Flyttpacka smart och smidigt för flytt – 25 enkla tips

Packningen av alla prylar och små pinaler är ett centralt moment när du förbereder dig för att flytta. Det finns fler än ett sätt att packa kartonger. Vi hjälper dig på traven med bra knep för smidig och säker packning – och smart uppackning. Vilket också gör hela processen kring flytten snabbare. Dessutom kan du spara mycket förpackningsmaterial och därmed pengar med dessa knep.

Flyttpacka kläder i sopsäckar

1. Täck kläder på galge med sopsäckar istället för att packa i lådor

Varför ska du ta loss dina kläder från galgarna, vika ihop dem plagg för plagg och packa i skrymmande lådor, när det finns ett mycket smidigare sätt? Täck alla hängande kläder snabbt med sopsäckar. Nu kan dina kläder direkt hängas in i garderoben i ditt nya hem, utan veck och skrynklor.

Flyttpacka porslin med handdukar

2. Packa porslin med hjälp av handdukar

Porslinet måste packas. Liksom handdukarna. Så varför inte kombinera och använda handdukar som skyddande omslag till porslinet? På så sätt sparar du inte bara omslagspapper och bubbelplast utan också utrymme i lådorna och inte minst tid.

Bonustips: placera tallrikarna vertikalt i lådorna, så minskar risken för att de går i kras.

Skydda glas med strumpor

3. Stoppa i glas i strumpor

Stoppa dina glas i rena strumpor som ju också ska packas. Du kan använda samma princip för glasögon, vaser och andra ömtåliga mindre föremål.
För extra skydd rekommenderar vi att du använder tidningar, handdukar eller klädesplagg som bottenlager och mellanskikt. På det här sättet packar du varsamt utan att spilla tid på att slå in varje föremål i papper.
OBS: Glöm inte att märka kartongen som ömtålig.

Flyttpacka flaskor med plastfolie

4. Packa badrumsflaskor väl tillslutna med plastfolie

Har du någon gång råkat ut för läckande handkräm eller schampo i väskan? Det är något du vill undvika i flyttstöket. Som väl är finns ett enkelt knep för att packa flaskor extra säkert. Öppna flaskorna, täck dem med plastfolie och skruva på locket igen.

Smycken packas separat

5. Få med dina smycken utan trassel

Har du många örhängen, halsband, ringar och armband? Få med dem omsorgsfullt packade utan trassel. För värdefulla smycken kan du använda en smyckespåse. Men det finns också några speciella knep när det gäller att packa ned smycken.
Kände du exempelvis till att du kan undvika knutar i kedjorna om du sätter dem i sugrör? För längre halsband kan du också använda tomma pappersrullar.
Genom att stoppa ned dina smycken i små plastfickor förvarar du dem åtskilda och skyddade.
Ett annat sätt som särskilt passar ringar och örhängen är att använda tablettdosetter.
Även plastfolie är utmärkt för förpackning av smycken. Lägg en bit folie på bordet och lägg sedan smycken på ena halvan, till exempel ett set örhängen, armband och halsband. Täck dem sedan med den andra halvan av folien och slut till.

Ett annat bra knep för att örhängen inte ska komma ifrån varandra: Fäst dem genom knappar. Alltid ett örhängespar i en knapp. Du kan också sätta örhängen genom en tunn skumdyna och sedan fästa dem på baksidan med tejp.
Silkespapper är ett klassiskt sätt att packa smycken separat och skyddat. Rulla bara smycken i papperet och sätt dit en tejpbit. Slutligen placerar du de packade smyckena i ditt smyckeskrin, och packar i flyttkartong.

Böcker packas bra i resväska

6. Packa böcker i en resväska

Böcker är ofta det tyngsta som du behöver packa. Det underlättar mycket när du flyttar, om du kan rulla boklasten istället för att bära den. Använd dina resväskor med hjul för böckerna och spara din och flytthjälpens ryggar.

Plastfolie skyddar möbler vid flytt

7. Slå in skåp & byrå i skyddsfolie

Att slå in en byrå, skåp eller skänk i skyddsfolie har två fördelar. För det första förblir dörrarna och lådorna stängda under transporten. Innehållet i lådorna kan du därmed låta ligga kvar, så länge det inte är ömtåligt. För det andra skyddar du möblerna från att repas, vilket annars är lätt hänt.

Små plastpåsar att förvara skruvar i

8. Sortera & märk skruvar

Undvik frustrationen i att inte hitta rätt skruvar för att montera de möbler som skruvats isär vid flytten. Placera skruvarna för respektive möbel i små påsar och märk dem. Om du dessutom fäster dem med tejp på möblerna har du dem omedelbart tillgängliga. Du räddar humöret och kan koncentrera dig på att komma i ordning i ditt nya hem.

Fota elkablar vid flyttpackning

9. Fotografera kablar på elapparater innan packning

När allt ska packas upp kan det vara en utmaning att ansluta den elektriska utrustningen. Var satt nu den röda kabeln? Och vad sjutton hör den här kabeln ihop med? För att undvika sådana svårigheter: fota baksidan av utrustningen med din telefon innan du kopplar ur kablarna. Det är också klokt att packa kablarna intill den tillhörande enheten, för att undvika en utdragen sökning efter rätt kabel.

Färgkoda flyttlådorna

10. Skilj på lådorna med färgad tejp

När flyttlasset går hjälper det hjälpredorna om lådorna är märkta. Då kan man kan direkt bära dem till rätt rum i den nya bostaden. Det är till ännu större hjälp om lådorna kan sorteras efter färg.
Köp färggrann tejp och välj en färg för varje rum i det nya huset. Fäst sedan rätt tejp på respektive låda och märk. I den nya lägenheten kan du fästa en bit av samma tejp på dörren till varje rum. På så sätt ser dina hjälpsamma vänner genast vilket rum de ska ställa lådorna i.

