Så flyttar du tunga möbler själv, så smidigt och säkert som möjligt!

När du flyttar tunga möbler utan flyttfirma, planera noggrant, använd hjälpmedel som bärremmar och transportkärror. Ha minst en stark hjälpare och undvik att göra det själv. Ta reda på förutsättningarna genom att mäta möbler och utrymmen i ingångar, trapphus och hissar. Skapa utrymme om möjligt och överväg alternativa vägar för en smidigare flytt.

Tips när du ska flytta tunga saker

Ska du flytta tunga möbler utan flyttfirma? Tänk då på att det kan vara farligt om du inte tänker efter innan. Så planera din flytt av tunga möbler noggrant, använd hjälpmedel såsom bärremmar/flyttsele, transportkärra/pirra och rullplattor. Är du det minsta osäker så låt bli att flytta den tunga möbeln själv, en flyttat möbel är aldrig värd att bli skadad för lång tid framöver.

Är möbeln mödan värd?

Börja med att fundera på varje enskild möbel och om du verkligen behöver och vill ha den i ditt nya hem. Bespara dig på så sätt onödiga ansträngningar. Om du säljer eller skänker bort tunga möbler du faktiskt inte behöver blir det den nye ägaren som får lösa den flytten.

Tung möbel - hur flytta

Räcker hjälpen till?

Förvissa dig om att du har minst en person till hjälp, som både har viljan och kraften att hugga i och hjälpa till. Ge dig inte på att försöka flytta tunga möbler på egen hand, med eller utan hjälpmedel. Är det många möbler och kartonger som ska bäras? Tänk också på att det kan vara bra med flera hjälpande händer för att få en möjlighet att bli avlöst och ta en paus emellanåt under flytten. Både för dig och för din flytthjälp.

Räcker tiden till?

Räkna med att allt tar längre tid än du tror. Blir tidsschemat för pressat blir påfrestningen större, och när pressen ökar ökar också risken för olyckor. Se till att ha marginaler och ta det lugnt.

Hur fungerar det att bära ut respektive in möbeln?

Många är de som förlitat sig på ögonmått och optimism för att sedan pusta och svära när möbeln skrapar emot eller inte kommer förbi olika kanter och vinklar. I sådana lägen är det lätt att tappa humöret. (Och kanske bli osams med sin partner…)

Genom att ta reda på förutsättningarna innan kan du undvika friktion och motgångar. Mät möblerna och ta mått i ingångar, eventuella trapphus och hissar – både i byggnaden som du flyttar ut ur, och den som du ska flytta in i.

Fundera över om du kan skapa mer utrymme för att underlätta flytten. Det kan handla om att tillfälligt haka loss en dörr från gångjärnen eller skruva loss en stolpe i ett räcke.

Finns en alternativ väg? Kanske sträckan kan kortas ned och en besvärlig passage undvikas genom att flytta möbeln via en annan utgång? Se också till att verkligen parkera flyttbilen så nära som möjligt.

Kan möbeln plockas eller monteras isär?

Montera isär möbeln om möjligt. Använd spännband för att fästa ihop exempelvis hyllplan eller bordsben, och stoppa skruvar och dylikt i en påse som du antingen märker eller fäster med packtejp på någon del av möbeln.

Möbler som du inte kan eller vill montera isär kan i vissa fall ändå göras mer lätthanterliga genom att lyfta av dörrar och plocka ut lådor. Att ta ut en skiva ur ett skåp och bära separat kan göra stor skillnad.

Är du rätt klädd för jobbet?

Klä dig bekvämt men undvik alltför lösa kläder som på olika sätt kan fastna mitt i ett lyft eller medan du bär. Smycken kan också vara en riskfaktor, och har du långt hår är det både mest bekvämt och säkrast att ha det uppsatt. Tänk också på att skydda dina fötter med bra skor.

Vilka hjälpmedel kan du använda?

För att få bra grepp och samtidigt skydda händerna från hårda kanter, stickor och blåsor är arbetshandskar ett måste. Andra hjälpmedel som kan vara användbara är bärsele, flyttremmar och transportkärra (pirra).

I vissa fall kan det fungera att placera en tung möbel på en matta eller filt, för att sedan dra och skjuta den över golvet. Se dock till att hålla möbeln i balans så den inte faller omkull.

Vet du hur du lyfter rätt?

Att lyfta och bära tungt kan leda till skador i muskler, senor och leder. Det kan också medföra påfrestande värk i skuldror, axlar och ländrygg. Minimera risken för skador och ryggont genom att lyfta på rätt sätt.

Den viktigaste grundregeln är: böj knän och höfter, håll ryggen så rak som möjligt! Lyft aldrig med ryggen. Om du känner att du inte har tillräcklig styrka för att lyfta rätt, ställ ner möbeln och be om hjälp.

Så lyfter du en tung möbel:

  • Ställ dig vänd rakt mot den del av möbeln du ska lyfta med fötterna axelbrett isär och blicken framåt.
  • Böj därefter knän och höfter så mycket som det behövs, fatta tag med båda händerna och håll ryggen så rak som möjligt.
  • Se till att du och din bärpartner lyfter samtidigt, ni kan till exempel räkna högt till tre.
  • Gör inga roterande rörelser under lyftet, och håll möbeln så nära kroppen som möjligt, även när du bär.
  • Prata med varandra för att hålla en jämn takt och följas åt vid stopp eller pauser.
  • Ställ ner möbeln på samma sätt som du lyfte den – genom att böja knän och höfter, med rak rygg och utan att vrida kroppen.

Var rädd om dig och lycka till!

Uppdaterad 2024-04-22 (Första publicering 2023-04-28)
Av  Mattias | 24-04-22 |
Kommentarer (0)