Homestyling inför visning och fotografering, förbered med dessa enkla tips

Ett stylat hem tilltalar oftast fler än ett hem som inte är förberett. Ju fler som är intresserade desto högre chans att du får bättre betalt. Priset för en Homestyling av en lägenhet kan vara från 3 000 kr till över 100 000 kr för det mest påkostade, normalt kan du räkna med 10-20 000 kr för en medelstor lägenhet. De enklaste tipsen är billiga att genomföra själv till exempel, städa och plocka undan samt om du har möjlighet ta bort onödiga möbler.

Homestyling tips inför fotografering det du behöver veta

Ordspråket ”En bild säger mer än tusen ord ” stämmer faktiskt. Framför allt när du vill visa upp din fina bostad innan visning i en annons. Fina bilder ökar ofta intresset för bostaden, vilket ofta leder till ett högre tryck av besökare under visningsdagarna och också ett högre slutpris. Om du inte är väldigt duktig på att fotografera kan det därför vara en bra idé att anlita en professionell fotograf. Det är nämligen mycket som ska stämma för att det ska bli en riktigt bra bild; ljus, vinklar, avstånd, perspektiv, etc. Oftast ingår fotografering i mäklarens erbjudande. Det finns några viktiga saker som du kan göra på egen hand för att förbereda din bostad inför fotograferingstillfället:

 • Utför grundlig städning. Ofta kan du köpa en flyttstädning där det också ingår visningsstädning, det är ofta billigare än du tror.
 • Kontrollera att alla lampor fungerar, bra belysning är a och o vid fotografering!
 • Ta bort alla personliga saker som du inte vill ska synas, till exempel familjefotografier, post och badrumsartiklar. Om du har mycket saker som du inte kan lägga i förrådet, kan du gömma undan dem i korgar, lådor eller väskor under fotograferingen.
 • Om du har tomt eller balkong, kom ihåg att städa och röja av även där.
 • Köp lite nya blommor och krukor.
 • Ta bort onödiga möbler och andra saker, allt för att köparen ska kunna se möjligheter i din bostad och hur stor den är.
 • Se till att Homestyla din lägenhet eller hus redan innan fotograferingen. Ibland kan det vara svårt att se sitt hem med en potentiell köpares ögon och då kan det vara en bra idé att anlita proffs. Företag som arbetar med homestyling har nämligen lätt att se bostadens inredningspotential.

Här kommer lite fotograferingsinspiration från duktiga Fantastic Frank! De använder ofta Cinemagraphs i sina bostadsannonser, vilket är stillbilder med rörliga detaljer.

Balkong som är homestylad

Inför fotografering av din lägenhet eller ditt hus

Vid mäklarens fotografering av lägenheten eller huset så är det lätt att ta undan det som du inte vill ska synas på bilden. Om du inte gjorde en ordentlig homestyling av bostaden inför fotograferingen så är det dags att styla inför visningen. Förutom tipsen ovan inför fotograferingen så rekommenderar vi att du:

 • Plockar ut mer hälften av det som du har i garderober och skåp. Även fast man inte vill tro det så tittar folk in i garderober och skåp.
 • Har du förråd så försök töm det så att ytan verkligen syns.
 • Plocka bort allt stöldbegärligt, det händer att det stjäls på visning.
 • Se till att handdukar och annat som är framme är nya och fräscha.
 • Rensa gärna även på balkongen eller i trädgården, få vill uppleva att det finns en massa jobb att göra när man ska flytta in.
 • Fixa alla dessa småsaker som du vant dig vid till exempel det lösa dörrhandtaget, listen som sitter lös, det lilla jacket i väggen, nätverkssladdarna som ligger löst längs med golvlisten och brandvarnaren som piper varannan minut. Folk reagerar på små saker, att köpa en bostad är ett känslomässigt beslut, så låt kunderna fokusera på rätt saker.

