Flyttstäda – vad ingår i flyttstädning?

Det som ingår i en flyttstädning är att allt ska städas av så att din bostad i princip är så ren som om den vore ny, förutom där det på grund av slitage eller ålder inte är möjligt.

Detta ska flyttstädas i en villa eller lägenhet när du slutstädar

Det finns inte någon svensk standard för vad som ska flyttstädas men det finns riktlinjer från Mäklarsamfundet om du har en bostad som säljs och om du hyr så har oftast fastighetsägaren rekommendationer om vad som ska göras. De seriösa flyttstädfirmorna brukar ge en garanti att de tar hand om klagomål utan extra kostnad om det är något som bryter mot riktlinjer eller rekommendationer gällande flyttstädningen. Nedan finns en genomgång av vad som ingår i en flyttstädning, om du vill ha mer detaljer så lär gärna vår checklista för flyttstädning som är en sammanställning av riktlinjer och rekommendationer.

Rengöring av samtliga målade ytor

Allt som är målat ska rengöras så att det inte finns damm eller fläckar som hade kunnat tvättas bort. Detta gäller egentligen även bakom element och andra otillgängliga ställen.

Fönster ska rengöras på alla ytor

Alla fönsterglas ska putsas och rengöras, det ska torkas mellan fönster och dessutom ska eventuella persienner rengöras.

Dörrar

Dörrarna ska rengöras, oftast är det smuts och avlagringar kring handtagen och damm ovanpå dörren.

Garderober och fast inredning

All fast inredning såsom garderober ska rengöras ordentligt invändigt och utvändigt. Framförallt kring dörrknoppar och där lösa hyllplan går mot bakkant på väggen brukar det vara smutsigt.

Eluttag och ventilationsdon

Alla synliga installationer ska rengöras, runt ventilationsinsug och utblås brukar det vara smutsigt. Tänk på att stänga av elen innan du rengör till exempel eluttag. 

Golv, tak och väggar allt ingår i flyttstädningen

Förutom att torka av så tänk på att också fläckar som är möjliga att få bort ska tas bort. Ibland kan det vara fläckar som trängt in i materialet och då kan du inte göra mer än torka av så mycket som det går.

Övrigt

Vanligt som många glömmer är att ta bort kladd från klistermärken och dylikt. Tavelkrokar och elledningshållare som inte används är andra exempel på saker som ska tas bort.

FÅ FLYTTSTÄDNINGSOFFERT – SNABBT OCH ENKELT!

Flyttstädning i köket

Många klagomål på flyttstädning kommer just på köket, eftersom det oftast finns ingrott fett som är svårt att få bort. Men allt ska rengöras.

Kyl, frys och sval

Ett vanligt misstag gällande flyttstädning är att man börjar avfrosta frysen för sent. En rejäl rengöring av kyl, frys och sval ingår i flyttstädningen, det som kan köras i diskmaskin av inredningen bör köras i diskmaskin.

Spis och ugn

Vid slutstädningsbesiktningar brukar det räcka med att man drar ut spisen för att se om det är rengjort där bakom, vilket det ska vara, detta tillsammans med badrummets vattenlås är nog det som glöms mest.

Köksfläkt

Köksfläkt och dess filter ska rengöras, kan köksfläktskåpan även rengöras invändigt så ska den rengöras även där.

Fast inredning i köket

All fast inredning ingår givetvis när du ska flyttstäda, tänk speciellt på gångjärn som brukar vara rejält smutsiga.

Diskbänk och diskmaskin

Avkalkning kan behövas och det ingår också att tvätta gummilisterna runt kanten av luckan till diskmaskinen.

Flyttstädning badrum och wc

  • Dusch och badkar
  • Speglar och fast inredning
  • Handfat
  • Toalett
  • Rör och ledningar

Allt ska rengöras noggrant och tillsammans med köket är badrummet det utrymme som får mest klagomål på flyttstädningen. En ångtvätt rekommenderas varmt att använda på alla små konstiga utrymmen och skrymslen som finns i ett badrum.

Flyttstädning grovkök och tvättstuga

  • Tvättutrustning
  • Förvaring
  • Golvbrunn och vattenledningar

Tänk på att även vattenlåsen till golvbrunnarna ingår i flyttstädningen.

Övriga utrymmen

Övriga utrymmen ska också rengöras efter vad som är möjligt, ett inspektionsutrymme har betydligt lägre krav på renhet än ett vindsförråd där du ska kunna förvara saker. 

Tomten ingår också i din flyttstädning

Det som ingår är att ta bort allt sånt som inte ingår i tomten. Löv i en lövhög ska bort, men alla löv som ligger på tomten kan inte anses ingå i flyttstädningen av tomten.

Balkong, uteplats, förråd och garage

Dessa ska städas så väl som möjligt men kan inte förväntas vara lika rena som ett utrymme inne.

Hur fungerar det att anlita någon till att flyttstäda

Priset för flyttstädning är 25-60 kr/m2, hos de städfirmor vi undersökt. Detta är efter RUT-avdraget är avdraget. Flyttstädningen är det sista som görs i bostaden innan den lämnas över till den nya ägaren/ hyresgästen.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

Din befintliga bostad ska vara välstädad och rengjord då köparen/nya hyresgästen tillträder. Om du vill flyttstäda på egen hand, finns här en checklista på allt som ska göras.

FlyttstädningVad ingår i en flyttstädning hos en städfirma?

I en flyttstädning hos en städfirma ingår rengöring, dammtorkning och fönsterputsning. Behöver man ytterligare tjänster går det bra att beställa det; till exempel städning av balkong, garage eller förråd.
I många fall måste man själv flytta på den tunga inredningen (spis, badkar, etc.) för att städfirman ska komma åt att städa ordentligt.
Kontrollera med din städfirma vilka regler som gäller för att flyttstäda. Om du anser att städningen inte är godkänd kan du vända dig till allmänna reklamationsnämnden och åberopa konsumenttjänstlagen. Då kan man bland annat hålla inne betalningen, få omstädning, prisavdrag eller hävning av köpet.
Om du flyttar från en bostad med trädgård skall även denna ”städas”, det vill säga, trädgården ska lämnas i normalt, fint skick och utan bygg- eller trädgårdsavfall på den. Detta kan också beställas från städfirman.

Vi på Moveria rekommenderar att du begär en klagomålsgaranti från flyttstädningsfirman, så att de åtar sig att ta hand om eventuella klagomål från de som tar över bostaden. Begär gärna skriftligt om det är något som inte ingår som kan förväntas i en flyttstädning.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

Uppdaterad 2024-05-08 (första publicering 2016-04-16)

Av  Mattias | 24-05-08 |
Kommentarer (0)