Checklistor

Få alla checklistor för flytt gratis via e-post.

Få offert på:
 • Flyttfirma
 • Flyttstädning
 • Elavtal
 • Bredband
 • Forråd

Flyttfirma

Flyttstädning

Elavtal

Bredband

Forråd

22-07-01 - Av Admin

Flyttstädning – Checklista, rum för rum, slipp klagomål!

Checklistan flyttstädning innehåller först en del generella tips på flyttstädning i hela bostaden. Det följs sedan av tips och råd på hur olika rum i en bostad flyttstädas på bästa sätt. Checklistan för flyttstädning följer Mäklarsamfundets rekommendationer. En flyttstädning innebär att hela bostaden ska städas mycket noggrant, mer än många tror. Till exempel ska fläckar på väggar bort, persienner i fönster dammtorkas och golvbrunnar rensas… Stäm av punkterna nedan så att du får med allt, då är det inga problem att städa själv.

Få gratis prisförslag på flyttstädning!

Förberedelser inför flyttstädning

Töm hela bostaden på möbler, flyttkartonger och eventuella saker som fortfarande finns i skåp och lådor. Eftersom biutrymmen som garage, balkong och förråd också ska städas så måste även de tömmas. Om tomt ingår till bostaden så ska den också städas.

flyttstädning

© Canstock

Material till flyttstädning

Här är en lista på städmaterial du behöver för att uppnå bästa resultat vid flyttstädning. Glöm inte heller att du behöver ha tillgång till (varmt) vatten och el under städningen.

 • trasor och tvättsvampar för dammtorkning och rengöring
 • mopp och skurhink
 • dammsugare
 • toalettborste
 • fönsterskrapa
 • rengöringsmedel för alla olika ytor (tänk dock på att vissa medel kan bleka eller förstöra känsliga ytor). Exempel på rengöringsmedel: Ugnsrengörning, spis/hällrengörning, köksspray, badrumsspray, vanligt diskmedel, fönsterputs, golvrengörning, och rengöringsmedel för väggar.
 • stålull eller liknande för tuffare fläckar på hårda ytor
 • avkalkningsmedel eller propplösare till kök och badrum

Planering av flyttstädning

Planera flyttstädningen noggrant så att du kan vara effektiv när du börjar. Börja med att städa kök, badrum och andra rum som du sedan kan stänga till och inte använda mer. Undvik att börja med att städa rum eller utrymmen som du sedan måste använda för att till exempel komma åt ett annat rum (hallen, korridorer, etc.)

När du sedan påbörjar flyttstädningen bör du börja med fönster, permanent inredning, avtorkning av snickerier och liknande. Börja alltid med det som är högst upp; det är inte idé att skura handfatet om du inte redan gjort rent badrumsskåpet eller spegeln ovanför, då blir handfatet smutsigt när det faller ner skräp och damm ovanifrån. Därefter gör du rent tak och väggar och när du är klar med allt annat gör du rent golvet och stänger sedan dörren till rummet för att undvika att ny smuts kommer in.

Generell flyttstädning av bostadens alla rum

Rengöring av samtliga målade ytor

I varje bostadsrum finns målade eller på annat vis behandlade ytor: golvlister, dörrkarmar, fönsterbågar, taklister, trösklar, snickerier och liknande. Dessa ska rengöras från damm och fläckar på alla ytor. Detta inkluderar även målade ytor på golv och väggar som till exempel väggytan bakom elementen.

Fönster

Alla fönster i bostaden ska öppnas och alla glas i dem ska putsas på båda sidor. Fönsterbågarna ska torkas av och göras rent från fläckar på alla kanter. Persiennerna ska torkas fria från damm och smuts.

Dörrar

Dörrar ska torkas av på alla sidor och göras rent från eventuella fläckar. Glöm inte handtagen och ovansidan på dörren som ofta samlar väldigt mycket damm.