Packa en 1:a dagen låda

11. Packa priolådan

Efter flytten kommer det ta sin tid att packa upp alla lådor och montera möblerna. Därför är det viktigt att tänka på vad du och andra familjemedlemmar behöver de första dagarna efter flytten. Packa en särskild låda med dessa saker.
Tänk på necessärer, pyjamas, vad som behövs till middag och frukost, kläder för andra dagen, toalettpapper, handdukar, viktiga dokument och läkemedel. Och inte att förglömma: En korkskruv. Eftersom flaskan med vin eller bubbel som du införskaffat för att skåla efter grovjobbet behöver öppnas.
Priolådan blir den sista kartongen du lyfter ut för transport till ditt nya hem; helst i det fordon du själv färdas i så den inte kommer bort.

Gör dig av med saker istället för att flyttpacka

12. Rensa ut innan du flyttar

Att flytta är det perfekta tillfället att bli av med alla saker som du inte har använt på länge och sannolikt kommer inte att sakna i framtiden. Se vår Checklista för att flyttrensa.

Mer tips för flyttpackning

Flyttpacka tavlor

Tavlor är lite kluriga att flyttpacka. Du behöver skydda duken och ramen. Det finns speciella flyttkartonger för detta, men det går att fixa utan också. Sätt lite wellpapp på hörnen som extra skydd, sätt sen 1-2 lager med wellpapp runt tavlan och därefter skyddar du med bubbelplast. Tejpa ordentligt och tänk på att när du tejpar mot ramen att använda en ”snäll” tejp.

Flyttpacka speglar

Packa speglar som tavlorna ovan, men använd en mer styv wellpapp om möjligt. Om du har en tejp som inte skadar spegeln så kan du tejpa ett kryss på fram och baksidan direkt på spegelytan. Detta ger ytterligare lite skydd. Speglar ska packas stående och tätt med andra saker så att de inte kan åka omkring. Lägg gärna handdukar och filtar runt omkring så att det blir stabilt.

Flyttpacka knivar

Knivar kan du flyttpacka genom att rulla in dem i wellpapp eller en tidning. Innan inrullning kan du för säkerhets skull sätta på bubbelplast. När du rullat in knivarna så vik upp och stäng kanterna på rullen med rejält med tejp. Låt inga knivar få möjlighet att ligga och skava mot varandra.

Flyttpacka skor och stövlar

När du ska flyttpacka skor så skiljer det sig lite mellan hur ömtåliga de är. Mjuka skor kan du lägga i flyttkartonger som de är. Finare skor ska du helst packa i separata skokartonger så att de är väl skyddade. Du kan fylla skor med hoprullat papper för att de ska hålla formen.

Vi hoppas att dessa smarta packningstips blir till nytta för dig. Ytterligare stöd hittar du i vår Checklista för att flyttpacka.
Har du några frågor om hur du ska packa så kan du alltid höra av dig till oss!

8 flyttips från våra läsare

1. Passa på att rensa ut sånt man inte använder, det ligger bara och dammar. Sälj det istället och dessutom få in en del slantar som man kan lägga på t.ex. inredning till den nya bostaden. (Använd gärna vår checklista för att flyttrensa)

2. Var organiserad, skriv listor och leta efter listor som andra har skrivit! Det är ett smidigt sätt att säkerställa att man har gjort allt som behövs, så framtida tråkiga överraskningar kan undvikas. Och glöm inte att märka flyttlådorna. Det är inte så roligt att behöva öppna varje för att hitta det man letar efter.

3. Om du ändå går i renoveringstankar vid flytten, passa på att grovrenovera ditt nya boende om det behövs, t.ex. måla om och slipa golv, innan du börjar flytta in dina saker. Det förenklar för framtiden!

4. Börja i tid och stå ut med att det känns lite nerpackat ett tag, för när man väl flyttar så blir det så mycket lättare. Rensa också ut allt som man känner att man inte använder och skänk det till second hand –  gör en god gärning!

5. Planera lagom, inte för mycket och inte heller för lite, och undvika att stressa. Istället för att koncentrera sig på hur jobbigt det kommer bli att packa och bära flyttlådor – tänk på hur roligt det kommer bli med ett nytt boende, och vilka inredningsmöjligheter det finns!

6. Ta hjälp av familj och vänner vid flytten, och få det att bli en trevlig dag, beställ lite pizza eller be alla ta med sig lite mat.

7. Se om du kan få kartonger från Systembolaget med indelade fack för flaskor. Dessa är perfekt för att packa glas vid flytt. Då slipper man slå in ett och ett.

8. Hyr inte en för liten flyttbil på flyttdagen! Man har alltid mer saker än man tror och med en för liten bil får man åka fler vändor, viket gör att flyttdagen tenderar att bli lång och man uppehåller flytthjälpen längre än man behöver. Dessutom börjar uthyrningsfirmorna att ta några kronor betalt för varje kilometer som man kör utöver det mindre antal som ingår i det initiala pris. Så genom att hyra en stor bil blir flyttdagen mer tidseffektiv vilket oftast både blir billigare rent ekonomiskt (trots att bilen är lite dyrare i hyra), men man behöver heller inte boka upp flytthjälpen en hel dag.

Fortsätt gärna att dela med er av flyttips, flytthistorier, flyttanekdoter och annat kul – det gillar vi! Vi vill lära oss mer om att flytta och packa smart.

Uppdaterad 2024-04-19 (Första publicering 2013-11-22)
Av  Mattias | 24-04-19 |
Kommentarer (1)