Flytta med barn – 20 tips för att göra det lite enklare

Flyttar du snart och har barn? Då är flytten inte bara spännande för dig, utan ännu mer för dem! Att flytta med barn kräver lite extra planering och uppmärksamhet.

De goda nyheterna?

Barn anpassar sig mycket enklare än du tror. Det viktiga är att du tar dig tid att förbereda dem på deras nya miljö och att du närmar dig flytten som en positiv händelse.

Med följande 20 tips kommer dina barn att klara sig bättre under flytten.

Flytta med barn byta förskola eller skola

Tips 1: Planera flytten smart

Självklart beror datumet för din flyttdag på flera omständigheter. Försök dock att ta hänsyn till barnen så mycket som möjligt när du bestämmer flyttdatum. Det är bäst att flytta med barn under en relativt lugn period.

Kan du flytta under sommarlovet? Perfekt! Försök också att undvika att flytta under perioder när ditt barn redan genomgår många förändringar, till exempel under potträningen eller strax efter att han eller hon börjat på en ny skola.

Tips 2: Förbered ditt barn vid rätt tidpunkt

Den bästa tiden att ta upp den kommande flytten beror på ditt barns ålder.

Om du har en liten, är det ingen mening att berätta om flytten flera månader i förväg. Flytta är för ett litet barn ett mycket abstrakt koncept och utan konkreta händelser kommer din liten att förstå mycket lite. Vänta med att berätta om flytten tills du faktiskt kan visa ditt barn det nya huset, den nya förskolan och den nya lekplatsen. Då förstår han eller hon verkligen vad som kommer att hända. En vecka eller 4 i förväg räcker.

Om du har ett äldre barn kan du berätta om flytten längre i förväg. Det bästa ögonblicket är så snart planerna är konkreta. På så sätt kan du involvera barnet ganska tidigt i processen. Detta gör det enklare för ditt barn att vänja sig vid tanken på att flytta.

Tips 3: Var positiv om flytten

Presentera flytten alltid som något positivt för ditt barn. Betona att ni kommer att bo i ett större eller trevligare hus, eller hur trevligt det nya området kommer att vara. Om du är positiv och entusiastisk över flytten kommer ditt barn att ta över en stor del av din entusiasm.

Tips 4: Skapa en flyttplan

Utforma en plan tillsammans med ditt barn för att göra flytten så smidig som möjligt. Inkludera viktiga datum, uppgifter som måste slutföras, och tid för att säga hejdå till vänner och familj.

Tips 5: Förbered ditt barn inför flytten

Diskutera fördelarna med flytten och förklara hur deras nya hem, skola och närområde kommer att se ut. Detta hjälper dem att vänja sig vid tanken och bli mer entusiastiska inför förändringen.

Tips 6: Hjälp ditt barn att hålla kontakten med gamla vänner

Uppmuntra ditt barn att hålla kontakten med sina gamla vänner, till exempel genom telefon, e-post eller sociala medier. Detta kan göra det lättare att hantera separationen och skapa en känsla av trygghet.

Tips 7: Ta dig tid att utforska det nya området

När ni anländer till det nya området, ta dig tid att utforska det tillsammans med ditt barn. Detta hjälper dem att känna sig mer hemma och bekant med sin nya omgivning.

Tips 8: Inred ditt barns rum tillsammans

Inred ditt barns nya rum tillsammans för att ge dem en känsla av ägande och göra det mer personligt och trivsamt.

Tips 9: Var uppmärksam på ditt barns känslor

Observera ditt barns känslor under och efter flytten, och var tillgänglig för att prata om deras känslor och bekymmer.

Tips 10: Skapa rutiner

Återinför så snabbt som möjligt rutiner som ditt barn är bekant med, för att ge dem en känsla av stabilitet och normalitet.

Tips 11: Var positiv och entusiastisk

Visa entusiasm och positivitet inför det nya hemmet och området, och hjälp ditt barn att se fördelarna med förändringen.

Tips 12: Uppmuntra ditt barn att träffa nya vänner

Hjälp ditt barn att knyta kontakter och bli vän med sina nya grannar och klasskamrater, till exempel genom att anordna lekdejter eller delta i lokala aktiviteter.

Tips 13: Ta kontakt med lärare och skolpersonal

Kommunicera med ditt barns nya lärare och skolpersonal för att få en bättre förståelse för deras nya skolmiljö och hur du bäst kan stötta dem under övergången.

Tips 14: Engagera er i skolans aktiviteter och evenemang

Håll koll på aktiviteter och evenemang som ditt barn kan delta i, både inom och utanför skolan, för att hjälpa dem att bli mer engagerade och känna sig delaktiga i sitt nya sammanhang.

Tips 15: Hjälp ditt barn att hitta intressen och hobbyer

Uppmuntra ditt barn att utforska nya intressen och hobbyer som kan hjälpa dem att känna sig mer engagerade och kopplade till sitt nya hem och samhälle.

Tips 16: Var tålmodig och förstående

Var medveten om att det kan ta tid för ditt barn att anpassa sig till sitt nya hem och skola, och visa tålamod och förståelse för deras känslor och upplevelser under denna övergångsperiod.

Tips 17: Sök professionell hjälp vid behov

Om ditt barn har svårt att anpassa sig eller visar tecken på betydande stress, ångest eller depression, överväg att söka professionell hjälp, såsom en rådgivare eller terapeut, för att stötta dem genom denna utmanande tid.

Tips 18: Uppmuntra kommunikation och öppenhet

Uppmuntra ditt barn att uttrycka sina känslor, bekymmer och frågor angående flytten, och var tillgänglig för att lyssna och ge vägledning och stöd.

Tips 19: Hitta nya aktiviteter och vänner

När ni har flyttat in i det nya huset är det viktigt att hjälpa ditt barn att anpassa sig till sin nya miljö. Anmäl dig och ditt barn till nya aktiviteter, såsom sportklubbar, musiklektioner eller konstgrupper. Detta ger ditt barn möjlighet att träffa nya vänner och känna sig mer hemma i det nya området. Se också till att göra nya vänner med föräldrar till andra barn i samma ålder, så att ni kan ordna lekdejter och umgås tillsammans.

Tips 20: Var tålmodig

Kom ihåg att anpassning till en ny miljö kan ta tid. Var tålmodig med ditt barn och ge honom eller henne tid att vänja sig vid allt som är nytt. Stötta ditt barn genom att lyssna på hans eller hennes bekymmer och hjälpa till att lösa eventuella problem som uppstår. Det är normalt att ditt barn kan känna sig osäkert eller ledsen under de första veckorna efter flytten, men med tiden kommer han eller hon att anpassa sig och trivas i sitt nya hem.

Det var allt! Med dessa 20 tips kan du underlätta flytten för dina barn och göra processen så smidig som möjligt. Lycka till med er flytt!

Av  Mattias | 23-04-21 |
Kommentarer (0)