Pris för homestyling och vad ingår när de stylar

Priset för homestyling varierar beroende på bostadens storlek och hur mycket som ska stylas. Tjänsterna kan inkludera allt från hela möblemang till endast komplement av enstaka kuddar och matchande gardiner. De flesta homestyling-företag har flera olika paketerbjudanden anpassade efter vad du behöver. Många erbjuder förutom styling även tjänster som ommålning, golvslipning, trädgårdsarbete och liknande. Om du har befintliga möbler i bostaden kan homestyling-företagen erbjuda magasinering av dem under fotografering och visning. Det kan även vara en god idé att behålla magasineringen till du har flyttat, då behöver du bara flytta dessa möbler en gång. Vissa homestyling-företag erbjuder även ett billigare alternativ, konsultation. Du får då ett hembesök och sedan en lista med förslag och åtgärder som du själv genomför och bekostar. Detta kostar ofta bara några tusenlappar jämfört med en komplett styling som kan kosta runt 10 000-20 000 kr för en medelstor lägenhet och ända upp till 100 000 kr för en lyxig lägenhet eller ett stort hus.

Homestyling är avdragsgillt och du har rätt till RUT-avdrag för städning och möbeltransport

Homestylingen är avdragsgill i deklarationen som en merkostnad vid försäljning av bostad, vilket gör att reavinsten minskas, läs mer i vår artikel om flyttskatter och reavinstskatt. Du har också rätt att få RUT-avdrag för arbetsdelen av städning och eventuell transport av möbler i samband med homestyling. Det som dock inte ger rätt till RUT-avdrag enligt Skatteverket är ”ommöblering och omstrukturering av hemmiljön, så kallad homestyling”.

Hyr möbler och inredning

Vare sig du homestylar själv eller använder en professionell stylist så kan det vara lönt att hyra inredning. En ny badrumsmatta kanske du ändå behöver, men om du älskar den gamla ryamattan från din mormor så kanske andra inte gör det. Då kan det vara läge att hyra en mer neutral matta som passar fler för att ha den under fotograferingen av bostaden och under visningen. Det mesta som ska finnas i ett hem går att hyra.
Ett tips vi fått från en stylist är att man ska plocka bort alla personliga saker, men man ska också tänka på att inte göra hemmet för sterilt och kontorsaktigt. Det gör inget att det finns lite personlighet kvar i bostaden, det viktiga är att kunden inte hindras av att tänka hur deras personlighet skulle passa in. Så låt stylingen ha viss personlighet utan att visa upp för mycket av den privata sfären.

Första intrycket är i hallen

Tänk på att första intrycket är i hallen, så är det någonstans du ska se till att det är fint så är det där. Plocka undan kläder, se till att ha bra ljus och att det fungerar. Köp kanske en ny inbjudande dörrmatta och nya fina likadana galgar.

Styla badrummet med nya saker

Få rum kan ge så dåligt intryck som badrummet, så var extra omtänksam där. Ta bort allt privat såsom tandborstar, rakhyvlar och smink. Ta även bort schampo och tvål. Lägg dit en ny fräsch tvål och köp kanske några fina lyxiga produkter. Ta bort allt du kan till exempel papperskorg, toalettborste, handdukar, tvättkorg, tvättmedel, badrumsmatta och eventuellt duschförhänge. Köp nya fräscha handdukar, ny badrumsmatta och eventuellt duschförhänge. Detta är små pengar i förhållande till det intryck det ger. Kan du även få in en fräsch växt på ett naturligt sätt så är det jättefint. Givetvis är det absolut viktigaste att det är ordentligt rent och doftar gott, tänk speciellt på att rengöra speglar och kranar, det syns direkt om det är gjort bra. Lägg mycket tid och kärlek på badrummet.

