Efter flytten – packa upp strukturerat

Att packa upp efter flytten funderar man oftast på först när det är dags. Även när man planerar och organiserar flytten i detalj brukar man glömma bort att man även ska packa upp alla flyttkartongerna igen. Men när du ska packa upp alla lådorna igen behöver du oftast inte vara lika förberedd som vid nedpackningen, i alla fall behöver du inte ordna med skyddande packmaterial. Men det finns ändå ett par saker som du behöver fundera över för att uppackningen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Hur du packar upp ditt hem igen efter en flytt så smart och strukturerat som möjligt får du reda på i den här artikeln.

Att packa upp strukturerat efter flytten – Så gör du:

Packa upp efter flytten

Innan du packar upp

Det finns ett par saker som du lättast bockar av innan du börjat packa upp några lådor. Att rengöra badrummet, hyllor och andra ytor är mycket lättare när det inte står saker överallt. Att inleda projektet med att måla väggarna är också enklare när alla dina saker ligger i kartonger, väl skyddade från färg och damm. För att inte glömma någonting viktigt innan själva flytten, läs vår checklista inför flytt.

Förberedelser för en smidig uppackning efter flytten

Se till att märka varje flyttkartong med det rum den ska till när du packar ned dina saker. Kökskartongerna kan packas upp direkt i köket och vardagsrumskartonger kan placeras i vardagsrummet. Ett enkelt knep, men det sparar mycket tid vid flytten och vid uppackningen.

Ta dig tid!

Allt måste inte vara uppackat och perfekt organiserat på en dag – Rom byggdes inte på en dag, som bekant. Stressa inte med att göra allt färdigt på kortast möjliga tid. Prioritera vad du behöver packa upp först. Om du till exempel har flyttat med barn bör deras rum stå högt upp på prioritetslistan. Att flytta kan vara mycket stressfyllt och lite ledsamt för barnen och det underlättar för dem om de har tillflyktsort i det eventuella kaoset. Har du inga barn kan det vara smart att prioritera sovrummet. Då kan du känna dig hemma i din nya bostad snabbare. Ta alltid den tid du behöver så att du kan njuta av ditt hem redan från första dagen.

Packa upp din överlevnadsväska för flytten först!

Det här är väskan eller flyttkartongen med alla de nödvändigaste sakerna som du behöver för att klara vardagen – ombyten, tandborste och så vidare. Under ovan nämnda länk hittar du en checklista för packning av just en sådan väska.

Anslut och koppla in hushållsmaskiner

Att ansluta mindre hushållsmaskiner kräver ingen större ansträngning, och kaffemaskinen & brödrosten är därmed snabbt klara för användning i den nya bostaden. Större hushållsmaskiner som du tagit med dig i flytten, måste dock kopplas in på rätt sätt. Tvättmaskin, kylskåp och diskmaskin behöver bli redo för användning så fort som möjligt.

Plocka upp alla köksartiklar och sortera in dem i köket

Här kan du bestämma dig för om du först packar upp de allra mest nödvändiga sakerna, eller om du hellre vill sortera in allt i köket direkt. Det är hjälpsamt i processen att ha kartonger som är väl märkta med det rum de ska till. Det kan även vara klokt att packa kaffemaskinen och andra viktiga dagliga bruksföremål till köket högst upp i kartongerna. För att märka upp kartongerna kan du använda färgglada flyttkartongsetiketter så att det blir lätt och snabbt att se vart de ska.

Packa upp badrummet

Badrummet går ofta snabbt att ställa i ordning. Vid uppackningen efter flytten bör dock badrummet kommer efter sovrummet och köket i ordningen.

Vardagsrum & matsal

Vardagsrummet och matsalen, men även mindre förvaringsutrymmen bör komma längre ner på listan. Sovrum, kök och badrum är viktiga för att vardagen ska flyta på. Till dess att du har tid att packa upp sakerna för vardagsrummet kan du dessutom använda utrymmet därinne för att förvara kartonger som du inte packat upp än.

Till sist – garage och källare

Om du har ett eget hus med garage och källare, eller om du har tillgång till sådana utrymmen i ditt nya hem, behöver naturligtvis också dessa komma i ordning någon gång. Men det kanske inte ens är nödvändigt att packa upp sakerna i källaren efter flytten. Vissa kartonger kanske bara behöver placeras där och märkas upp, så att du vet vad det är som finns i dem. På så sätt hittar du dem snabbt när du behöver dem. Såväl garage som källarutrymmen bör vara längst ned på prioritetslistan när du packar upp ditt hem igen efter flytten.

Ta dig helt enkelt den tid du behöver och prioritera de viktiga rummen först! Med lite förberedelse och ett smart och strukturerat packsystem bör uppackningen efter flytten löpa på smidigt.

Uppdaterad 2024-04-24 (Första publicering 2019-09-21)
Av  Mattias | 24-04-24 |
Kommentarer (0)