Flytthjälpmedel – bra hjälpmedel för din flytt

Flytthjälpmedel kan spara mycket tid och kraft i din flytt. Pirra/transportkärra, spännband och bärremmar är hjälpmedel du aldrig kommer ångra att du ordnade till din flytt.

Verktyg och hjälpmedel som förenklar din flytt

När du ska flytta så finns det många hjälpmedel som kan göra flytten enklare. De flesta sakerna kan du hyra alternativt finns de att köpa. Beroende på vilken kvalitet du känner att du behöver så varierar också priset kraftigt på flytthjälpmedlen. De hjälpmedel som flyttfirmorna har till sin hjälp är ofta gjorda för att hålla i många flyttar men de som privatpersoner köper på till exempel Biltema, Jula eller Clas Ohlsson ofta har den kvalitet som priset motsvarar.

magasinkärra transportkärra för flytt

Pirra, transportkärra och magasinkärra

Detta hjälpmedel har lite olika namn beroende på var du befinner dig i Sverige, vanligtvis heter det pirra, transportkärra eller magasinkärra. De är oerhört effektivt hjälpmedel, både för att köra flyttkartonger men även möbler såsom skåp. Med lite träning kan en pirra användas till att flytta det mesta.

Bärrem och bärsele

För några hundra kronor så kan du köpa både bra bärremmar och en bärsele som gör att du lyfter med kroppen istället för med armar och rygg. Det är fortfarande viktigt att du lyfter rätt så att du inte skadar dig. Tänk också på att med bärrem och bärsele så kan man oftast lyfta lite mer än vad man kan annars, det gör ju också att riskerna blir större om man skulle ramla i en trapp eller så. Dessutom om man använder detta flytthjälpmedel fel så kan man fastna och på det sättet skada sig. Men om man är medveten om riskerna så är bärremmar och bärsele mycket bra hjälpmedel när man ska bära tungt.

Pianomatta med bärremmar

Något som vi inte rekommenderar att man gör själv är att flytta piano. Det kan vara riktigt farligt att hantera dessa flera hundra kilo fel. Men om du och några vänner ändå tror er veta vad ni gör så rekommenderar vi starkt att ni använder bärsele och en pianomatta. Pianomattan läggs under pianot och i den fästs bärremmarna in. Om man hyr pianomattan så brukar även fyra bärselar och fyra bärremmar ingå.

Möbeltransportör och möbelflyttarsats

Det finns lite olika varianter med hjälpmedel för att flytta möbler. Möbelflyttarsatserna brukar ofta bestå i något verktyg för att få upp möbeln lite granna så att en liten transportplatta kan skjutas in. Ofta ingår fyra små transportplattor. Möbeltransportören är en variant på magasinkärra som är bättre anpassad för flytt och då specifikt för att flytta möbler. I de fall man ska flytta mycket möbler så kan det vara värt att använda sig av en möbeltransportör, annars så räcker en pirra ofta långt.

Transportplatta

Detta är en liten platta, ofta på fyra små hjul och med något gummi för att hindra att möbler glider av plattan. Dessa transportplattor är väldigt användbara om man ska flytta långt och framförallt där det är rätt så plant.

Spännband och rundsling/lyftstroppar

Rundsling och spännband

När du ska transportera ditt bohag så gäller det att det är säkrat ordentligt. Detta gäller oavsett om det är i en lastbil, på ett släp eller bak i bilen. Säkrast gör du det med bra spända spännband eller spännremmar som de också ibland kallas. Rundsling används oftast vid lyft med en liten kran eller dylikt, dessa klarar ofta ett eller flera ton.

Möbelhjul, hjulsats för möbelflyttning

Det finns små specialplattor för att flytta möbler, så kallade hjulsatser för möbelförflyttning. Det finns till och med specialgjorda hjulsatser för att flytta kassaskåp. Ofta klarar sig en privatperson sig långt med pirra och transportplatta.

Flyttkartong

Vi har flera artiklar om flyttkartonger och test av flyttlådor, men dessa är så viktiga så vi väljer att nämna dem som riktigt bra flytthjälpmedel. Har du bra flyttkartonger så kommer flytten gå mycket bättre. Har du dessutom packat det mesta i dessa flyttlådor så kommer du att kunna använda pirran vilket gör att det går mycket snabbare att flytta på flyttdagen. Vi rekommenderar varmt att ha många och bra flyttkartonger.

flyttfiltar och skyddsfiltar

Flyttfiltar och täckfiltar

När du transporterar dina möbler och resten av ditt bohag så kan du inte nog skydda det. Flytt- eller täckfiltar är det då jättebra att ha för att lägga över ömtåliga föremål, men även tåligare föremål mår bra av den stötdämpning som man får av filtarna.

Tröskelbrygga

Om du ska transportera mycket möbler med hjälp av pirra eller möbeltransportör så är det bra att använda tröskelbryggor. Det är oftast små metallplattor som man lägger över trösklarna så att det inte blir en skarp kant samt att det skyddar tröskeln i samband med flytten.

Trappkärra, trehjulig

Flera trappor utan hiss? Då kan det vara läge att hyra en trehjulig trappkärra. De fungerar på samma sätt som ambulansernas trappbårar, de liksom klättrar upp- och nedför trappstegen i trappan. En pirra kan också användas men det känns mycket mer kontrollerat med en trehjulig trappkärra när möbler ska tas upp eller ned för trappen.

Vilka hjälpmedel behöver man i flytten?

Egentligen behöver man inte så mycket flytthjälpmedel, men om du vill spara på kroppen och dessutom göra flytten snabbare så rekommenderar vi att åtminstone ha tillgång till pirra och transportplatta eller möbelflyttarsats.

Uppdaterad 2024-04-09 (Första publicering 2021-04-12)
Av  Mattias | 24-04-09 |
Kommentarer (0)