Garderober och fast inredning

Garderober och annan fast inredning i bostaden ska göras rent noggrant på alla sidor med hjälp av rengöringsmedel och en våt trasa. Om garderoben har hyllplan, trådbackar, stänger eller liknande ska dessa också rengöras noga. Garderober och annan inredning som inte går hela vägen upp till taket ska så klart även rengöras på ovansidan. Kom ihåg att torka av garderobsdörrarna.

Eluttag och ventilationsdon

Saker som tillhör bostadens installationer så som eluttag, telefonjack, strömbrytare, ventilationsdon, reglage och liknande ska torkas rena från damm och fläckar. Bryt strömmen till eluttagen innan du rengör dem. Om det inte är möjligt, tänk då på att inte använda en fuktig trasa när du torkar av dem. Ventilationsdon och övriga ventiler ska torkas rena både på in- och utsidan. Här samlas ofta mycket damm och smuts.

Tak, väggar och golv

Taken och väggarna ska göras så rena som möjligt från damm och fläckar. Golvet ska dammsugas, dammtorkas och göras rent från fläckar.

Övrigt

Ta bort alla dekaler, klistermärken och liknande som har suttit i rummet. Se även till att klisterrester och fläckar från dessa tas bort. Om det sitter kvar spikar eller tavelkrokar i väggarna ska dessa tas bort. Ibland lämnar man dock kvar gardinstänger till köparen. Detta sker i så fall efter överenskommelse mellan säljare och köpare av bostaden.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

Flyttstädning i köket

Avfettning och avtorkning

Eftersom köket i en bostad utsätts för mycket smuts måste flyttstädning ske med stor noggrannhet. Om köket har ett målat tak ska till exempel detta tvättas rent från smuts och fett. Därutöver ska även avtorkningsbara väggar i köket tvättas rena. Tänk på i vilken ordning du tvättar köket för att undvika att få smuts från den yta du städar på en yta som du redan har städad. Här kan det till exempel vara en bra idé att börja med taket.

Kyl, frys och sval

Kylskåp, sval (om det finns) och frys ska först tömmas på allt innehåll. Frysen ska frostas av och alla skåpen ska luftas. Inredningen; hyllplan och lådor, ska tas ut och diskas om de är löstagbara, annars ska de torkas av och göras rent med rengörings-medel. Insidan av skåpen görs rent på samma sätt. Skåpen ska dessutom göras rent på alla utsidor, inklusive ovansidan. Slutligen ska de dras ut så att utrymmet under och bakom skåpen kan göras rent från damm och smuts. Lämna skåpsdörrarna på glänt när du lämnar lägenheten efter din flyttstädning. Detta för hålla skåpen fräscha när de är avstängda.

Spis och ugn

Spisen måste dras fram då den ska göras rent på alla sidor, även baksidan. Utrymmet bakom och under spisen ska naturligtvis också städas. Spisens ovansida och särskilt kanterna på spisplattorna kan kräva mycket jobb på grund av fett och brända matrester. Du bör rengöra din ugn på insidan och alla tillbehör som plåtar, ugnsgaller och liknande ska diskas. Om ugnsluckan är försedd med dubbla glas ska dessa monteras isär för att putsas rena även på insidan. Slutligen ska eventuellt värmeskåp eller skåp och lådor för plåt- och gallerförvaring göras rent på in- och utsidan.

Fläkt

Spisfläkten och fläktskåp ska göras rent på alla sidor. Fläktens filter ska avfettas och diskas. Om fläkten är en kolfilterfläkt ska filtret bytas. Om det inte finns en köksfläkt ska ventilen göras rent noggrant på in- och utsidan.

Fast inredning

Köksskåp, skärbrädor, lådor, kryddhylla och liknande ska torkas rena både på in- och utsidan. Alla eventuella fläckar ska tas bort. Om köksskåpen inte når ända upp till taket ska de göras rent även på ovansidan. Även skåpsdörrar, handtag och gångjärn ska torkas rena.

