Hur många personer behöver du för din flytt?

Hur många vänner du behöver för din flytt spelar stor roll för hur dagen flyter på. När du inte har tillräckligt med hjälp kan det snabbt bli ett problem, och göra att ni lägger för mycket tid på att bära kartonger. Du måste ha tillräckligt många som hjälper till för att bära både möbler och ägodelar, men samtidigt är det inte bra om några står sysslolösa vid sidan av och bara tittar på.

Frågan är – hur många medhjälpare behövs det egentligen?

Vi har satt ihop några riktlinjer för dig så att du kan skapa dig en bild av hur många personer du behöver fråga om flytthjälp. Ju bättre flytten är planerad desto stressfriare blir det oftast under själva flyttdagen. Om du bokar en flyttfirma för arbetet, beräknar firman hur många personer de behöver. Men här handlar det om proffs som vet exakt vad som ska göras. Med dina vänner och ”amatörflyttgubbar” på flyttdagen kommer du antagligen behöva fler personer än flyttfirman.

Vänner som hjälper till i flytten
Foto: Bigstock.com

Faktorer som påverkar hur många som behövs på flyttdagen

Det finns några faktorer som har direkt inverkan på hur många personer du behöver som hjälper dig vid flytten. Här följer några punkter som du bör fundera över när du ska bestämma dig. Generellt bör 2-5 extra personer räcka för att flytta ett normalt hushåll:

Bra planering eller improvisation?

Om du har planerat flyttdagen på ett bra sätt blir det lätt att aktivera och använda dina medhjälpares styrkor. Om du däremot improviserar flyttdagen kan det bli svårare att fördela hjälpen på ett bra sätt. Rör det sig bara om hjälp med att transportera flyttkartonger går det oftast bra med två medhjälpare. Om du däremot behöver hjälp med andra uppgifter, som till exempel att montera isär och bygga ihop möbler kan det vara klokt att be fler vänner om hjälp. Fundera över vilka arbetsuppgifter som kan utföras samtidigt, och överväg även vilka medhjälpare du verkligen behöver och om du kan sätta alla i arbete. En god planering ger en bra överblick.

Vad har du för tidsram?

Hur mycket tid du har för flytten spelar såklart också en stor roll för att avgöra hur många personer du behöver vid flytten. Om det är tajt om tid när du ska flytta är det en bra idé att ha så många hjälpande händer som det går. Det är dock värt att nämna att det är viktigt att ha gott om tid på flyttdagen, eftersom det alltid kan uppstå oväntade saker under vägen.

Stor eller liten flyttbil?

Om du har en stor flyttbil som bara behöver lastas en gång så klarar du dig med färre personer. Om du behöver göra flera körningar med mindre fordon lönar det sig ofta att ha fler hjälpande händer till hands. Då kan du dela upp vänner och familj i två team som har fokus på varsitt fordon och som kör i ”skytteltrafik” mellan den gamla och den nya bostaden. På så sätt kan du spara mycket tid vid flytten. Du sparar också både tid och arbete om du ser till att det finns en parkering till dig både vid den nya och den gamla bostaden. Är det parkeringsförbud där du bor kan du ibland ansöka om dispens från detta för t.ex. en flytt.

Hur stor är bostaden och hur många personer bor i hushållet?

Den här punkten är ganska självklar: fler ägodelar innebär också mer arbete på flyttdagen. Bor du i en liten studentlägenhet där möbler ingår och flyttar själv till en liknande bostad har du antagligen inte så mycket att transportera. I såna fall kan det till och med räcka med en extra person som hjälp vid flytten. Men bor du tillsammans med någon, har barn och ska flytta från en stor bostad till en stor bostad, ja då kan du behöva fler personer som kan hjälpa till med flytten.

Möblerad eller omöblerad bostad?

Hur många personer du behöver för att hjälpa till med flytten beror mycket på hur många och stora ägodelar du behöver flytta. Om du har möbler som behöver monteras isär och monteras igen i den nya bostaden behöver du definitivt fler flytthjälpare. Om det bara är flyttkartonger som ska transporteras och du bara flyttar från en bostad med möbler till en annan liknande bostad, ja då behöver du antagligen inte fem personer till det.

Har du många tunga och skrymmande ägodelar?

Har du till exempel en tvättmaskin, ett kylskåp eller ett piano som behöver transporteras, då bör du se till att ha minst 3 starka personer som flytthjälp. När det gäller ett piano kan det definitivt vara en bra idé att kontraktera en flyttfirma för uppdraget istället – pianon är tyngre än man tror.

Planera din flytt noggrant och skriv ned de olika uppgifterna som du vill att dina medhjälpare ska utföra under dagen. Har du alla arbetsuppgifterna nedskrivna och tänker på de faktorer vi listat ovan kommer du lättare kunna avgöra hur många personer du behöver fråga om hjälp med flytten.

Ett litet extra tips: Generellt är det bättre att ha för många personer som hjälper till vid flytten än för få. När du har bestämt vilka du vill fråga om hjälp är det bara att kontakta vänner och familj och fråga dem om de vill hjälpa dig att flytta.

Uppdaterad 2024-04-30 (Första publicering 2019-11-02)
Av  Mattias | 24-04-30 |
Kommentarer (0)