlitat flyttfirma eller satt familj och vänner i arbete kan hjälpredorna direkt bära dem till rätt rum i den nya bostaden. 

När det är dags att packa upp behöver du inte fundera på vad som är i dem; du slipper rota runt bland olika kartonger och kånka dem mellan rummen.

Märka flyttkartong

Så märker du flyttkartonger

Ett tips är att förbereda märkningen innan du börjar packa flyttkartonger. Bestäm hur du ska märka dem och skaffa det du behöver som märkpennor, tejp och eller etiketter. Märk sedan löpande allt eftersom du packar flyttkartongerna.

Om du använder dig av etiketter eller tejp för att skriva innehåll eller numrera kan du förbereda dessa, för att sedan när du packar en kartong med ha färdiga etiketter och fästa på. Då slipper du stanna upp i packningen och leta penna (pennor har en tendens att hamna på vift i flyttstöket).

Vad ska framgå av märkningen på flyttlådan

Du väljer förstås själv vad som ska framgå av märkningen på flyttlådan, men följande är att rekommendera:

 • Vilket rum lådan ska till.
 • Om innehållet är ömtåligt.
 • Hur viktig lådan är – alltså hur den ska prioriteras i uppackningen.

Se till att tydligt märka den flyttlåda som du behöver ha tillgång till första kvällen och dygnet i din nya bostad. Då slipper du rota runt efter tandborste och kaffefilter i alla flyttlådor.

Tips om packning: Flyttpacka smart och smidigt för flytt – 25 enkla tips

Därför ska du märka flyttkartongerna på sidan

Genom att märka flyttkartongerna på sidan istället för ovanpå ser du till att märkningen syns även när kartongerna står staplade på varandra. Allra bäst är att märka dem både på kort- och långsidorna, då kan kartongerna placeras hur som helst. Det gäller också kartonger som ska stuvas in på vinden eller i källaren.

Tips: märk upp flyttkartonger med olika färger

Använd en specifik färg för ett specifikt rum, exempelvis blått för badrum och rött för kök. Du kan använda dig pennor, tejp eller etiketter i olika färger för att fixa färgmärkningen av dina flyttkartonger.

Vid flyttbilen och innanför dörren till nya bostaden kan du sätta upp papper som visar vilket rum respektive färg motsvarar. På så sätt vet den som bär varje låda var den ska ställas någonstans.

Märk vilka flyttlådor som ska packas upp först

Ofta blir det betydligt fler flyttlådor än man kanske föreställt sig, och då är det skönt att veta var man ska börja. Märk ut vilka lådor du ska packa upp först.

Du kan till exempel märka de viktigaste lådorna med bokstaven A, de som kommer i andra hand med bokstaven B och de som är lägst prio med bokstaven C.

Numrera flyttlådorna och skriv separat innehållsförteckning

Genom att numrera flyttkartongerna och lista innehållet intill numret i en separat innehållsförteckning (på papper eller i datorn/mobilen) får du koll på vad som är packat var. Var så specifik som du behöver i listan.

På kartonger som ej ska packas upp utan förvaras i förrådsutrymme på vind eller i källare kan det vara bra att skriva ut innehållet också direkt på kartongen, för att underlätta när du eller någon annan i familjen längre fram behöver något därifrån.

Olika sätt att märka flyttlådorna

Skriva med märkpennor direkt på flyttlådorna

Ett vanligt sätt att märka flyttlådor är att använda märkpennor. En nackdel är att det kan bli tröttsamt i längden, särskilt om du har många kartonger och vill göra en omsorgsfull märkning. Om du använder dig av begagnade flyttlådor är de ofta nedklottrade efter tidigare flyttar, och det kan bli svårt att göra en tydlig märkning.

Å andra sidan kan du med fördel använda märkpennor även när du skriver på tejp eller etiketter. Ett tips är att köpa många eftersom de har en tendens att försvinna. Finns att köpa billigt på stormarknader.

Tejp eller etiketter på flyttlådorna

Du kan också fästa frystejp på flyttlådorna, färgad tejp eller självhäftande etiketter i olika färger. Runda märketiketter är smidiga att hantera och går snabbt att fästa på alla sidor. Om du vill lista innehållet även på lådan eller klistra över gamla märkningar behöver du större etiketter.

PS. Märk sladdarna också. Sladdar och liknande som du tar loss när du packar bör du bunta ihop och märka ordentligt för att veta vad de hör ihop med när du packar upp dem igen. Skriv på den tejpbit som du fäster ihop sladdnystanet med.

Se också checklista för att flyttpacka och tips på hur du packar upp strukturerat.

Uppdaterad 2024-04-15 (Första publicering 2020-11-16)
Av  Mattias | 24-04-15 |
Kommentarer (0)