Kom ihåg att homestyla skräprummet

De flesta av oss har något rum eller någon del av bostaden som är en förrådsdel. Ett smart tips homestyling för homestyling är att frakta bort alla dessa grejer och göra en hobbydel. Ett bord och en symaskin kan väcka många idéer hos köparna eller kanske någon annan hobby. Det viktiga är att visa att utrymmet går att utnyttja till något nyttigt, istället för att visa upp ett förrådsutrymme.

Homestyling av trädgården och balkongen

Kom ihåg att även styla trädgården och balkongen. Det kan ge ett fantastiskt bra intryck med rensade rabatter som har nya fina växter. Precis som inne så är det oftast så att ju färre saker du har, desto bättre intryck ger det. Så packa ned och kör bort det mesta av leksaker, vattenspridare, extrastolar och gamla krukor. Precis som inne så är det läge att göra rent, sopa och om behov finns använd högtryckstvätt. Utemöbler med kuddar är populärt likaså att ljussätta med smålampor och ljusslingor. Tänk på att det är bra att visa på hur härligt det är att sitta ute även fast det är tidig vår eller höst, så fram med utemöbler och kanske grillen.

Fotografera framförallt trädgården under olika årstider

Om du vet att du ska sälja men inte ännu har bestämt när. Så försök att själv ta foton av sådana saker som påverkas av årstiderna. En sommarbild av en trädgård kan säga mycket mer än en bild tagen i början på mars när snön precis smällt…

Sovrum kan du styla med ett fint överkast

Bädda alla sängar prydligt, se till att du har fina och rena överkast. Kuddar och filtar kan göra under. Som i alla andra rum plocka undan ordentligt. Låt bara några få fina klänningar eller kostymer hänga i garderoberna, då ser det större ut om någon skulle titta.

Köket ska stylas så det känns fräscht!

Försök frigöra alla bänkytor från maskiner och annat som inte är vackert. Försök ta bort klistermärken, barnteckningar, magneter etc från kylen/frysen. På alla rostfria och andra blanka ytor syns smuts extra mycket. Rengör ordentligt så att det är toppfräscht. Fundera på om en golvmatta kan göra köket mer dämpat och hemtrevligt. Frukt och färska kryddor i kruka finns ofta på bilder, det är vackert, använd det gärna men inte för mycket.

Homestyling av vardagsrum ska göra att det känns hemtrevligt

Styla dit vardagsrum så att det känns hemtrevligt, tyger, kuddar, filtar, mattor. Bara fantasin sätter gränser. Målet med vardagsrummet är att skapa ett rum där man vill vara länge. Viktigt är att det ger ett lugnt intryck, har du till exempel en bokhylla, organisera då böckerna efter färg eller storlek, så att det visar struktur. Ta bort alla lösa onödiga prylar som inte tillför mysighetskänsla, till exempel fjärrkontroller och synliga sladdar. Vill du få det riktigt fint kan du till och med ta bort alla lösa sladdar till TV:n och andra apparater, de behöver inte fungera på en visning och det ser mycket finare ut utan sladdar.

Barnens rum ska vara barnsligt

Barnens rum ska givetvis vara fint, men det är bara roligt om man kan få fram lite barnslighet och glädje. Välj ut de finaste leksakerna och organisera dem fint på hyllor och i lådor. Ta med de flesta leksakerna i flyttkartonger så att det bara är de finaste som är kvar i rummet. Gör gärna något kul med några leksaker mitt på golvet så att det ser ut som barnet precis lämnat rummet.

Homestyling utan husdjur

Om du har hundar, katter och andra sällskapsdjur så gör det sällan att bostadens värde ökar. Göm och ta bort därför sällskapsdjurens mat och vattenkoppar, leksaker, kattlådan och bäddar. Extra viktigt är att göra rent och se till att vädra innan visning. Många djurägare tänker inte på djurens doft, men det kan potentiella kunder göra.