Diskbänk och diskmaskin

Diskbänk, diskho och kranar ska tvättas rent från fett, matrester och smuts. Vid behov ska de även kalkas av. Diskmaskin, om det finns, ska göras rent på in- och utsidan. Glöm inte kanterna på luckan som ofta blir väldigt smutsiga. Även diskmaskinen kan behöva kalkas av.

Flyttstädning badrum och wc

Dusch och badkar

Dusch och badkar ska rengöras noga på alla sidor. Utrymmet under och på sidorna av badkar eller duschkabin ska också städas. Blandare, duschhandtag och slang rengörs och kalkas av vid behov. Golvbrunnen ska rensas och göras ren.

Speglar och fast inredning

Speglar ska putsas. Fast inredning som handdukstorkar, skåp, o dylikt ska göras rent på in- och utsidan. Glöm inte ovansidan och skåpsdörrarna.

Handfat

Handfatet ska tvättas på alla sidor och kranen ska göras rent och kalkas av om det behövs. Undersidan och krokarna i rören är områden som ofta är väldigt smutsiga och kan kräva mycket jobb.

Toalett

Toaletten ska skuras på insidan och göras rent på utsidan. På en toalett finns många svåråtkomliga utrymmen som kan vara utmanande att tvätta. De allra flesta toalettsitsar kan tas bort för att underlätta rengöringen. Därutöver får man vara petig och ägna mycket tid åt utrymmet längst ner mot golvet och rörkröken bakom toaletten som ofta samlar mycket smuts. Om det finns en bidé eller liknande i badrummet görs den rent på samma sätt som handfat och toalett.

Rör och ledningar

Alla synliga vattenledningar ska göras rent. Dessa städas inte så ofta i vanliga fall och består av många små delar och krökar där det samlas smuts och kan därför vara ganska tidskrävande.

Flyttstädning grovkök och tvättstuga

Tvättutrustning

Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp ska göras rent på insidan och utsidan. Alla löstagbara delar tas ut och diskas. Filter i maskinerna ska rensas. Även här kan det bli aktuellt med avkalkning om det behövs.

Förvaring

All förvaring så som tvättkorgar och liknande torkas av och görs rent från fläckar.

Golvbrunn och vattenledningar

Golvbrunnen ska rensas och alla vattenledningar och liknande ska rengöras som i badrum och WC.

Övriga utrymmen

Ska tömmas och rengöras efter vad som kan anses vara möjligt. T.ex. en inspektionsvind har lägre krav på sig än ett vindsutrymme som kan användas för lagring.

Tomt

Om din bostad har en tomt ska denna lämnas i gott skick och får endast innehålla sådant som normalt finns på en villatomt. Det innebär att eventuellt byggavfall och skrot måste avlägsnas från tomten.

Balkong och uteplats

Balkong eller uteplats ska precis som tomten lämnas i gott skick, det vill säga fria från skräp och prylar. Golvet eller motsvarande bör sopas rent, väggarna rengörs från fläckar och fönsterbleck torkas av. Om balkongen eller uteplatsen är inglasad ska även glasen putsas. Av naturliga skäl går det inte att få en balkong eller uteplats lika ren som ett rum inne i bostaden, men utrymmet ska ändå städas så väl som möjligt.

Förråd och garage

Förråd, garage och övriga biutrymmen ska tömmas på allt innehåll. Därefter ska golvet sopas och eventuella hyllor torkas rena från smuts, damm och skräp.

Pris på flyttstädning när du anlitar städfirma

Om du känner att det inte finns tid, ork eller resurser för att flyttstäda din bostad på egen hand, finns alternativet att köpa flyttstädning via städfirma. Enligt en undersökning gjord av Hyresgästföreningens medlemstidning, Hem & Hyra, kostar flyttstädning för en normalsmutsig trea cirka 2 400 kronor. Priset kan skilja sig med upp till 2000 kr. Läs mer om vad en flyttstädning kostar, den uppfattas ofta som billig.

Få flyttstädningsoffert – snabbt och enkelt!

Uppdaterad 2022-08-01 (Första publicering 2013-10-26)

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar