Packa växter – flytta krukväxter och andra växter säkert

För att flytta din växter säkert så ska du gärna sköta om dem lite extra inför flytten, packa krukväxterna i öppna lådor på ett sätt som skyddar från stötar och kyla och helst transportera dem inne i bilen. En del flyttfirmor flyttar inte växter överhuvudtaget, hos andra omfattas de inte av försäkringen. Vill du ta med krukväxter utomlands behöver du först kolla upp om det är lagligt att föra dem över gränsen dit du ska. 

Förbered växterna innan flytten

Du som är mån om dina växter kan ge dem så bra förutsättningar som möjligt att klara flytten genom att förbereda dem innan.  

  • Ge näring åt växterna.
  • Plocka bort döda och skadade blad och delar. 
  • Vattna växterna 2-3 dagar innan flytten så att jorden blir fuktig – inte blöt.
    (Torr jord är att föredra på själva flyttdagen.)

Planera innan växtflytten

För att planera innan växtflytten är det bra om du kan besöka din nya bostad för att titta var växterna ska stå. Titta på ljusförhållanden; om din nya bostad är mörkare eller har mer begränsat utrymme kanske du behöver skaffa växtbelysning.

Du kan också låta växterna göra sig redo för de nya ljusförhållandena redan innan flytten genom att placera dem på ett ställe i din nuvarande bostad där ljuset är jämförbart med hur det kommer vara i din nya bostad. Gradvis exponering är bra, kommer plantan till exempel stå i starkare ljus kan du låta den stå i starkare ljus ungefär en timme om dagen till att börja med.

Flytta växter på bild
(C) Johner

Packa växterna säkert till flytten

Tips för att packa växterna säkert till flytten.

Små och medelstora krukväxter:
Ställ krukväxterna i öppen kartong eller trälåda med till exempel hopknycklat tidningspapper som ett stötdämpande lager i botten. Mellan krukväxterna kan du stoppa wellpapp eller en bunt tidningspapper för att förhindra att krukorna stöter och skaver mot varandra, eller att växterna trasslar ihop sig.

Större krukväxter:
Ställ större krukväxter separat i trälåda eller dylikt som håller för tyngden. Stoppa tidningspapper i utrymmet omkring krukan. Du kan annars stoppa en säck om krukan, och trä en annan säck över plantan.

Så flyttar du växterna

Om det inte är kallt ute kan du flytta växterna i lastutrymmet på flyttbilen eller släpkärran. Försäkra dig om att de står fritt och stadigt, och att det inte finns för att någonting faller över växterna. Säkrast är dock att transportera dem inne i själva bilen.

Flytta växter från trädgården

Vill du gräva upp och flytta med dig perenna växter från trädgården? Tänk dig för – om det inte är uppgjort med den som ska flytta in är det faktiskt otillåtet att göra så.

Har du fått klartecken att flytta växter från trädgården är det bra om du väntar så länge som möjligt med att gräva upp dem. Placera plantorna i en hink eller balja, för övrigt kan du förbereda dem på samma sätt som dina krukväxter. Om du inte har möjlighet att plantera dem på ankomstdagen i din nya trädgård måste du komma ihåg att ge dem vatten. 

Flyttar flyttfirman växter?

Vissa flyttfirmor flyttar inte växter, eftersom de kan vara knepiga att hantera och lätt tar skada. Då får du ta dem i egen bil eller ta hjälp av någon i din bekantskapskrets. Har du höga och tunga krukväxter behöver du kanske också ordna bärhjälp.

Är krukväxterna försäkrade hos flyttfirman?

Om du har anlitat en flyttfirma som ska flytta dina krukväxter, kolla då upp om deras försäkring täcker krukväxter. Krukväxter hör nämligen till de saker som en del flyttföretag inte tar ansvar för, just eftersom de är sårbara och lätt tar skada under transporten.

Flytta växter på vintern

Kyla är inte bra för växter. När du ska flytta växter på vintern bör du packa dem extra omsorgsfullt. Klä insidan av lådan med frigolit som isolerar mot kylan och trä påsar över plantorna. Undvik att transportera växterna i ett kallt lastutrymme, ställ dem inne i bilen.

Ta med krukväxter på utlandsflytten?

Funderar du på att ta med krukväxter på utlandsflytten? Eftersom många länder har regler som hindrar införsel av växter behöver du först och främst ta reda på vad som gäller innan. Eftersom det kan vara knepigt också på andra sätt att flytta krukväxter utomlands kan du också överväga andra alternativ, som att nöja dig med sticklingar från dina växter, eller att låta någon anhörig i Sverige adoptera dina växter medan du skaffar nya.

Uppdaterad 2024-05-08 (Första publicering 2021-12-06)
Av  Mattias | 24-05-08 |
Kommentarer (0)