Fler tips gällande homestyling

Tänk efter innan du börjar styla, prata med mäklaren om vilken typ av kund som är trolig. Fundera på om du vill anpassa stylingen till de troliga kunderna eller göra en mer allmän styling. Bestäm hur mycket pengar och tid du är beredd att lägga ned. Det kan avgöra om du ska ta extern hjälp, om du ska måla eller om du bara ska arbeta med inredning. Planera sedan rum för rum hur du vill ha det. Tänk på att mycket grejer går att låna av snälla grannar och släktingar, de kan ju samtidigt få ta hand om de saker du inte vill ha kvar i bostaden vid fotograferingen och visningen.

Större renoveringar är inte alltid värt att göra innan försäljning, eftersom den nya köparen kan ha en helt annan syn på den nya stilen. Dock kan du se över att alla grundläggande saker fungerar i bostaden samt exempelvis måla och reparera slitna ytor. Generellt är målning billigt i förhållande till värdeökningen.

Nedan en intervju med Josefin Godén, @fouremptywalls med ytterligare tips på homestyling

Någon som har stenkoll på homestyling är Josefin Godén som driver det populära Instagram-kontot @fouremptywalls där hon delar med sig av inredningsinspiration från just bostadsannonser. Vi tog tillfället i akt att prata med henne om inredning, hur ”fyra väggar gör inget hem” och just förkärleken till bostadsannonser.

Kan du berätta lite om ditt motto om att ”fyra väggar gör inget hem”?
Det började med att jag och min familj skulle flytta till en större lägenhet. Jag fick ett nytt hem att inreda och jakten på inspiration och inredning började. Jag bläddrade i inredningsmagasin och surfade runt bland bostadsannonser för att få tips och idéer till mitt eget hem. Det fanns så otroligt mycket bra inspiration där ute. Jag har alltid varit intresserad av inredning och tänkte att jag ville dela med mig av mitt stora intresse och allt fint jag hittat i jakten på mitt egna perfekta hem. Jag startade därför mitt instagramkonto @fouremptywalls. Jag hade råkat komma över talesättet ”fyra väggar gör inget hem”. Ett talesätt som givetvis har en djupare innebörd i den bemärkelsen att det är människorna som bor i en bostad som utgör hemmet. Jag själv har dock valt att använda mig utav talesättet för att visa på min uppfattning att inredning har stor betydelse när man skapar sig ett hem att trivas och må bra i. Intressant är också är att inredning i ett hem kan säga en del om personligheterna som bor där, och samspelet mellan dessa, vilket på sätt och vis knyter tillbaka på talesättets egentliga innebörd.

Varför tror du att kontot har blivit så populärt?
Jag är övertygad om att intresset för inredning ökar och idag kan man hitta inspiration på ett enkelt och billigt sätt genom olika kanaler såsom Instagram och Pinterest. Man behöver idag inte bläddra i en inredningstidning för att komma i kontakt med inredning, det är helt klart mer lättillgängligt. Vad gäller mitt konto specifikt tror jag att de som gillar mitt konto har ungefär samma stil som jag. Jag försöker välja bilder med omsorg, bilder som visar vem som bor där, bilder med personlighet. Jag försöker också ge lite service till mina följare genom att ta reda på var olika möbler och inredningsdetaljer på bilderna kommer ifrån. Hittar jag inte rätt produkt så försöker jag hitta några andra liknande alternativ. Men jag försöker bara dela med mig av det jag själv inspireras av och det verkar fungera!

Vad tror du inredningen har för betydelse för hur man trivs i sitt hem?
Jag tror att det ger mervärde att ha fint omkring sig. Oftast har vi det ganska stressigt eller kaotiskt omkring oss och då tror jag att man uppskattar att komma hem till en plats där man kan känna harmoni och samla kraft och energi.

Har du några tips för hur man skapar ett personligt hem?
Det handlar om att våga sticka ut och låta fantasin flöda. Titta inte bara på vad som är trendigt för stunden utan faktiskt våga lita på dina egna känslor oavsett att det inte ligger i linje med vad den stora massan anser. Det är ju faktiskt de personliga sakerna och detaljerna som gör att det blir just ditt hem. Något som jag alltid tycker fungerar är att hitta en röd tråd i inredningen, till exempel en färg som man tycker om som går igen i varje rum. Sedan är det som så att ju mer personligt du gör ditt hem desto mindre risk att behöva göra större förändringar därhemma i tid och otid.

Kan du berätta lite om din inredningsstil?
Jag bor med min sambo och min dotter i en 3a och här hemma är våra basfärger svart, vitt och grått med grafiska inslag. Jag tycker den kombinationen känns tidlös. Vidare försöker jag sätta lite mer färg på inredningen genom att ha en accentfärg. Denna har jag då på bland annat kuddar, textilier och inredningsdetaljer. På senare tid har accentfärgen varit turkos. När man jobbar med basfärger och accentfärg kan man med enkla medel förändra uttrycket i sitt hem genom att bara ändra accentfärgen.

Kan du berätta om din senaste inredningsförändring?
Jag inreder på nytt i mindre skala mest hela tiden men den stora förändringen var när vi gjorde om vår klädkammare till ett hemmakontor. Då målade vi om väggarna, rev ut heltäckningsmattan och målade om golvet. Det mesta går i svart och vitt såklart men även där har jag blandat in accentfärgen turkos i form utav några snygga förvaringslådor och andra fina detaljer.

På Instagram är de flesta av dina bilder inspiration från bostadsannonser, har du en speciell förkärlek till just bostadsannonser?
Jag älskar bostadsannonser! Bostadsannonser har blivit mer och mer som en inspirationskälla och att visa personlighet i annonserna har blivit allt mer vanligt, vilket är jättekul! Annonserna blir så mycket mer levande. Jag ser bostadsannonser som en inspirationskälla där jag till exempel kan se en helhet som är snygg eller någon detalj som jag gillar, t.ex. en lampa, kudde, tavelvägg eller att någon har stylat en bokhylla på ett snyggt sätt.

Hur viktigt är bilderna i en bostadsannons?
Jätteviktiga! Bilderna är ju första intrycket och är de inte tilltalande tror jag det resulterar i ett mindre intresse för bostaden. Många, även inklusive mig själv i vissa fall, har svårt att se förbi bilder som inte direkt väcker någon bra upplevelse. Om man är i färd med att gå på visning och det står mellan två lägenheter är det i många fall ganska naturligt tror jag att man väljer att gå på den visningen som bildmässigt givit det bästa intrycket. En fint stylad lägenhet ger bättre bilder, genererar fler spekulanter vilket i sin tur förhoppningsvis leder till en bättre budgivning.

Har du några tips för hur ett riktigt bra foto i en bostadsannons bör se ut?
Det finns såklart de klassiska tipsen som att det t.ex. ska vara bra ljus, luftigt och undanplockat. Personligen tycker jag dock att man ska behålla lite av det personliga och inte plocka bort för mycket. Man ska se att bostaden har en själ och att folk lever där. I många fall är mäklarannonserna avskalade och man har t.ex. ställt fram en skål frukt på köksbänken, men egentligen, hur många har en fruktskål mitt på arbetsytan? Jag har dock på senare tid tyckt mig se att fler och fler mäklarannonserna blivit mer levande och att det faktiskt ser ut som om det bor folk i lägenheten. Nu är det ju lägenheten/huset man köper och inte inredningen, men jag är övertygad om att inredningen bidrar till känslan för en köpare av att ”här vill jag verkligen bo!”.
Stort TACK säger vi till Josefin som delade med sig av sina tankar om inredning! Glöm nu inte att kika in på hennes Instagram-konto för mer inspiration: @fouremptywalls Denna intervjun gjordes av Moveria juli-2013.

Uppdaterad 2024-05-08 (Första publicering 2013-07-10)
Av  Mattias | 24-05-08 |
Kommentarer (0)